Στην εποχή που διανύουμε, σε αντίθεση με την εποχή της σταθερότητας και της σιγουριάς μερικά χρόνια πριν, η ρευστότητα περιβάλλοντος είναι η καθημερινότητά μας.

Αυτό συνιστά έναν κανόνα, που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί για αρκετό, όπως φαίνεται, καιρό – άγνωστο πόσο. Στο πλαίσιο αυτό, εξ αντικειμένου δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από το να αποδεχθούμε τη ρευστή κατάσταση πραγμάτων ως συνθήκη ζωής, προσπαθώντας συνεχώς να προσαρμοζόμαστε στα εναλλασσόμενα δεδομένα της πραγματικότητας.

Κι επειδή «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν, τώρα είναι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε να αντλούμε πίστη από τις δυνάμεις μας, μοιράζοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας με τους συνεργάτες μας, με σταθερό σκοπό να δημιουργούμε από κοινού τις υγιείς προϋποθέσεις για τη βελτίωση τόσο των αποτελεσμάτων που κυνηγούμε καθημερινά, όσο και της μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Για τη Μινέρβα, μια εταιρεία με 108 χρόνια ιστορία στον χώρο των τροφίμων, με αρκετές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια στις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται, η ρευστότητα του περιβάλλοντος συνιστά καθημερινή πρόκληση των ομάδων της σε όλες της τις γραμμές.

Υπάρχει, ωστόσο, ξεκάθαρος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη που πάντα, βέβαια, λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα του περιβάλλοντος και τις δυσκολίες που συνεχώς εμφανίζονται στην αγορά.

Παράλληλα, υλοποιούνται συνεχώς προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, που της δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίζει να προσφέρει προϊόντα στους καταναλωτές, με πραγματική αξία γι’ αυτούς. Επιπλέον εξορθολογίζει τις επενδύσεις της και επικεντρώνεται σε αυτές που αποδίδουν ουσιαστικά.

Φυσικά, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της, εφόσον ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει την ουσιαστική διαφορά μεταξύ δυνατού και αδύναμου εταιρικού οργανισμού. Γιατί σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας τη διαφορά την κάνει η ηγετική συμπεριφορά που δημιουργεί όραμα και προοπτική, αυτή που κρατά την ομάδα ενωμένη, σε εγρήγορση και επικεντρωμένη στον στόχο, που οδηγεί στη λήψη αποφάσεων χωρίς αναβλητικότητες και καθυστερήσεις.

Η απόφαση, λοιπόν, που έχουμε λάβει ως εταιρικός οργανισμός είναι να μην επιτρέψουμε στη ρευστότητα περιβάλλοντος να μας καταβάλει. Τούτο δεν είναι εύκολο, αλλά όταν η ομάδα είναι «δεμένη», με τις γραμμές της πολύ κοντά η μία στην άλλη, όταν τα μέλη της μοιράζονται όλα τα συνεχώς καινούργια δεδομένα που προκύπτουν, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Η ρευστότητα περιβάλλοντος είναι πλέον καθοριστικό στοιχείο της ζωής μας κι αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να μην το φοβόμαστε, χωρίς ποτέ να το αγνοούμε.

Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα