Έξι δισ. ευρώ προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2020 εκ των οποίων τα 4,1δισ. ευρώ αφορούσαν εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), τα 1,7 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα, τα 45 εκατ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεις και τα 600 εκατ. ευρώ συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC «Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020». Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, αλλά η μέση αξία της συναλλαγής αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, πέρυσι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω πανδημίας, υλοποιήθηκαν δέκα συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (άνω των 100εκατ. ευρώ) έναντι οκτώ το 2019. Από αυτές, στις οκτώ συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, δεικνύοντας την σχετική τάση προσέλκυσής τους. Διαφοροποίηση καταγράφηκε και στην κατεύθυνση των συναλλαγών συγκριτικά με το 2019, καθώς μειώθηκαν σε αριθμό κατά 22, άλλα αυξήθηκαν σε όρους μέσης αξίας κατά 46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές, ενώ αυξήθηκαν οριακά αριθμητικώς, διπλασιάστηκε η μέση αξία τους. Συνολικά, η αγορά των Ε&Σ οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες μεν σε αριθμό, αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.
Σε αντίθεση με το 2019, οπότε υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, πέρυσι κυριάρχησε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και τεχνολογίας, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν 14 συναλλαγές, ενόσω η έμφαση δόθηκε στην εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) και με υψηλό τίμημα συναλλαγής, δεδομένης της αύξησης της αξίας τους στη συγκυρία της πανδημίας. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κλάδος της ενέργειας με εννιά συναλλαγές.
Κατά τη μελέτη φέτος, βάσει των ήδη συμφωνημένων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.