Με δύο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα –ένα διαφοροποιημένο ράφι και καλάθι προϊόντων και μία ελκυστική οικονομική πρόταση σε κάθε υποψήφιο συνεργάτη επιχειρηματία–, η Metro θέτει
σε πρώτη προτεραιότητα το 2023 την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων franchise. Ο στόχος της τη νέα χρονιά είναι να ετοιμαστούν και να εγκαινιαστούν περί τα είκοσι τέτοια καταστήματα, τα περισσότερα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Aπό μια αρχική εκτίμηση η διοίκηση της Metro θεωρεί πως τα εν λόγω καταστήματα είναι σε θέση να εισφέρουν στον τζίρο της έσοδα της τάξης των 12 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής, πραγματοποιώντας ετήσιες πωλήσεις λιανικής περίπου 15 εκατ. ευρώ. Βάσει των υπολογισμών της, κάθε κατάστημα του συστήματος δικαιόχρησης δυνητικά θα εξασφαλίζει στην εταιρεία ετήσια έσοδα γύρω στα 700.000-750.000 ευρώ, αφήνοντας κέρδος στον επιχειρηματία-συνεργάτη του δικτύου από 50.000 ευρώ έως –στην καλύτερη περίπτωση– 100.000 ευρώ, στα οποία θα περιλαμβάνεται ο προσωπικός του μισθός.

Τα καταστήματα franchise της Metro, που ως γνωστόν φέρουν το εμπορικό σήμα My Market Local, θα διαθέτουν τη βασική γκάμα κωδικών της αλυσίδας με τη δυνατότητα διαφοροποίησης ανά περιοχή, την οποία θα αποφασίζει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, επιλέγοντας για τα ράφια του μαγαζιού του κωδικούς προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών του. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι ελεύθερος να προμηθεύεται προϊόντα και από άλλες πηγές εντός συμφωνημένων, πάντως, ορίων.

Η εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος, θα ορίζει για το δίκτυο franchise τις ανώτατες τιμές πώλησης των προϊόντων, ώστε τα εν λόγω καταστήματα να είναι τιμολογιακά συμβατά με το δίκτυο των My market, ενώ θα εφαρμόζουν τα προγράμματα προσφορών της Metro, όπως αυτά θα ισχύουν στο δίκτυο λιανικής της εταιρείας.

Η πολιτική τιμών των Local
Σύμφωνα με υπολογισμούς των επιτελών της εταιρείας, το κόστος αγορών λιανικής από το δίκτυο των καταστημάτων My Market Local θα κυμαίνεται στο επίπεδο της κλαδικής αγοράς, ώστε να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τα καταστήματα franchise των άλλων αλυσίδων του κλάδου και ιδιαίτερα του market leader της κατηγορίας, δηλαδή της ΑΒ Βασιλόπουλος. Όπως εξηγούν τα στελέχη της Metro, οι αγορές από τα My Market Local θα είναι ελαφρώς υψηλότερου κόστους εκείνων από τα My Market, εμφανίζοντας τη συνήθη απόκλιση τιμών των καταστημάτων franchise από τα δίκτυα των franchisors.

Όπως σχολιάζουν τα στελέχη της Metro, είθισται στην ελληνική αγορά τα καταστήματα τύπου convenience store να είναι ακριβότερα κατά 3%-5% από τα μεγαλύτερα καταστήματα του κλάδου, δεδομένου ότι ως μικρότερες εμπορικές μονάδες αντιμετωπίζουν ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου πώλησης υψηλότερο κόστος λειτουργίας, που επιβαρύνεται και από το ότι στην πλειονότητά τους λειτουργούν εκτός του τυπικού ωραρίου της οργανωμένης λιανικής, ενώ αρκετά από αυτά ανεβάζουν τα ρολά τους και τις Κυριακές. Σημειωτέον ότι, όπως εξηγούν οι συνομιλητές μας, στο εξωτερικό τα convenience stores διαθέτουν τα προϊόντα τους ακριβότερα έως και 20% συγκριτικά με τα τυπικά σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση της Metro εδώ και μήνες έχει θέσει υπό κανονική λειτουργία τα δύο πρώτα πιλοτικά καταστήματα franchise σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, προκειμένου να οριστικοποιήσει τα συμπεράσματά της σχετικά με το πλαίσιο της τελικής της πρότασης, που απευθύνει στον κάθε υποψήφιο συνεργάτη της.