Η οργάνωση του εξοπλισμού ενός καταστήματος αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια των επιχειρηματιών για σωστή ανάπτυξη του καταστήματός τους. Σε αυτήν την άποψη συγκλίνουν και τα στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξοπλισμού καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων.

Η οργάνωση του εξοπλισμού ενός καταστήματος αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια των επιχειρηματιών για σωστή ανάπτυξη του καταστήματός τους. Σε αυτήν την άποψη συγκλίνουν και τα στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξοπλισμού καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων.

Η λειτουργικότητα, η εργονομία και η καλαισθησία του χώρου είναι τα βασικά κριτήρια για τον εξοπλισμό ενός καταστήματος με συστήματα ραφιών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων κατασκευών αποτελεί επίσης η δυνατότητα επέκτασης, μετακίνησης ή μετατροπής τους.

SPIDER

Η Spider έχει συνεχή παρουσία στο χώρο εξοπλισμού των καταστημάτων πάνω από 30 χρόνια. Στη μονάδα της, που βρίσκεται στα Ιωάννινα, κατασκευάζει μεταλλικά ράφια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών, ενώ εισάγει ράφια αποθηκευτικών χώρων από την Ιταλία και την Ισπανία. Παράλληλα αναλαμβάνει την τοποθέτηση ξύλινων κατασκευών μέσα στους χώρους των καταστημάτων λιανικής πώλησης (π.χ. για την κάβα ενός καταστήματος).

Η εταιρεία αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ισπανία, καθώς και στη Ρουμανία, την Ιταλία και την Αγγλία, όπου έχει θυγατρικές εταιρείες. Τέλος ασχολείται και με την κατασκευή περιβαλλοντικού υλικού (μεταλλικοί και πλαστικοί κάδοι απορριμμάτων) και πολεμικού υλικού.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Νώντας Καραλής, διευθυντής πωλήσεων της Spider, η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα πολύ λιγότερο με τα «καταστήματα της γειτονιάς» από ό,τι με τις μεγάλες αλυσίδες. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των μικρών καταστημάτων (50-100 τ.μ.) που εξοπλίζονται σωστά με ράφια δεν ξεπερνά το 20% – 25%. Κατά τη γνώμη του, το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη νοοτροπία των μικροκαταστηματαρχών, οι οποίοι δίνουν βαρύτητα περισσότερο στο χαμηλό κόστος παρά στην ποιότητα της κατασκευής, αναζητώντας έτσι φθηνά, μεταχειρισμένα και κακής ποιότητας ράφια.

Ωστόσο «υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν επαγγελματικά τη δουλειά τους, επενδύοντας στον εξοπλισμό. Ο σωστός επαγγελματίας θα εισπράξει στο πολλαπλάσιο τα κεφάλαια που διέθεσε για το στήσιμο της επιχείρησής του, εφόσον ταυτόχρονα γνωρίζει το αντικείμενο της δουλειάς του και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της γειτονιάς».

Μελέτη του χώρου

Ο σωστός εξοπλισμός ενός καταστήματος με ράφια προϋποθέτει τη μέτρηση του χώρου και την πραγματοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης, στην οποία υποδεικνύονται τα σημεία τοποθέτησης των ραφιών, των ψυγείων, του ταμείου καθώς και των διαδρόμων.

Η Spider πραγματοποιεί τις απαιτούμενες μελέτες με έλεγχο του ίδιου του καταστήματος, όταν αυτό βρίσκεται στην Αθήνα και με επεξεργασία των σχεδίων των κατόψεων για τα καταστήματα της επαρχίας. Στη συνέχεια αναλαμβάνει, με δικά της συνεργεία, το στήσιμο και την τοποθέτηση των ραφιών.

Κόστος εξοπλισμού

Το κόστος του εξοπλισμού ενός καταστήματος με ράφια δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από το μέγεθός του, το σχεδιασμό του και τις γενικότερες ανάγκες του. Όπως μας ανέφερε ο κ. Καραλής, το κόστος εξοπλισμού μόνο σε ράφια για καταστήματα 50 – 100 τ.μ. κυμαίνεται από 300.000 δρχ. έως και 1.000.000 δρχ. περίπου.

ΤΕΧΝΟΣΩΛ ΕΠΕ

Ο κ. Στέλιος Καλαφατέλης, γενικός διευθυντής της ΤΕΧΝΟΣΩΛ, διευκρίνισε ότι το τελικό κόστος εξοπλισμού ενός καταστήματος σε μεταλλικά ράφια κυμαίνεται από 40.000 – 70.000 δρχ. ανά τρέχον μέτρο. Η ΤΕΧΝΟΣΩΛ, με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του εξοπλισμού καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων, ιδρύθηκε το 1974 στη Μεταμόρφωση Αττικής. Ξεκίνησε με την παραγωγή ραφιών τύπου Dexion και αργότερα επεκτάθηκε στο γενικό εξοπλισμό καταστημάτων.

Το πελατολόγιό της αποτελείται σε ποσοστό 50% από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, οι οποίοι απευθύνονται στην εταιρεία αναζητώντας ολοκληρωμένες μελέτες, σε αντίθεση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ενδιαφέρονται μόνο για αγορά ραφιών, καθώς διαθέτουν δικό τους προσωπικό για την πραγματοποίηση της απαραίτητης κατασκευαστικής μελέτης.

Σωστή αξιοποίηση του χώρου

«Η σωστή αξιοποίηση του χώρου του καταστήματος είναι ο κύριος στόχος του επιχειρηματία και βασικός γνώμονας των λύσεων που προτείνει η εταιρεία μας», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφατέλης.

Προσπαθώντας να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη, οι καταστηματάρχες παρακάμπτουν πολλές φορές τις τεχνικές προδιαγραφές και φορτώνουν τα ράφια με προϊόντα μεγαλύτερου βάρους από το επιτρεπόμενο. «Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν κάθε διαθέσιμο χώρο. Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα πτώσης ραφιών από υπερβολικό βάρος», προσθέτει ο κ. Καλαφατέλης.

«Το μέλλον των μικρών καταστημάτων είναι δυσοίωνο, καθώς είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες που εισβάλλουν στη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρείται άνθηση του συνοικιακού καταστήματος σε περιοχές όπου κατοικούν οικονομικοί μετανάστες.".