Σε νέο κύκλο εξαγορών μπαίνει η αλυσίδα λιανικής Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, έχοντας θέσει στο στόχαστρό της τρία τοπικά δίκτυα, δύο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα στην Αττική. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του σελφ σέρβις, τα τρία δίκτυα αριθμούν συνολικά 75 καταστήματα αθροιστικού ετήσιου τζίρου 65-70 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, φέρεται να εκτιμά πως τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις επιδιωκόμενες εξαγορές θα έχουν θετική κατάληξη.

Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας είναι της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, οπότε μπορεί να ανταποκριθεί κεφαλαιακά στο ενδεχόμενο μιας διπλής εξαγοράς. Οι πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι η διοίκηση της αλυσίδας ευελπιστεί ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, ώστε από το 2022 η εταιρεία να συνεχίσει την πορεία της με την προοπτική της ενοποίησης δύο νέων αλυσίδων στο σχήμα της.

Ο τζίρος της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες εξελίσσεται φέτος ανοδικά με ανάπτυξη της τάξης του 10%, σε μεγάλο βαθμό λόγω του γεγονότος ότι το δίκτυό της είναι τοποθετημένο σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες φέτος το καλοκαίρι, όπως είναι γνωστό, εμφάνισαν σημαντική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της μερικής ανάσχεσης της πανδημίας ως το τέλος του καλοκαιριού και της επαναφοράς της οικονομικής ζωής σε κανονικές συνθήκες.

Στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει το 2021 με αυξημένες πωλήσεις περίπου στα 100 εκατ. ευρώ έναντι 87 εκατ. ευρώ το 2020. Το 40% των εσόδων της προέρχεται από τα εταιρικά καταστήματα και το 60% από τις πωλήσεις των συνδεδεμένων καταστημάτων με το σύστημα δικαιόχρησης.

Σημειώνουμε ότι η επιδίωξη της διοίκησης της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες είναι η ισοσκέλιση του τζίρου της εταιρείας μεταξύ των εταιρικών και των franchise εμπορικών μονάδων.
Υπό το σχήμα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ Ελληνικά Market, Πρόοδος και Ήλιος, καθώς και η αλυσίδα καταστημάτων καφεπαντοπωλείων Γρήγορα, η οποία διαθέτει εκτός από αγαθά ευρείας κατανάλωσης καπνικά προϊόντα και έτοιμο καφέ.

Η διάρθρωση του δικτύου
Σημειώνουμε ότι στο σύνολό του το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, καθώς αριθμεί 414 καταστήματα, που καλύπτουν τους άξονες Αλεξανδρούπολη-Ιωάννινα και προς νότο Βόλο-Μεσολόγγι, ενώ παρουσία έχει και στην Κρήτη. Από τα 414 καταστήματα, τα 365 λειτουργούν με το μοντέλο του franchise και τα 49 είναι εταιρικά.

Από τα προαναφερόμενα καταστήματα η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ελέγχει απευθείας 204 σούπερ μάρκετ. Από αυτά τα 164 λειτουργούν υπό καθεστώς franchise και τα υπόλοιπα 40 είναι εταιρικά.

Το δίκτυο Πρόοδος ελέγχει 152 καταστήματα, εκ των οποίων τα 151 είναι franchise και ένα εταιρικό, το δίκτυο Ήλιος έχει υπό τη στέγη του 50 καταστήματα, στο σύνολό τους franchise και, τέλος, το δίκτυο καταστημάτων Γρήγορα περιλαμβάνει 8 καταστήματα, στο σύνολό τους εταιρικά.

Επισημαίνουμε ότι στο βαθμό που έχουν θετική κατάληξη για την εταιρεία οι διαπραγματεύσεις της για την εξαγορά των προαναφερόμενων τριών τοπικών αλυσίδων λιανικής, το δίκτυό της θα πλησιάσει τον αριθμό των 500 εμπορικών μονάδων σε όλη την επικράτεια, ενώ ο τζίρος της θα φθάσει τα 175 εκατ. ευρώ.