Η Savor, μια startup από το San Francisco (Bay Area) στην οποία επενδύει ο Bill Gates, παράγει συστατικά χωρίς ζώα, γεωργική γη ή λιπάσματα, σύμφωνα με πηγές του Fast Company. Η καινοτόμα διαδικασία της μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε λίπη που μιμούνται τα ζωικά, απαραίτητα για φυτικά μπιφτέκια και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το βούτυρο και το παγωτό.
Η προσέγγιση της Savor ξεκινά με το CO2, χρησιμοποιώντας θερμότητα και υδρογόνο για να δημιουργήσει λίπη που μιμούνται την υφή και την αίσθηση των ζωικών λιπών και ακόμα και του φοινικέλαιου. Συγκεκριμένα, η startup επιδιώκει να παρασκευάζει τα δικά της επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα, με πρώτο προϊόν το βούτυρο. Με κάποιες περαιτέρω ρυθμίσεις, τα συστατικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε φυτικό κρέας. Καθώς αυξάνεται η παραγωγή, η διαδικασία μπορεί τελικά να γίνει αρκετά φθηνή ώστε να αντικαταστήσει φθηνότερα συστατικά.
Η επιστήμονας και CEO της εταιρείας, Kathleen Alexander, εξηγεί ότι η διαδικασία μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορες εφαρμογές, από λίπος βοδινού έως λιπαρά γάλακτος. Το εργαστήριο της Savor στο San Jose έχει αποδείξει τη δυνατότητα δημιουργίας λιπών από CO2 και μεθάνιο. Σύμφωνα με πηγές του Fast Company, ο Bill Gates, ως επενδυτής, έχει δοκιμάσει το πρωτότυπο βούτυρο και λέει ότι έχει την ίδια γεύση με το πραγματικό. Η εταιρεία σύντομα θα αυξήσει την παραγωγή στο πρώτο της εργοστάσιο, χρησιμοποιώντας διαδικασίες που έχουν ήδη αποδειχθεί στη βιομηχανία συνθετικών καυσίμων. Στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί η παραδοσιακή γεωργία, αλλά να υποστηριχθεί, έτσι ώστε το σύστημα τροφίμων να λειτουργεί πιο βιώσιμα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter