Aλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και έντονη ανησυχία στους καταναλωτές έχει προκαλέσει το διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ουκρακινό ηλιέλαιο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα στα καταστήματα μαζικής εστίασης έχει μειωθεί κατά 30%. Τις ανησυχίες των καταναλωτών επιτείνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών της Νομαρχίας Πειραιά, σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις εστιάτορες δεν έχει ακόμη αποσύρει τα αποθέματα ηλιελαίου, ο εντοπισμός από ελεγκτές της ποσοτήτων ηλιελαίου στην αλυσίδα Mc Donald's, η γενική καθυστέρηση εντοπισμού από τον ελεγκτικό μηχανισμό όλων επίμαχων ποσοτήτων ηλιελαίου, όπως και το ότι ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει από τις βιομηχανίες τροφίμων ενημέρωση σχετικά με διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν ηλιέλαιο.

Η αμεσότητα των αντιδράσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόριων Επαγγελμάτων, η οποία αποφάσισε να συστήσει στα μέλη της να μη χρησιμοποιούν ηλιέλαιο, ανεξαρτήτως παρτίδας και ημερομηνίας εισαγωγής, φαίνεται ότι (στον βαθμό που έγινε ευρύτερα γνωστή) δεν έδρασε ενθαρρυντικά στους καταναλωτές. Μάλιστα, τις ανησυχίες της κοινής γνώμης επέτειναν και τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών της Νομαρχίας Πειραιά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις εστιάτορες δεν έχει ακόμη αποσύρει το ηλιέλαιο που είχε στην κατοχή του. Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των εστιατόρων, το 90% των επιχειρήσεων του κλάδου χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα ηλιέλαιο.

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες των εστιατορίων και των αλυσίδων delivery, όμως και οι αλυσίδες φαστ-φουντ έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Μάλιστα, την ανησυχία των καταναλωτών φαίνεται ότι τροφοδότησε και ο εντοπισμός από ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά ποσοτήτων ηλιελαίου στην αλυσίδα Mc Donald’s, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί ύστερα από την εντολή του ΕΦΕΤ για την καθολική απόσυρση του προϊόντος, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής του.

Την ανησυχία του καταναλωτικού κοινού -που μετράται σε απώλεια τζίρου για τις επιχειρήσεις- επιτείνει και η καθυστέρηση εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών εντοπισμού όλων επίμαχων ποσοτήτων ηλιελαίου, όπως και το ότι ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει από τις βιομηχανίες τροφίμων ενημέρωση σχετικά με διάφορα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο, ορισμένα εκ των οποίων, όπως σάλτσες, σαλάτες, γλυκίσματα κλπ, χρησιμοποιούνται στη μαζική εστίαση.

Είναι η τρίτη φορά μέσα στην τελευταία τριετία που η μαζική εστίαση δέχεται πλήγμα από το ξέσπασμα διατροφικής κρίσης. Είχε προηγηθεί το 2005 και το 2007 η κρίση εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών.