Στην τελική ευθεία μπαίνει η τρίτη αξιολόγηση, ενώ στο παρασκήνιο φουντώνει η κεκλεισμένων των θυρών διαπραγμάτευση για το σχήμα εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το τρέχον μνημονιακό πρόγραμμα. Σχετικώς Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων κυβέρνησης-πιστωτών, ενώ εκ μέρους της Αθήνας φαίνεται πως υπάρχει η βούληση να κλείσουν οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης ως τις αρχές του 2018.

Όπως εκτιμάται στις Βρυξέλλες, έτσι θα περισσέψει χρόνος, ώστε να γίνει από «θετική αφετηρία» η διαπραγμάτευση για το «υβριδικό σχήμα εποπτείας» που θα επινοήσουν οι πιστωτές της χώρας μας, για τα πρώτα της χρόνια μετά τον Αύγουστο του 2018. Διότι μπορεί να μην τίθεται προς συζήτηση η περίπτωση μιας καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, αλλά δεν συζητείται αντίστοιχα το σενάριο ενός τέταρτου Μνημονίου, καθώς κανείς από τους επίσημους πιστωτές της χώρας δεν το θέλει. Έτσι αναζητείται ένας πολυμερής συμβιβασμός, για ένα πλαίσιο προληπτικής γραμμής πίστωσης, ο οποίος, ενώ δεν θα χρειαστεί την έγκριση των κοινοβουλίων, θα παρέχει την εξασφάλιση στις μεν αγορές ότι η Ελλάδα θα καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους της τουλάχιστον έως το 2019, στους δε Ευρωπαίους πιστωτές ότι θα μπορούν να πείσουν τα ακροατήριά τους πως τα δάνεια προς την Ελλάδα είναι εγγυημένα.

Το βέβαιο είναι πως το νέο πλαίσιο εποπτείας της οικονομίας μας θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ρήτρες και όρους που, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πιθανότερο θα αφορούν τη σταδιακή υλοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα στα πεδία των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στην ΕΕ και στο ΔΝΤ ότι θα διευκολυνθεί η αποκατάσταση μιας σταθερής σχέσης του ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές, στις οποίες, άλλωστε, σχεδιάζει να απευθυνθεί άμεσα για δανεισμό.

Ρευστότητα διαρκείας
Εν αναμονή των νέων stress tests των ελληνικών τραπεζών μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, το τοπίο για την ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα. Αν και διεθνώς οι συνθήκες για να επωφεληθεί η οικονομία μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών είναι ακόμη πρόσφορες, το μεγάλο ερώτημα είναι ο χρόνος. Εκ των πραγμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα αναλωθεί σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Το ενδεχόμενο, έτσι, να περιοριστεί η δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας είναι υπαρκτό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσπάθεια σταθεροποίησης της πραγματικής οικονομίας. Κλειδιά για την τελευταία ασφαλώς θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση η υγεία του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να επανακινήσει τη χρηματοδότηση της αγοράς, η πρόοδος των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. Ελληνικό) και η ταχύτερη εξόφληση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επίσης, μεγάλο στοίχημα παραμένει η ικανοποίηση των αναγκών μείωσης του κόστους δανεισμού. Μένει δε να φανεί, αν η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί, έστω καθυστερημένα, από την πιο περιορισμένη φάση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Το γεγονός είναι, πάντως, ότι έναντι κάθε πιθανού σεναρίου όλοι λαμβάνουν θέσεις, προετοιμαζόμενοι για ένα καθοριστικό 2018, έτος πιθανώς πολιτικών εξελίξεων, δεδομένης της λήξης του τρέχοντος Μνημονίου τον Αύγουστο. Ένα σχετικό θετικό αφήγημα εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με ένα θετικό τρίμηνο ανάπτυξης, θα μπορούσε ασφαλώς να αποτελέσει επικοινωνιακό δέλεαρ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό λαμβανομένων υπόψιν των δεσμεύσεων της χώρας για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019, εάν κριθούν απαραίτητες οι πρόσθετες παρεμβάσεις, πράγμα διόλου απίθανο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις αισιοδοξίας.

Βέβαια, για την πραγματική οικονομία το παιχνίδι θα κριθεί όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας, αλλά της οικονομικής αντοχής των επιχειρήσεων, που έχουν περάσει από τα σαράντα κύματα. Γι’ αυτές, λοιπόν, κεντρικά ζητούμενα παραμένουν μια αναπτυξιακή πολιτική με χαμηλότερη φορολογία, με φθηνότερο χρήμα και ροές χρηματοδότησης, με επενδύσεις και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, ώστε η όποια ανάκαμψη να είναι διατηρήσιμη κι όχι συγκυριακή.