Φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί, επιβραδυνόμενη, κατά 3,4% έναντι μακροπρόθεσμου ετήσιου μέσου όρου ανάπτυξης 3,8% από την έναρξη του 21ου αιώνα, καθώς οι εμπορικές εντάσεις θα συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της μελέτης Global Economy Watch της PwC.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες κατά τη μελέτη θα συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρό βραχίονα για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η συνολική παγκόσμια αξία τους εκτιμάται στο ρεκόρ των 7 τρισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ και το Η.Β προβλέπεται ότι θα παραμείνουν κορυφαίοι στην εξαγωγή υπηρεσιών, αν και η Κίνα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση εντός του έτους. Όπως επισημαίνεται, κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2019 η Ινδία ανήλθε στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ξεπερνώντας το Η.Β. και τη Γαλλία, ενόσω θεωρείται πιθανόν, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, να ξεπεράσει τη Γερμανία πριν το 2025 και την Ιαπωνία πριν το 2030, καταλαμβάνοντας τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Στη μελέτη εκτιμάται, επίσης, ότι φέτος η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικής ενέργειας θα ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, υπερβαίνοντας το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης, και ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πλησιάσει τα 7,7 εκατομμύρια, αυξημένος περίπου 10% σε μια δεκαετία, ενώ οι άνω των 60 ετών άνθρωποι παγκοσμίως θα υπερβούν το ένα δισεκατομμύριο. Εξάλλου, σύμφωνα με την 23η ετήσια έκθεση προβλέψεων των CEO της PwC, επίπεδα ρεκόρ σημειώνει η απαισιοδοξία τους για την παγκόσμια οικονομία, καθώς κατά το 53% προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα για τη χώρα μας σημαντική πτώση σημείωσε ο αριθμός των CEO που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από 44% το 2019 σε μόλις 23% το 2020, αλλά καταγράφηκε σημαντική μείωση του προβληματισμού τους αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση, από 54% το 2019 στο 25% φέτος. Αντίστοιχα, οι ανησυχίες τους για τους γεωπολιτικούς κινδύνους από 31% το 2019 ανήλθαν στο 52%, ενώ ο προβληματισμός τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή από 18% πέρυσι έφτασε στο 40% φέτος. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε επί δείγματος 1.600 CEO από 83 χώρες, παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.