Ρεκόρ εξαγωγών καταγράφηκε το 2022 για το κυπριακό χαλλούμι, το οποίο άγγιξε συνολική αξία εξαγωγών των 284,5 εκατ. ευρώ. Ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για την κυπριακή οικονομία αναδεικνύεται η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για νέο ρεκόρ ως προς την αξία του κυπριακού τυριού, ξεπερνώντας εκείνο του 2020, που μέχρι πρότινος αποτελούσε την καλύτερη χρονιά για τις εξαγωγές χαλλουμιού όλων των εποχών. Το 2022 εμφάνισε αυξημένη αξία εξαγωγών κατά 7% κι ακόμη, κατά 8%, συγκριτικά με τις εξαγωγές του 2021. Διαχρονικά, το χαλλούμι συγκαταλέγεται στα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, καταλαμβάνοντας ποσοστό περίπου 17% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού από την υιοθέτηση της ονομασίας ΠΟΠ και έπειτα
Αναλυτικά, οι εξαγωγές χαλλουμιού έφθασαν τα 23,4 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή λίγο πριν την επιβολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές έφθασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα μετά την έναρξη υιοθέτησης της ονομασίας ΠΟΠ, οι εξαγωγές έφθασαν τα 16,1 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο ανέβηκαν στα 21,8 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022 αντίστοιχα διαμορφώθηκαν περίπου στα 19,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό παρουσιάζουν σταθερά ανοδική τάση. Τον Ιανουάριο του 2022 οι εξαγωγές χαλλουμιού είχαν ανέλθει σε 16,91 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο το 2023 σε 22,66 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 34%.

Οι τιμές του χαλλουμιού έχουν αυξηθεί μετά τη συμμόρφωση των παραγωγών στις προδιαγραφές, που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός: Το κόστος για χαλλούμι ΠΟΠ έχει αυξηθεί γύρω στα €2,00 το κιλό. Στην αγορά της Κύπρου, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει χαλλούμι έναντι €7,50 το κιλό έως και €18,00 το κιλό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος κινείται από €13,59 το κιλό έως €16,26 το κιλό. Παρά την αύξηση της τιμής, οι πωλήσεις χαλλουμιού δεν έχουν επηρεαστεί: Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, υποστήριζε: «Το χαλλούμι παραμένει ένα ελκυστικό προϊόν, έχει φανατικούς υποστηρικτές και η ζήτησή του παραμένει σταθερή. Την ίδια ώρα, κερδίζει μερίδιο και το μη ΠΟΠ χαλλούμι, το οποίο, λόγω χαμηλότερης τιμής, έχει προσελκύσει ζωηρό καταναλωτικό ενδιαφέρον».

Οι πωλήσεις χαλλουμιού στα κυπριακά αεροδρόμια
Στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, η τιμή πώλησης του χαλλουμιού κυμαίνεται περί τα €20,00 το κιλό, φθάνοντας μέχρι και τα €30,00 το κιλό για συγκεκριμένο brand. Το υψηλότερο κόστος του χαλλουμιού στα αεροδρόμια είναι πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και να μην καταλήξει τελικά στο καλάθι του ταξιδιώτη.

Στα αφορολόγητα καταστήματα (duty free) των αεροδρομίων, πωλείται αιγινό χαλλούμι, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των premium προϊόντων, έναντι €30,00 το κιλό, σε συσκευασία ενισχυμένης κατασκευής, που το διατηρεί με ασφάλεια μέχρι να φτάσει ο ταξιδιώτης στον προορισμό του. Τρεις εταιρείες έχουν καταφέρει να βάλουν το προϊόν στα ψυγεία των κυπριακών αεροδρομίων. Πρόκειται για την Κρίστης Χαραλαμπίδης, τη Χαλλούμι Μαρούλλα και τη γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα, η οποία προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο. Οι πωλήσεις του εντός των αεροδρομίων αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον των επιβατών και εκφράζεται εκτίμηση ότι το χαλλούμι θα καταγράψει καλύτερες επιδόσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύντομα, στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας, το χαλλούμι θα προσφέρεται και ψημένο στα σημεία πώλησής του, ώστε να καταστεί εμπορικά ελκυστικότερο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter