Η παρουσία της χώρας μας στη Διεθνή ΄Εκθεση Τροφίμων του Λονδίνου (IFE, 18-21 Μαρτίου), απεδείχθη η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός. Με 134 επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, επιμελητήρια και φορείς, η εθνική παρουσία μας στην IFE, στην οποία μέχρι το 2003 ήταν ανύπαρκτη, φέτος ήταν η πολυπληθέστερη. Ο ΟΠΕ, υπό την αιγίδα του οποίου ετέθη η ελληνική αντιπροσωπεία, κατέβαλε προσπάθειες για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στη δύσκολη μεν, πολλά υποσχόμενη δε βρετανική αγορά. Αρκετά από τα ελληνικά τυριά, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις μεταξύ εκατοντάδων άλλων απ' όλον τον κόσμο, φαίνεται ότι κέρδισαν το στοίχημα.

rn

 

rn

 

rn

 

H παρουσία της χώρας μας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων του Λονδίνου (IFE), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός. Η Ελλάδα, με 134 επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, επιμελητήρια και φορείς, αποτέλεσε την πολυπληθέστερη εθνική συμμετοχή στην IFE, που ξεπέρασε ακόμη και παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2003 η παρουσία της χώρας μας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στην IFE, καθώς τότε συμμετείχαν μόλις τέσσερις εταιρείες.

Φέτος η ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΠΕ κατέβαλε προσπάθειες να διεισδύσει στη βρετανική αγορά τροφίμων-ποτών, η οποία θεωρείται δύσκολη μεν, πολλά υποσχόμενη δε. Ειδικότερα, ο ΟΠΕ έδωσε μεγάλο βάρος στην προώθηση των ελληνικών τυριών, που διακρίθηκαν μεταξύ εκατοντάδων προϊόντων από όλον τον κόσμο στον διεθνή διαγωνισμό World Cheese Award, κατακτώντας χρυσά και αργυρά βραβεία. Μεταξύ των εταιρειών που διακρίθηκαν περιλαμβάνονται οι εταιρείες Κουρέλλας, Τυράς, ΦΑΓΕ και Χώτος.

΄Ενας από τους εξέχοντες προσκεκλημένους, που τίμησαν την ελληνική συμμετοχή, ήταν ο chef της Βασίλισσας της Αγγλίας, Mark Flanagan, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση παρέλαβε τιμητικές διακρίσεις από τον πρόεδρο του ελληνικού Chefs’ Club, κ. Μίλτο Καρούμπα και τον πρόεδρο της Cheesenet, κ. Παντελή Ραπανάκη. Ο κ. Flanagan, γνώστης και χρήστης των ελληνικών προϊόντων, αποδέχτηκε την πρόσκληση, που του απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ, κ. Παναγιώτης Δρόσος, να συμμετάσχει στο 2ο Kerasma Conference, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην IFE λειτούργησε και εστιατόριο, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΠΕ “Kerasma” υπό την εποπτεία του chef της ομάδας Kerasma, κ. Κωνσταντίνου Βασάλου, και των μελών του Chef’s Club. Το εστιατόριο σημείωσε σε καθημερινή βάση ποσοστά πληρότητας μεταξύ 85% και 100%, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για διοργανώσεις του είδους. Οι 1.000 και πλέον επισκέπτες του δοκίμασαν τις συνταγές Kerasma, που δημιουργήθηκαν με τα προϊόντα των Ελλήνων εκθετών.

Ανανεωμένη παρουσία στην Anuga

Ο ΟΠΕ, με “αιχμή του δόρατος” τον κλάδο τροφίμων-ποτών και το “Kerasma”, επιδιώκει τη συνδρομή και των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου ενόψει της κορυφαίας έκθεσης “Anuga”, η οποία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους στη Γερμανία. Παράλληλα ξεκινά πρόγραμμα εκπαίδευσης Ελλήνων εστιατόρων της ομογένειας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, προκειμένου οι τελευταίοι να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά τρόφιμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός από τα χιλιάδες υφιστάμενα ελληνικά εστιατόρια στις δύο παραπάνω χώρες, 3 στα 10 νέα εστιατόρια της περιοχής του Μανχάταν είναι ελληνικά. Ο ΟΠΕ έχει προγραμματίσει ανάλογα με το Kerasma προγράμματα και για το Life & Style, με προβολή του εγχώριου κλάδου ένδυσης, υπόδησης, κοσμήματος κά, αλλά και για τα δομικά υλικά. Σημειώνεται ότι στα παραλειπόμενα του διεθνούς διαγωνισμού World Cheese Award στην IFE κατεγράφη η απόπειρα συμμετοχής δανέζικης εταιρείας, που χρησιμοποιούσε για προϊόν της το όνομα “φέτα”, η οποία απετράπη μετά από άμεση παρέμβαση του ΟΠΕ, σε συνεργασία με το ελληνικό δίκτυο Cheesenet.