Σοβαρά πλήγματα υπέστη η κτηνοτροφία του Μοριά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που μαζί με τους βοσκότοπους κατέκαψαν χιλιάδες αιγοπρόβατα, μαντριά και τις αποθήκες τους με τις ζωοτροφές. Το πλήγμα συνολικά για τον κλάδο είναι βαρύ, δεδομένου ότι η συμμετοχή της πελοποννησιακής γαλακτοπαραγωγής στην συνολική της χώρας ανέρχεται στο 15%. Μια νότα αισιοδοξίας δίνει η πρωτοβουλία της Vivartia να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο για τη δημιουργία δύο πρότυπων μονάδων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Πάντως, οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί της Friesland δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ενώ της Vivartia υπέστησαν περιορισμένης κλίμακας ζημιές.

Υπολογίζεται ότι συνολικά κάηκαν έως και 100.000 ζωντανά, από τα 550.000 που περιελάμβανε το παραγωγικό δυναμικό της Πελοποννήσου, ενώ, όπου τα ζώα διασώθηκαν, οι παραγωγοί αναζητούν βοσκοτόπια σε ένα τοπίο που κυριαρχεί η στάχτη.

Αν είναι κάτι που θέλουν άμεσα οι κτηνοτρόφοι, πέρα από την οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό είναι οι ζωοτροφές, καθώς, εκτός του αφανισμού της βοσκής, σε πολλές περιπτώσεις κατεστράφησαν και τα αποθέματα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι γενικότερα τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού φέτος τις υπέστησαν οι παραγωγοί κατσικίσιου και πρόβιου γάλακτος, καθότι επλήγησαν κυρίως οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, στις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες οι εγκαταστάσεις τους. Αντίθετα, η περισσότερο συγκεντρωμένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στα πεδινά δεν υπέστη αντίστοιχα πλήγματα.

Μικρές ζημιές για τη γαλακτοβιομηχανία

Αν κανείς λάβει υπόψη του το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Πελοποννήσου συμμετέχουν κατά 15% στη ετήσια παραγωγή γάλακτος της χώρας, είναι άμεσα αντιληπτό το μέγεθος του πλήγματος συνολικά για τον κλάδο. Υπό αυτή την έννοια, μια νότα αισιοδοξίας δίνει η πρωτοβουλία της Vivartia να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο για τη δημιουργία δύο πρότυπων μονάδων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, δυναμικού 1.000 αγελάδων, για την κατασκευή των οποίων θα απασχοληθούν περίπου 500 εργαζόμενοι της περιοχής και σε αυτές θα δουλεύουν μόνιμα 60 περίπου άτομα.

Σημειώνουμε ότι από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, γάλα από την Πελοπόννησο προμηθεύονται κυρίως η Vivartia και η Friesland. Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί της δεύτερης, όπως μας δηλώθηκε, δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ή ζημιές, ενώ στελέχη της Vivartia, μιλώντας στο greekretail, ανέφεραν περιορισμένης κλίμακας ζημιές ή απώλειες ζωικού κεφαλαίου των τοπικών συνεργατών τους. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι, μετά τα όσα συνέβησαν στην Πελοπόννησο, τόσο η πολιτεία όσο και η ίδια η βιομηχανία οφείλουν να συμβάλουν ενεργά για την ανασυγκρότηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας, ώστε να ανακτήσει γρήγορα την παραγωγική δυναμικότητά της.