Η Reckitt Benckiser είναι παγκοσμίως η πρώτη εταιρεία στο χώρο των προϊόντων οικιακού καθαρισμού, με παρουσία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Στην εγχώρια αγορά, έχοντας επιτύχει τα τελευταία πέντε χρόνια διψήφιους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεών της, η Reckitt Benckiser κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων εταιρειών στην αγορά των προϊόντων οικιακού καθαρισμού, με μερίδιο περίπου 15%.

Η Reckitt Benckiser είναι παγκοσμίως η πρώτη εταιρεία στο χώρο των προϊόντων οικιακού καθαρισμού, με παρουσία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Στην εγχώρια αγορά, έχοντας επιτύχει τα τελευταία πέντε χρόνια διψήφιους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεών της, η Reckitt Benckiser κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων εταιρειών στην αγορά των προϊόντων οικιακού καθαρισμού, με μερίδιο περίπου 15%.

“Κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων μας αποτελεί η ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών των καταναλωτών και των πελατών μας”, τονίζει ο κ. Διονύσης Ρόρρης, γενικός διευθυντής της Reckitt Benckiser και προσθέτει: “Εστιάζουμε τις ενέργειές μας σε κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης”. Όπως μας εξήγησε, οι κατηγορίες αυτές διακρίνονται:

α) Στα προϊόντα περιποίησης υφασμάτων (Fabric Treatment),τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματική φροντίδα και περιποίηση κάθε είδους υφασμάτων, όπως τα Karpex, Woolite, Quanto, Dosia, Calgon (αποσκληρυντικό νερού).

β) Στα καθαριστικά επιφανειών, που περιλαμβάνουν καθαριστικά με αντιβακτηριδιακή δράση και εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού μπάνιου, τουαλέτας, καθώς και καθαριστικά όλων των σκληρών επιφανειών, όπως τα Harpic, Brasso, Glassex, Calcor και Clen.

γ) Στα απορρυπαντικά πιάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στα αυτοματοποιημένα πλυντήρια πιάτων, π.χ. το Calgonit.

δ) Στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, που περιλαμβάνουν προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως η σειρά αποτρίχωσης Veet, καθώς και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως η οικογένεια προϊόντων Dettol.

ε) Στα προϊόντα οικιακής φροντίδας, που συμβάλλουν στη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας εντός του σπιτιού, όπως τα αποσμητικά χώρου Airwick.

Σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα

Η Reckitt Benckiser ισχυροποιεί τη θέση των προϊόντων της στην Ελλάδα και διεθνώς, επενδύοντας σημαντικά ποσά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να παρέχει προϊόντα προσαρμοσμένα στα δεδομένα των τοπικών αγορών. Παράλληλα, επεκτείνει τις δραστηριότητές της γεωγραφικά, διευρύνοντας το αγοραστικό κοινό της και δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές της Κύπρου, της Αλβανίας και της FYROM αποτελεί επιβεβαίωση και επιβράβευση της επιτυχημένης πορείας της Reckitt Benckiser στην εγχώρια αγορά. “Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτές τις αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική δυναμική και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και κέρδους”, επεσήμανε ο κ. Ρόρρης. Όπως μας ενημέρωσε, το 2000 οι εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας ανήλθαν στο 6% του τζίρου της, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 15 δισ. δρχ.”. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Βασιλικό Ευβοίας, στο οποίο παράγονται τα προϊόντα Calgon, Harpic και Quanto.

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη

“Οι τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς των ενδιαφερόντων μας”, τονίζει ο κ. Ρόρρης, προσθέτοντας: “Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των πράξεών μας και γι’ αυτό η εταιρεία είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη στα προβλήματα των τοπικών αγορών. Η εστίαση στην έρευνα και ανάπτυξη, η γεωγραφική εξάπλωση και η κοινωνική δράση, αποτελούν τους τρεις άξονες της στρατηγικής μας, η οποία σε συνδυασμό με την αφοσίωση και το ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζουν την εταιρεία, συντείνουν στην εκπλήρωση των υψηλών στόχων της και στην ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή του κλάδου των προϊόντων οικιακού καθαρισμού”.

Ως προς τις μεθόδους προσέγγισης των καταναλωτών, ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε στην έντονη και συνεχή διαφήμιση και στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, που συμπληρώνουν το στρατηγικό σχεδιασμό της: “Πραγματοποιούμε ποικίλες προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης, με ελκυστικές δραχμικές και ποσοτικές προσφορές, με προβολές, φυλλάδια και διαγωνισμούς. Προσεγγίζουμε τον τελικό καταναλωτή πετυχαίνοντας τη γνωστοποίηση, τη δοκιμή και την εκ νέου αγορά των προϊόντων μας, την αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά και την περαιτέρω βελτίωση της πιστότητας των καταναλωτών”.

Οργανωτική δομή

Σε ό,τι αφορά την οργανωτική δομή της παγκόσμιας εταιρείας, ο κ. Ρόρρης τόνισε ότι “το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Reckitt Benckiser συμπυκνώνεται στην ιδιαίτερα ευέλικτη, δυναμική οργάνωση και δομή της, που λειτουργεί βάσει ενός διεθνούς πλαισίου, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών αγορών”. Όπως εξήγησε, αυτό διακρίνεται σε τρία κεντρικά επίπεδα λειτουργιών:

Τη Διοίκηση/ Διεύθυνση (Management), η οποία μεριμνά για το στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου, αξιοποιεί τους πόρους που διατίθενται κεντρικά και αναζητά τα ιδανικότερα μέσα προσέγγισης των καταναλωτών και πελατών, αποσκοπώντας στη μεγιστοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Την ανάπτυξη προϊοντικών κατηγοριών (Category Development), η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομικών και υψηλής ποιότητας προϊόντων, πιστών στο όραμα της εταιρείας, στη διαφύλαξη της αξιοπιστίας που εμπνέει το όνομα Reckitt Benckiser, καθώς και στο σχεδιασμό/ υλοποίηση των στρατηγικών marketing και πωλήσεων.

Στην Παραγωγή/ Διανομή (Supply), η οποία ευθύνεται για την άμεση παραγωγή και διάθεση των νέων προϊόντων, βάσει των αυστηρών προδιαγραφών ποιότητας της εταιρείας, καθώς και για την εξασφάλιση όρων άριστης εξυπηρέτησης των πελατών και άμεσης ανταπόκρισης στις διαφοροποιημένες ανάγκες των καταναλωτών.

Η διάρθρωση της εταιρείας στην Ελλάδα

Όπως μας πληροφόρησε ο συνομιλητής μας, “διατηρούμε στενή σχέση με τον οργανισμό της εταιρείας στις υπόλοιπες χώρες, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης προϊοντικών κατηγοριών, όσο και σε επίπεδο παραγωγής και διανομής. Έχουμε μια ιδιαίτερα ευέλικτη δομή, χωρίς πολύπλοκο οργανόγραμμα. Η εταιρεία στελεχώνεται από νέους, δημιουργικούς και φιλόδοξους ανθρώπους. Δίνουμε ιδιαίτερη αξία στο ανθρώπινο δυναμικό μας και παρέχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συνεχή ανάπτυξή του. Φροντίζουμε ώστε οι εργαζόμενοί μας να έρχονται σε επαφή και να γνωρίζουν κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία, την οποία μπορούν να εξαργυρώνουν είτε στην τοπική είτε στη διεθνή αγορά. Ήδη, στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών και με τη συμβολή της διοίκησης της Reckitt Benckiser στην Ελλάδα, δέκα στελέχη μας μετακινήθηκαν σε κέντρα της εταιρείας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, έχοντας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους και να αφήσουν το στίγμα τους στα διεθνή δρώμενα”.

Η Reckitt Benckiser στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά περίπου 130 εργαζόμενους, εκ των οποίων 60 απασχολούνται στον εμπορικό τομέα και 70 στην παραγωγή και τη διανομή.

Επενδύσεις, εξοπλισμός

Ο υπερσύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός της Reckitt Benckiser εγγυάται την άριστη ποιότητα των προϊόντων της. Η εταιρεία επενδύει σημαντικά κονδύλια κάθε χρόνο σε εξοπλισμό και συστήματα πληροφορικής. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ρόρρης, η εταιρεία στις αρχές του νέου έτους θα εγκαταστήσει το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα πληροφόρησης JDE, “προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων της στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης του λειτουργικού κόστους”.

Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Πώς εξελίσσεται ο τομέας των σχέσεων της εταιρείας με το κύκλωμα της αγοράς; Όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, “στο διάστημα της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα δημιουργήσαμε και διατηρούμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού με τους πελάτες και συνεργάτες μας. Συνεργαζόμαστε στενά με το δίκτυο λιανικής πώλησης, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης των πολιτικών προώθησης και marketing των νέων προϊόντων. Παράλληλα, οργανώνουμε και πραγματοποιούμε από κοινού διάφορες μορφές προωθητικών ενεργειών στα σημεία πώλησης”.

Aν και στο σύνολό της η αγορά προϊόντων οικιακού καθαρισμού αυξάνεται με μικρούς ρυθμούς, υπάρχουν κατηγορίες που έχουν δυναμική ανάπτυξη και σ’ αυτές επικεντρώνεται η Reckitt Benckiser. “Πιστοί στο όραμα και τη φιλοσοφία μας, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε μοναδικά προϊόντα, ισχυροποιώντας και διασφαλίζοντας τη θέση της εταιρείας στην τοπική αγορά”, κατέληξε ο κ. Ρόρρης.

Δύο αιώνες δυναμικής δράσης

1814: Ο J. Colman παρασκευάζει μουστάρδα στο Norwich της Μ. Βρετανίας.

1823: Ιδρύεται η εταιρεία Benckiser από τον J. A. Benckiser, με αντικείμενο την παραγωγή βιομηχανικών χημικών προϊόντων.

1840: O I. Reckitt νοικιάζει και αργότερα αγοράζει ένα εργοστάσιο στο Hull της Μ. Βρετανίας, το οποίο σύντομα χρησιμοποιεί για την παραγωγή προϊόντων νοικοκυριού, όπως λευκαντικών πλυσίματος και γυαλιστικών.

1886: Η Reckitt & Sons αρχίζει να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αρχής γενομένης από την Αυστραλία.

1888: Εισάγεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

1913: Συνεργάζεται με την εταιρεία J & J Colman.

1933: Η σημαντική απόφαση της Reckitt & Sons να προβληθεί στην αγορά το απολυμαντικό της προϊόν Dettol υποστηρίχθηκε από τον ιατρικό κλάδο.

1956: Επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε καταναλωτικά προϊόντα και προϊόντα βιομηχανικού καθαρισμού. Την ίδια χρονιά λανσάρει το αποσκληρυντικό νερού Calgon.

1964: Λανσάρει το απορρυπαντικό για τα πλυντήρια ρούχων Calgonit.

1966: Ακολουθεί το λανσάρισμα του μαλακτικού ρούχων Quanto.

1982: Η εταιρεία συνεχίζει την επέκτασή της, μέσω εξαγορών, στον ευρωπαϊκό χώρο.

1985: Η Reckitt & Colman εξαγοράζει τα προϊόντα Airwick.

1990: Εξαγοράζει την Boyle-Midway, τον αμερικανικό όμιλο προϊόντων οικιακού καθαρισμού, που, μεταξύ άλλων, έχει τα προϊόντα Woolite, Easy-Off, Sani-Flush, Wizard and Old English.

1991: Η Benckiser αρχίζει να επεκτείνεται στην ανατολική Ευρώπη.

1995: Πουλά την επιχείρηση τροφίμων Colman.

1996 – 1998: Συνεχίζεται η επέκτασή της στις χώρες της Βαλτικής, στη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

1997: Εισάγεται στα Χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης.

1999: Η Reckitt & Colman και η Benckiser συγχωνεύονται. Ο νέος επιχειρηματικός κολοσσός ονομάζεται Reckitt Benckiser plc και γίνεται ο παγκόσμιος ηγέτης στα προϊόντα οικιακού καθαρισμού (εκτός των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων).

Δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά

Στην Ελλάδα, η συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000. Αυτές, όμως, ήδη είχαν επιτυχημένη πορεία στην εγχώρια αγορά πολλά χρόνια πριν -η Benckiser από το 1963, ενώ οι δραστηριότητες της Reckitt είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του 1920.

Προϊόντα – σταθμοί της εταιρείας στην ελληνική αγορά είναι τα: Calgonit Tablets 3in1, Quanto Μαλακτικό – Νέα αρώματα, Woolite Flower Collection, Woolite Color Protection, Airwick Crystal Air, Veet new Aquasystem wax, υγρά πανάκια καθαρισμού WC Harpic.

Ορόσημο το Calgonit

Το Calgonit, το προϊόν-ορόσημο στην πορεία της εταιρείας, λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά στο τέλος της δεκαετίας του ’60, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση των πρώτων πλυντηρίων πιάτων. Η αγορά των απορρυπαντικών και συμπληρωματικών προϊόντων για πλυντήρια πιάτων σημειώνει εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης – άνω του 10% ετησίως. Το 2000 ο τζίρος της πλησίασε τα 5 δισ. δρχ. (ANR Nielsen). Σημαντικό ρόλο στην ιδιαίτερα θετική δυναμική της αγοράς έπαιξαν τα συνεχή λανσαρίσματα των καινοτομικών προϊόντων Calgonit και η επέκταση της χρήσης των πλυντηρίων πιάτων.

Ειδικότερα, το 1994 το Calgonit λανσάρισε με μεγάλη επιτυχία το ομώνυμο απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων σε μορφή ταμπλέτας. Το 1995 παρουσιάζεται το πρώτο απορρυπαντικό πιάτων σε υγρή μορφή, ενώ το 1996 ακολουθεί το λανσάρισμα της καινοτόμου ταμπλέτας Double Energy Plus, με ενισχυμένη δράση κατά των δύσκολων υπολειμμάτων τροφών. Το 1998 η πρωτοποριακή τεχνολογία της “διπλής ενέργειας” εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και στις σκόνες.

Το Calgonit GEL, οι ταμπλέτες PowerΒall, PowerBall 2 σε 1, PowerBall 3 σε 1 και το PowerPowder αποτελούν τα νέα προϊόντα της οικογένειας Calgonit, που λανσαρίστηκαν την τελευταία τριετία, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την επωνυμία Calgonit, το πλέον ολοκληρωμένο “σύστημα προϊόντων” για το πλυντήριο πιάτων. Από το λανσάρισμά του έως σήμερα, το Calgonit, με μερίδιο αγοράς 82%, παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κατηγορίας του.