Με μεγαλύτερη ένταση σημειώνονται οι εξελίξεις που αφορούν στο online λιανεμπόριο τους τελευταίους μήνες, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής σημασίας που έχει ήδη αποκτήσει η μικρή μεν, αλλά πολλά υποσχόμενη digital αγορά και για τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων.v

Εντός του Αυγούστου ανακοινώθηκε η συμφωνία της Walmart με τη Google, βάσει της οποίας προϊόντα της 1ης διεθνώς αλυσίδας σούπερ μάρκετ θα πωλούνται μέσω του Google Express, της online πλατφόρμας αγορών της Google. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της να επιλέξουν μεταξύ χιλιάδων προϊόντων της Walmart, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, την πρωτοποριακή τεχνολογία voice shopping. Η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα φωνητικής τοποθέτησης παραγγελίας από τους online πελάτες. Το σχετικό σύστημα της Google είναι το Google Assistant. Πρόκειται για το αντίστοιχο του Alexa, που έχει ήδη παρουσιαστεί από την Amazon (η οποία τον Αύγουστο ολοκλήρωσε την εξαγορά της αλυσίδας Whole Foods Market).

Σύμφωνα με την εταιρεία eΜarketer, το 2017 πάνω από 35 εκατ. ευρώ πολίτες των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν κάποια συσκευή με voice activation μια φορά τον μήνα, πρόβλεψη που αντιπροσωπεύει αύξηση πάνω από 130% σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με την ανάλυση της eΜarketer, έως το τέλος του 2017 το 70,6% των χρηστών της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αξιοποιεί το Amazon Eco, ενώ μόλις το 23,8% το Google Home.

Σε ανάρτησή του στο blog της εταιρείας, ο Marc Lore, πρόεδρος και CEO της Walmart US eCommerce, δήλωσε πως η Walmart θα δώσει εντός του 2018 ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες χρήσης του voice shopping, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής των αγορών εντός του καταστήματος (συχνά σε συνδυασμό με κάποια έκπτωση) ή της αγοράς φρέσκων προϊόντων σε όλη την επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί ένα σημαντικό σημείο της συμφωνίας, που αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης της Google στα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις αγορές που πραγματοποιούν online οι πελάτες της Walmart, πολύτιμο υλικό προς επεξεργασία και αξιοποίηση για περαιτέρω ανάπτυξη στοχευμένων πωλήσεων. Συγκεκριμένα η Walmart θα ενσωματώσει το δικό της σύστημα Easy Reorder στο Google Express, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να συνδέσουν τον λογαριασμό τους στη Google, ώστε να λαμβάνουν προσωποποιημένες προτάσεις αγοράς, σύμφωνα με τις προηγούμενες online αγορές τους, αλλά και εκείνες που είχαν πραγματοποιήσει από φυσικά καταστήματα της αλυσίδας.

Η συμφωνία εκτιμάται πως θα ωφελήσει σημαντικά και την πλατφόρμα Google Express, η οποία διαθέτει προϊόντα περισσότερων των 50 λιανεμπόρων, όπως των Target, Costco, Kohl’s and Ulta. Η πλατφόρμα online πωλήσεων δεν είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη κίνηση για τη Google, οδηγώντας την στην απόφαση να εγκαταλείψει τις πιλοτικές εφαρμογές τής αυθημερόν παράδοσης προϊόντων και της εξυπηρέτησης αγορών στις κατηγορίες των FMCG.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό έρευνας και ανάλυσης IGD, η Amazon σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Whole Foods Market. Βασικοί άξονες των αλλαγών είναι η μείωση των τιμών σε βασικούς κωδικούς της αλυσίδας και η έμφαση στα οργανικά προϊόντα, η συγχώνευση των συστημάτων επιβράβευσης των πελατών με τη χρήση του Amazon Prime και στα φυσικά καταστήματα, η online προσφορά των PL προϊόντων της Whole Foods (που σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν ένας από τους βασικούς λόγους πραγματοποίησης της εξαγοράς εκ μέρους της Amazon) και η χρήση των χώρων σε επιλεγμένα καταστήματα για παράδοση online παραγγελιών -αρχικά για non food και στο μέλλον και για φρέσκα προϊόντα.