Νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των κρουσμάτων "ελληνοποίησης" των εισαγόμενων κρεάτων ζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει της οποίας οι λιανοπωλητές κρέατος θα υποχρεούνται να αναγράφουν στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών τους τη χώρα προέλευσης κάθε προϊόντος, που διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή. Ετσι, θα καταστεί δυνατόν στα κλιμάκια ελεγκτών του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταγράφουν τις ποσότητες που αναγράφονται στα παραστατικά της αγοράς κρεάτων από τρίτες χώρες, προκειμένου να τις συγκρίνουν με τις αναγραφόμενες στα παραστατικά πώλησης, ώστε να εντοπίζουν άμεσα τις τυχόν αποκλίσεις.

Στη σχετική ρύθμιση, εφόσον ισχύει, θα εμπίπτουν όλα τα κρεοπωλεία, όπως και κάθε κατάστημα που πωλεί κρέας σε τιμές λιανικής -εννοείται και τα σούπερ μάρκετ που έχουν τμήματα κρεοπωλείου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό μετά την εν λόγω ρύθμιση να ακολουθήσει η έκδοση εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) Αγορανομικής Διάταξης ανάλογου περιεχομένου, ώστε η δικαιοδοσία για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων στην αγορά να ανήκει στα κλιμάκια του ΥΠΑΝ.

Πηγές του ΥΠΑΝ σχολίαζαν θετικά την προτεινόμενη ρύθμιση, τονίζοντας ότι, όντως, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των κρουσμάτων ελληνοποίησης των κρεάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες -κυρίως από κράτη της Βαλκανικής. Οπως ανέφεραν, τέτοια κρούσματα διαπιστώνονται συχνότερα την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, οπότε η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται κατακόρυφα σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Πρόσθεταν δε ότι η εφαρμογή της ρύθμισης θα βοηθήσει τους ελεγκτές του δημοσίου να υπολογίζουν ευκολότερα το ισοζύγιο των κρεάτων της αποθήκης κάθε σημείου λιανικής πώλησης, καθώς έτσι θα καταστεί δυνατόν να καταγράφονται οι ποσότητες που αναγράφονται στα παραστατικά της αγοράς κρεάτων από τρίτες χώρες, προκειμένου να συγκρίνονται με τις αναγραφόμενες στα παραστατικά πώλησης, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι τυχόν αποκλίσεις.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την “τύχη” της πρόταση του ΥΠΑΑΓ. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Ενώσεων Καταναλωτών, αφού, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί τους, οι καταναλωτές δεν είναι σχεδόν ποτέ σε θέση να ελέγχουν, αν όντως το κρέας που αγοράζουν είναι ελληνικό ή αν οι σχετικοί ισχυρισμοί των λιανοπωλητών είναι ψευδείς.