Ψήφο εμπιστοσύνης στον φούρνο της γειτονιάς τους για την αγορά ψωμιού δίνουν οι Θεσσαλονικείς, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, με θέμα: «Καταναλωτές απέναντι στα νέα δεδομένα της αρτοποιίας», που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Το 77,1% των ερωτηθέντων (έναντι 78% σε αντίστοιχη έρευνα το 2005) απάντησαν ότι αγοράζουν ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, το 14,7% (12,8% το 2005) από πρατήριο άρτου, 4,3% από σούπερ μάρκετ (6,2% το 2005) και 3,1% (2,5% το 2005) από αλλού ή ζυμώνει, ποσοστό που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι περίπου 5.000 νοικοκυριά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρασκευάζουν τα ίδια το ψωμί που καταναλώνουν.

Το 77,1% των ερωτηθέντων (έναντι 78% σε αντίστοιχη έρευνα το 2005) απάντησαν ότι αγοράζουν ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, το 14,7% (12,8% το 2005) από πρατήριο άρτου, 4,3% από σούπερ μάρκετ (6,2% το 2005) και 3,1% (2,5% το 2005) από αλλού ή ζυμώνει, ποσοστό που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι περίπου 5.000 νοικοκυριά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρασκευάζουν τα ίδια το ψωμί που καταναλώνουν.

Οι Θεσσαλονικείς καταναλώνουν κατά μέσο όρο ημερησίως 210 γρμ ψωμί, έναντι 180 γρμ στην έρευνα του 2005. Η αύξηση κρίνεται σημαντική και αποδίδεται κυρίως στο ρεύμα των παλιννοστούντων ομογενών και των οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που παραδοσιακά καταναλώνουν περισσότερο ψωμί απ’ ότι οι ‘Ελληνες.

Από τις απαντήσεις στην ερώτηση “πόσο συχνά αγοράζετε ψωμί;” προέκυψε ότι οι άνδρες αγοράζουν ψωμί κάθε μέρα, σε ποσοστό 55,9% (έναντι 51,8% των γυναικών), και μέρα παρά μέρα, σε ποσοστό 25% (έναντι 19,8% των γυναικών). Εκτός από τις γυναίκες, τη συχνή κατανάλωση ψωμιού αποφεύγουν οι ηλικιωμένοι, καθώς υπάρχει μία αντίληψη που συνδέει την κατανάλωση ψωμιού με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 56-65 και άνω, μόνο το 44,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αγοράζει ψωμί κάθε μέρα, έναντι 62,8% στις ηλικίες 36-55 και 50,8% στις ηλικίες 18-35.

13,5% κρίση εμπιστοσύνης για την ποιότητα

Προβληματισμό, πάντως, όπως αναφέρθηκε, δημιουργεί ένα σχετικά σταθερά υψηλό ποσοστό 13,5% (13,6% το 2005) εκείνων που δήλωσαν ότι στο θέμα της ποιότητας του ψωμιού δεν εμπιστεύονται ούτε τους φούρνους της γειτονιάς, ούτε τις άλλες εστίες πώλησής του. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, επισήμανε ότι είναι ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να αξιολογηθεί από τους αρτοποιούς, στους οποίους πρότεινε, επίσης, να αναζητήσουν εκ νέου μία φόρμουλα, ώστε να μπορούν οι φούρνοι να παραμένουν ανοικτοί περισσότερες ώρες την ημέρα (περίπου μέχρι τις 15:30).

“Πουλάμε φτηνά”

‘Οσον αφορά στην ετήσια αύξηση της τιμής πώλησης του ψωμιού, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Πραξιτέλης Σπυρόπουλος, επισήμανε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2007 το ψωμί ακρίβυνε κατά 20%-22%, τη στιγμή που, σε επίπεδο πρώτης ύλης, η τιμή του μαλακού σιταριού αυξήθηκε κατά 112% και του σκληρού σιταριού κατά 105%. «Στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αγοράζουμε το ακριβότερο αλεύρι και πουλάμε το φθηνότερο ψωμί», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι, για να απορροφηθούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στα άλευρα, αλλά και σε άλλους τομείς (ΔΕΗ, πετρέλαιο), γίνονται σοβαρές θυσίες μέσα από τη δουλειά των αρτοποιών.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, διαπιστώνεται μία κινητικότητα για ενημέρωση γύρω από το ψωμί κατεψυγμένης ζύμης και κυρίως για εκείνο που προέρχεται από ξένες χώρες. Το 85,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να υπάρχει σχετική σήμανση, όταν το ψωμί προέρχεται από κατεψυγμένη ή προψημένη ζύμη, και το 89,2% θα ήθελαν να γνωρίζουν τη χώρα προέλευσης της ζύμης, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό (95%) ότι δεν θα αγόραζαν ψωμί που προήλθε από μεταλλαγμένο αλεύρι. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, οι χώρες, από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει, κατά κύριο λόγο, κατεψυγμένο ψωμί, είναι η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αλγερία, η Νιγηρία, η Τουρκία και το Μαρόκο, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για παράνομη εισαγωγή ψωμιού στην Ελλάδα από όμορες χώρες.

Επιστροφή στις ρίζες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αρτοποιών, απέναντι στα κατεψυγμένα, η νέα τάση που επικρατεί στην αρτοποιία επιτάσσει επιστροφή στις παραδοσιακές «συνταγές» ψωμιού και τις αργές διαδικασίες αρτοποίησης, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα αρώματα του ψωμιού. «Καταλήγουμε στις μαγιές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας, κι αυτό είναι πολύ καλό», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι λίγοι οι αρτοποιοί που έχουν επεκταθεί και στην παρασκευή ψωμιών για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων (όπως των νεφροπαθών ή των ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση).