«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται σήμερα στον κλάδο των τροφίμων, είτε μιλάμε για την βιομηχανία, είτε για το λιανεμπόριο σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει αποδώσει καρπούς, και ό,τι ζούμε, δεν είναι παρά μόνο η αρχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο FOODReporter ο General Manager της MIK3, Σάββας Τορτοπίδης, σχετικά με την έντονη επιρροή που έχει δεχθεί ο κλάδος τροφίμων και ποτών από την καλπάζουσα ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού την τελευταία δεκαετία.

Με τις νέες τεχνολογίες να είναι εκείνες που θα οδηγήσουν από εδώ πέρα την εξέλιξη των οργανισμών σε πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές οντότητες, θα δοθεί περαιτέρω δυνατότητα σε μεγάλους και δυσκίνητους οργανισμούς να γίνουν τόσο «μικροί» και ευέλικτοι, ώστε να πείσουν τον καταναλωτή ότι είναι δίπλα του, ενώ σε μικρότερους ή νεοσύστατους οργανισμούς με μειωμένους πόρους, θα δώσουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν καταναλωτές σε κάθε γωνιά της χώρας ή παγκοσμίως, αντλώντας τεχνογνωσία από πηγές απρόσιτες έως τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σάββα Τορτοπίδη σχετικά με τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Φόβος για απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και σπίλωσης της εικόνας ενός οργανισμού
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο κατά της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς κάθε «λύση» έχει και το τρωτό της σημείο, σύμφωνα με τον κ. Τορτοπίδη: «Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό είναι η ασφάλεια των δεδομένων που δημιουργούνται από την περαιτέρω ψηφιοποίηση των οργανισμών. Δεδομένα που αφορούν στην εξέλιξη των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρουν οι οργανισμοί, δεδομένα πελατών ή συναλλαγών, δεδομένα προσωπικού και πληροφορίες για την δραστηριότητα ενός οργανισμού». Ο ίδιος προσθέτει ότι η διαρροή των εν λόγω δεδομένων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον ίδιο τον οργανισμό σε περίπτωση βιομηχανικής κατασκοπείας, απόσπασης λύτρων ή παραβίασης προσωπικού απορρήτου και παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι πιθανές επιπτώσεις των προαναφερθέντων καταστάσεων δύνανται να οδηγήσουν έναν οργανισμό σε απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του, παράλληλα και
με την απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, είτε ως λύτρα, είτε ως πρόστιμα, οδηγώντας εν τέλει στη σπίλωση της δημόσιας εικόνας του. «Σε κάθε περίπτωση όμως, συγκρίνοντας τα οφέλη τα οποία προσφέρει σήμερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί, η ζυγαριά κλείνει με μεγάλη διαφορά υπέρ της εφαρμογής του» σχολιάζει ο Σάββας Τορτοπίδης.

Εργαλεία ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων των οργανισμών απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες
Παράλληλα με την αύξηση των κινδύνων και των συνεπειών τους, αυξάνονται τα διαθέσιμα μέτρα προστασίας για τους οργανισμούς και οι βέλτιστες πρακτικές που οδηγούν στη θωράκιση τους. «Τα διαθέσιμα μέτρα αναλύονται σε εργαλεία που ενισχύουν την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων των οργανισμών απέναντι σε παραβιάσεις και κακόβουλες ενέργειες, σε μέτρα έγκαιρης διάγνωσης απόπειρας παραβίασης ενός συστήματος και σε μέτρα ταχείας αποκατάστασης υπηρεσιών και δεδομένων που επλήγησαν από κακόβουλη ενέργεια» επισημαίνει ο κ. Τορτοπίδης, συμπληρώνοντας ο ίδιος ότι δεν πρέπει να αγνοείται και η εμπεριστατωμένη κατάρτιση του προσωπικού του οργανισμού διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται από «αδύναμος κρίκος» σε ισχυρό σύμμαχο για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να υιοθετούνται ως αποτέλεσμα στρατηγικής αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου κινδύνου με ολιστική προσέγγιση και όχι αποσπασματικά. «Βασική αρχή, όμως, που πολλές φορές παραλείπεται ακόμη και σε τέτοια πλάνα, είναι η εξαρχής υιοθέτηση της προσέγγισης security by design σε κάθε έργο ψηφιοποίησης του οργανισμού έτσι ώστε κάθε στιγμή, κάθε χρήστης των συστημάτων και κάθε υπηρεσία να αποκτά πρόσβαση μόνο στα απαραίτητα δεδομένα για την αντίστοιχη διεργασία και για τον απαιτούμενο μόνο χρόνο» υπογραμμίζει ο κ. Τορτοπίδης σχετικά με τον σωστό σχεδιασμό συστημάτων και υπηρεσιών υπό το πρίσμα της ασφάλειας των δεδομένων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter