Η βρετανική αλυσίδα εξετάζει την περίπτωση συνεργασίας της με ανεξάρτητους λιανέμπορους, μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης, στο πλαίσιο της αναζήτησης χώρων επέκτασης του δικτύου της με καταστήματα ευκολίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας σχεδιάζει τη λειτουργία μόλις 25 νέων καταστημάτων Local, που αποτελούν το δίκτυο των δικών της convenience stores, πολύ λιγότερα από τα 41 που εγκαινίασε το 2016 και τα 66 του 2015. Στα παλαιότερα πλάνα της προβλεπόταν άνοιγμα 100 καταστημάτων τον χρόνο.

Η απόφαση της Sainsbury’s απαντά στην κίνηση της Tesco να εξαγοράσει τη χονδρεμπορική επιχείρηση Booker, που ελέγχει τα δίκτυα franchise Premier, Budgens και Londis, τη στιγμή που και η Morrisons αναβιώνει το brand Safeway με στόχο να λειτουργεί ως χονδρέμπορος για ανεξάρτητα καταστήματα ευκολίας. Στη δυσκολία εξεύρεσης χώρων λειτουργίας νέων καταστημάτων, η Sainsbury’s προς το παρόν απαντά με τη δοκιμαστική λειτουργία σημείων πώλησης σε οκτώ σταθμούς βενζίνης.

Σύμφωνα με τον CEO της αλυσίδας, Mike Coupe, το franchising είναι μια πιο συμφέρουσα λύση έναντι της αγοράς ή του leasing χώρων για λειτουργία ιδιόκτητων καταστημάτων. Όπως υπογραμμίζει, η πρόκληση του franchising είναι ο έλεγχος του brand.

Τα καταστήματα convenience καταστημάτων αποτελούν πλέον έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Sainsbury’s, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και λιγότερο από τα μεγάλα καταστήματα.