Ζούμε σε χώρα τιμίων ανθρώπων; Δεν θα το έλεγα. Εδώ ούτε το ίδιο το κράτος δεν συμπεριφέρεται τίμια στους πολίτες του, πόσο μάλλον εμείς μεταξύ μας… Ηρθε κι η εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου σαν καταπέλτης -και μακάρι να συνεχίσει με το συγκεκριμένο θέμα- και είπε μερικές τραγικές αλήθειες. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη θέση τους: 

Ναι, είναι καλό να τρεφόμαστε με βιολογικά καθαρά προϊόντα. Ποιος είναι, όμως, αυτός που τα ελέγχει; Βάσει όσων γνωρίζουμε, ο ελεγκτής των βιολογικών προϊόντων πληρώνεται για τους ελέγχους του από τον ελεγχόμενο καλλιεργητή. Επομένως, η ύπαρξή του εξαρτάται από αυτόν. Αρα, αν «κλείσει» ή απορρίψει τον παραγωγό, χάνει κι αυτός την δουλειά του. Ακόμα και οι πιστοποιημένες περιοχές βιολογικής καλλιέργειας επηρεάζονται δυσμενώς από τους υδάτινους ορίζοντες που επιβαρύνονται από τις συμβατικές καλλιέργειες, όπως και από τα ρεύματα του αέρα (έχουν εντοπιστεί ίχνη λιπάσματος σε σκόνη σε «καθαρές» περιοχές, που έφτασαν εκεί ταξιδεύοντας πάνω από 120 χιλιόμετρα!). Ποιος ελέγχει τον μικροπαραγωγό της λαϊκής των βιολογικών προϊόντων, που δεν κρατάει κανένα χαρτί για τα βιολογικά που πουλάει; Πόσα σούπερ μάρκετ ζητούν τη βεβαίωση ελέγχου των αρμοδίων κάθε φορά που παραλαμβάνουν βιολογικά προϊόντα;

Η μπαρούφα
Φίλες και φίλοι, μου φαίνεται ότι όλα αυτά είναι μια μπαρούφα. Θα ήθελα πολύ να είχα εμπιστοσύνη στο όποιο βιολογικό προϊόν. Πού ξέρω, όμως, αν ο κ. Γιάννης δεν ανακατεύει τα 100 κιλά βιολογικής ντομάτας που παράγει με άλλα 50 κιλά μη βιολογικής του γείτονά του, του κ. Μανόλη, και μας τα πλασάρει γελώντας από μέσα του;

Πολλοί λένε ότι τρώγοντας μια σωστή ποικιλία καθαρών βιολογικών τροφών, η υγεία μας γίνεται καλύτερη, εμείς αποκτούμε μακροζωία κι οι καλλιεργητές βιολογικών τροφίμων περισσότερο χρήμα. Πλην όμως, εγώ ένα ξέρω: Ο μέσος όρος ζωής του καθημερινού ανθρώπου έχει ανέβει σημαντικά, τρώγοντας προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι γίνομαι διαφημιστής των κάθε είδους λιπασμάτων ή προσθέτων -κάθε άλλο! Υποστηρίζω, όμως, τον «ψαγμένο» καταναλωτή, αυτόν που αγοράζει αφού ψάξει, που διαβάζει τις ετικέτες, που συντηρεί σωστά τα τρόφιμα, που τα πλένει και τα καθαρίζει όπως πρέπει πριν από τη χρήση τους… Δεν θα σκορπίσω εγώ ποτέ φόβους ή ενοχές στους καταναλωτές. Θα μοιράζομαι μαζί τους τη γνώση μου για τις αγορές και την κατανάλωση.

Και κάτι άλλο: Με έναν μαγικό τρόπο στη χώρα μας όλα τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά! Γιατί; Γιατί μας έχουν πείσει ότι, ας πούμε, η βιολογική ντομάτα για να φυτρώσει και να καρπίσει χρειάζεται περισσότερο κόπο απ’ ότι η συμβατική. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, όμως, οι βιολογικές καλλιέργειες είναι σαφώς φθηνότερες των συμβατικών. Αρα αυτό που κάνει τα βιολογικά ακριβότερα είναι η ζήτησή τους, κι ας το σκεφτούμε καλύτερα.

Ξέρω καλά ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που θα συμφωνήσουν μαζί μου, όπως κι ότι ο ισχυρός αντίλογος των καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων δεν μπορεί να στηριχτεί σε τίποτα. Εγώ, πάντως, σας τα είπα, και αμαρτίαν ουκ έχω. Εφιστώ δε την προσοχή στους υπευθύνους αγορών των σούπερ μάρκετ να το παιδεύουν πάρα πολύ στο μυαλό τους και να ζητούν από τους προμηθευτές βιολογικών προϊόντων όλα όσα απαιτούνται πριν κρεμαστεί στο ράφι με τις ντομάτες η ετικετούλα «βιολογικές». Γιατί θα του τη «δώσει» κανενός καταναλωτή, και θα στείλει τις ντομάτες στο χημείο, και θα βρεθείτε τότε άπαντες μπλεγμένοι…

www.eliasmamalakis.gr