Έτοιμη να ολοκληρώσει το πρώτο από ιδρύσεώς της deal για την εξαγορά εταιρείας του ανταγωνισμού είναι η Πέντε ΑΕ, ενώ προετοιμάζεται να επενδύσει στην απόκτηση ενός σύγχρονου κέντρο logistics. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας μελετά ήδη πριν από το καλοκαίρι την εξαγορά αλυσίδας, με παρουσία σε τέσσερις περιοχές της χώρας -φέρεται να έχει δίκτυο 22 σούπερ μάρκετ-, με την οποία ακούγεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος του «σελφ σέρβις», αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, το deal κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών παραμένει ανοικτός και εφόσον δεν μεσολαβήσουν εκ νέου συνθήκες εκτάκτου ανάγκης η συμφωνία αναμένεται σχετικά άμεσα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πέντε επιχείρησε μια ακόμη εξαγορά τοπικής αλυσίδας, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την Παναγιωτόπουλος, με παρουσία στην Πελοπόννησο, δίκτυο 14 σούπερ μάρκετ και ετήσιο τζίρο της τάξη των 40 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το deal δεν ευοδώθηκε, διότι οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο τίμημα της εξαγοράς. Μάλιστα η διοίκηση της Παναγιωτόπουλος φέρεται να συζητεί τώρα την πώλησή της, διαπραγματευόμενη με άλλες μεγάλες αλυσίδες του.

Παράλληλα με το ασυνήθιστο εγχείρημά της να προχωρήσει σε εξαγορά τοπικού κλαδικού δικτύου, η Πέντε συνεχίζει να επενδύει στη δημιουργία νέων σούπερ μάρκετ, προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυό της. Ο σχεδιασμός της διοίκησής της για τη διετία 2020-2021 είναι να ιδρύσει 13 νέα σούπερ μάρκετ.

Στο σχετικό πλάνο, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται η αναγγελμένη προ πολλού μεγάλη επένδυση στην ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου στη Σαλαμίνα, όπου θα συστεγαστεί με άλλες εμπορικές εταιρείες ένα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας. Η επένδυση, όπως φαίνεται, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του έτους η εταιρεία ήδη έχει εγκαινιάσει νέα καταστήματα στη Νέα Πέραμο και το Ξυλόκαστρο, ενώ ετοιμάζει ένα μεγάλο κατάστημά της στην Πάτρα. Συνολικά σήμερα η αλυσίδα έχει 161 σούπερ μάρκετ και το επιτελείο της ευελπιστεί ότι έως τα τέλη του έτους ο αριθμός τους θα πλησιάζει τα 175.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεών της, πηγές προσκείμενες στη διοίκησή της αναφέρουν ότι ο τζίρος της Πέντε φέτος εξελισσόταν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου με ρυθμό 16%-17%, ωθούμενος κυρίως από τη συγκυρία της πανδημίας, που ενίσχυσε τις κλαδικές πωλήσεις.

Στα τέλη του έτους η απόφαση για το νέο κέντρο logistics
Όσο το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας επεκτείνεται, τόσο γίνεται επιτακτικότερη η οργάνωση ενός ενιαίου, σύγχρονου εταιρικού κέντρου logistics, το οποίο θα καλύπτει τις σημερινές, αλλά και μελλοντικές ανάγκες της αλυσίδας.

Σήμερα η Πέντε, αντί της αξιοποίησης ενός ανάλογου χώρου, διακινεί τα προϊόντα της από περισσότερα κέντρα, χάνοντας το ανταγωνισμό πλεονέκτημα του ενιαίου συντονισμού και των σχετικών οικονομιών κλίμακος. Γι’ αυτό η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου οικοπέδου, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στην περιοχή του Ασπρόπυργου, που αποτελεί μια από τις πλέον ενδεδειγμένες περιοχές της Αττικής για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Κατά πληροφορίες η πρόθεση των ιθυνόντων της Πέντε είναι το σχεδιαζόμενο κέντρο να είναι έκτασης περίπου 50.000τμ. Οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την περιοχή εγκατάστασης, τις λεπτομερείς προδιαγραφές και τη χρηματοδότηση του έργου αναμένονται περί τα τέλη του έτους.