Μία νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα κάνει την εμφάνισή της τους επόμενους μήνες στη συμπρωτεύουσα, καθώς ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Παντοπωλών Θεσσαλονίκης «Πρόοδος», ο παλαιότερος του είδους του πανελλαδικά, προωθεί ένα ενιαίο brand name για τα καταστήματα των μελών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, με κοινά την εταιρική ταυτότητα και το φυλλάδιο προσφορών θα λειτουργήσουν αρχικά 30 καταστήματα των μελών του συνεταιρισμού, με στόχο μεσοπρόθεσμα να φτάσουν τα 60.

Το νέο όνομα αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα, οπότε θα ξεκινήσουν και οι σχετικές αλλαγές στα καταστήματα των μελών του συνεταιρισμού, τα οποία θα διατηρήσουν το αυτόνομο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, αλλά θα υπόκεινται σε μία σειρά από υποχρεώσεις-δικαιώματα, όντας «κρίκοι» της αλυσίδας.
Όπως τόνισε στο σελφ σέρβις ο κ. Στέφανος Βουδούρης, διευθυντής του Συνεταιρισμού Πρόοδος, η κρίση στην αγορά έχει πλήξει και τα μικρά μεμονωμένα σούπερ μάρκετ, τα οποία πρέπει να υλοποιήσουν καινούργιες τακτικές marketing για να μπορέσουν να αντιδράσουν.

Το νέο ενιαίο brand name εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό, καθώς η κοινή εταιρική εικόνα θα γίνει ευκολότερα αντιληπτή από τον καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει πως επισκεπτόμενος τα σημεία πώλησης της αλυσίδας, θα συναντά τις προσφορές, για τις οποίες ενημερώνεται από το σχετικό φυλλάδιο.

Σε κλοιό τα μικρά καταστήματα
Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, ο συνεταιρισμός αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία με ορισμένα καταστήματα που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους: «Παλαιότερα, επιδεικνύαμε πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα σε περιπτώσεις καταστημάτων με παρόμοιες δυσκολίες, αλλά οι συνθήκες πλέον δεν το επιτρέπουν».

Στο πλαίσιο της προσαρμογής των πρώτων 30 σούπερ μάρκετ στο νέο κοινό brand name, θα πραγματοποιηθούν αισθητικές αλλαγές τόσο στην πρόσοψη όσο και στο εσωτερικό των καταστημάτων, με τις δεύτερες να είναι πιο περιορισμένες.

Ο Συνεταιρισμός Πρόοδος είναι μέλος του ομίλου Ελληνική Διατροφή-COOP και πραγματοποίησε τζίρο 24 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση του (1/7/2008-30/6/2009) με κερδοφόρα αποτελέσματα.

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, δημιούργησε μια ιδιόκτητη μονάδα logistics, έκτασης στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων 3.500 τμ, γραφειακών χώρων 600 τμ και ψυκτικών εγκαταστάσεων 400 τμ, στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων.

Το επενδυτικό πρόγραμμα ανέγερσης του νέου logistics center εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και αποτέλεσε συνολική επένδυση 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ το κέντρο αυτό διαχειρίζεται συνολικά περίπου 18.000 κωδικούς προϊόντων.

Τα μέλη και οι πελάτες του συνεταιρισμού έχουν τη δυνατότητα είτε να προσέρχονται οι ίδιοι στο logistics center για την τροφοδοσία τους είτε να παραλαμβάνουν τις προμήθειες στα καταστήματά τους από τα οχήματα του συνεταιρισμού.

Έτσι, ουσιαστικά το logistics center λειτουργεί σαν ένα μεγάλο cash & carry, με τη διαφορά ότι η Πρόοδος προσφέρει μια πολύ εκτενέστερη ποικιλία κωδικών μπακαλικής.

Εκτός της αποστολής των παραγγελιών με τα οχήματα του συνεταιρισμού, υπάρχει και η δυνατότητα της «τριγωνικής πώλησης». Σύμφωνα με αυτήν, οι προμηθευτές που κάνουν διανομή πόρτα-πόρτα στα καταστήματα του συνεργαζόμενου δικτύου της Πρόοδος κόβουν επιτόπου το δελτίο πώλησης, αλλά το τιμολόγιο αποστέλλεται στον Συνεταιρισμό.

Σημειώνουμε ότι παρόμοια πρωτοβουλία με την Πρόοδο έχει υλοποιήσει και ο όμιλος Μασούτη, ο οποίος έχει δημιουργήσει την αλυσίδα συνεργαζόμενων σούπερ μάρκετ και mini market Express Market με ενιαία εταιρική ταυτότητα και επέκταση σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.