Το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει σχέδιο και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τις τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει σχέδιο και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τις τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Το σχέδιο αυτό ονομάζεται “7ο και 8ο στοιχείο” και πρόκειται για την προσθήκη δύο αριθμών στον ήδη υπάρχοντα εξαψήφιο ανάγλυφο αριθμό που βρίσκεται στη βάση κάθε πακέτου. Ο αριθμός αυτός θα φανερώνει στις διωκτικές αρχές την ταυτότητα του αρχικού αγοραστή από το εργοστάσιο αλλά και τον δηλωμένο προορισμό του φορτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σχέδιο αυτό έχουν εκφραστεί ορισμένες διαφωνίες από τις καπνοβιομηχανίες, λόγω του κόστους αναβάθμισης της διαδικασίας παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι η προσθήκη των δύο στοιχείων στον εξαψήφιο αριθμό του πακέτου θα περιορίσει το φαινόμενο της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων μετά την Αγγλία και την Ιταλία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αγγλία καθώς, σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 40% των τσιγάρων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι λαθραία.

Τον Οκτώβριο έγινε η πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες και στις 2 Νοεμβρίου η ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών, όπου τέθηκε το θέμα της προσθήκης των δύο ψηφίων στον ήδη υπάρχοντα εξαψήφιο αριθμό. Κάθε καπνοβιομηχανία, με το πελατολόγιο που θα διατηρεί, θα είναι σε θέση να δηλώνει τον αρχικό αγοραστή της παρτίδας, ενώ θα διασφαλίζεται – όπως λένε – και η κυκλοφορία “μαϊμού” τσιγάρων αμφιβόλου ποιότητας, όπως έγινε το 1997, όταν το ΣΔΟΕ αποκάλυψε την κυκλοφορία “μαϊμού” τσιγάρων γνωστής ελληνικής καπνοβιομηχανίας που είχαν κατασκευαστεί στην Αίγυπτο.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για κύκλωμα Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων, που το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει περισσότερες από δέκα διακινήσεις μεγάλων φορτίων λαθραίων τσιγάρων μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Τα φορτία αυτά ήταν δηλωμένα ως φορτία με ξίδι, χυμό λεμονιού, πορτοκάλια και γυαλικά είδη.