Με πλήθος συμμετοχών και σε εορταστικό κλίμα απονεμήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 13 Φεβρουαρίου, τα Sales Excellence Awards 2013. Ο νέος αυτός θεσμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ), που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη BOUSSIAS και έχει ως στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών πωλήσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους του λιανεμπορίου και των προμηθευτών του στην Ελλάδα.

H τελετή ξεκίνησε με τις απονομές των 2 τιμητικών βραβείων, στον κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της SponsorValue, και στον κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Delhaize, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΝA Ευρώπης και Ινδονησίας, για την προσφορά τους στον χώρο των πωλήσεων. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν οι εταιρείες Ελαΐς – Unilever Hellas και Public, Hellas On Line, που πήραν από 3 βραβεία, καθώς και οι Johnson & Johnson Hellas και SCA Hygiene Products, που πήραν από 2 βραβεία.

Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, ενώ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Σεραφείμ Τσόκας, απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε τα τιμητικά βραβεία της βραδιάς. O κ. Λάμπρος Γιαννούχος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ) και εμπορικός διευθυντής της Alumil, μίλησε για την ιδέα των βραβείων και απένειμε μαζί με τον κ. Μιχάλη Μπούσια τα βραβεία των Οργανωτών στη Response Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και την ICAP Training Solutions.

Βραβεία απένειμαν επίσης οι : Κυριάκος Κοφινάς, διευθύνων σύμβουλος της Safilo Hellas και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Χριστόφορος Γκόκας, COO My Market και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Τζώρτζης Κανακάρης, Αντιπρόεδρος της ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ και Μέλος του ΙΠΕ, Παύλος Κατσιβέλης, regional managing director της Chipita και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Μαρία Ξενάκη, aναπληρώτρια διευθύντρια πωλήσεων στον Χρυσό Οδηγό και μέλος της κρτικής επιτροπής των βραβείων, Αλέξανδρος Δούκας, γενικός διευθυντής VLTs του ΟΠΑΠ και αντιπρόεδρος του ΙΠΕ, Γιώργος Ευσταθίου, διευθυντής ανάπτυξης δικτύου Mapfre Asistentia και ταμίας του ΙΠΕ και ο Νικόλαος Παναγόπουλος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, κ. Γεώργιος Δουκίδης, μίλησε για τις συμμετοχές στα βραβεία και τη διαδικασία αξιολόγησής τους, ενώ παρουσίασε έρευνα με σημαντικά στοιχεία για τις πωλήσεις. Έπαινοι απονεμήθηκαν στις εταιρείες ADUS, Access One και Businesslike Communication Services. Χορηγός των βραβείων ήταν η In Group Marketing Solutions, Υποστηρικτής η Access One, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας ο Alpha,η εφημερίδα Κέρδος και τα περιοδικά Marketing Week και σελφ σέρβις. Χορηγός Οίνου ήταν η Limnos Organic Wines.

Tα βραβεία  
Α. Απόδοση Πωλήσεων και Πωλητών  
Κατηγορία Βραβείου Εταιρεία
Αύξηση πωλήσεων SCA Hygiene Products
Επιτυχημένη εισαγωγή προϊόντος Ελαΐς – Unilever Hellas
Αύξηση εξαγωγών Συστήματα Sunlight ABEE
Αύξηση εξαγωγών Melissa Kikizas SA
Επιτυχημένη έναρξη εξαγωγών Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης
Πωλητής της Χρονιάς Δημήτρης Φάκος, Johnson & Johnson Hellas Medical
Τμήμα πωλήσεων της χρονιάς Imperial Tobacco Hellas SA
Διευθυντής πωλήσεων της χρονιάς Αριάδνη Εξωμανίδου Hellas On Line
Πωλήσεις μέσω Internet Oriflame Ελλάς
Παραγωγικότητα και απόδοση Public
Πωλήσεις μέσω αντιπροσώπων Hellas On Line
Τηλεφωνικές πωλήσεις Hellas On Line
Καινοτόμο προϊόν Ελαΐς – Unilever Hellas
Καινοτόμο κατάστημα Grandoptical καταστήματα οπτικών ειδών
Direct Διαφημιστική Καμπάνια Sony mobile – MSPS
Β. Οργάνωση των Πωλήσεων  
Κατηγορία Βραβείου Εταιρεία
Αναδιοργάνωση (re-engineering) πωλήσεων Wind Hellas
Εκπαίδευση και ανάπτυξη πωλητών Praktiker Hellas
Τεχνικές πωλήσεων Dixons South – East Europe (Κωτσόβολος)
Οργάνωση νέου δικτύου Public
Καινοτόμες τεχνολογίες πώλησης Johnson & Johnson Hellas Consumer Products CSA
Καινοτόμες τεχνολογίες πώλησης SCA Hygiene Products
Συνεργασιακές πρακτικές Ελαΐς – Unilever Hellas & Διαμαντής Μασούτης
Ανάπτυξη του τμήματος πωλήσεων Diageo Hellas SA
Καινοτομία στις πωλήσεις Glaxosmithkline
Καινοτομία στις πωλήσεις West SA / ELBISCO
Εξυπηρέτηση πελατών Public
Τεχνολογίες οργάνωσης των πωλήσεων Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

Η κριτική επιτροπή
Τους νικητές των βραβείων επέλεξε η κριτική επιτροπή, μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας που θεσμοθέτησαν το ΙΠΕ και η BOUSSIAS. Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτέλεσαν οι: Γεώργιος Δουκίδης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Γκόκας, COO, My Market, Μαρία Ξενάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πωλήσεων, Χρυσός Οδηγός, Παύλος Κατσιβέλης, regional managing director, Chipita, Κυριάκος Κοφινάς, διευθύνων σύμβουλος, Safilo Hellas, Νικόλαος Παναγόπουλος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.