Έτος ύφεσης -και με τη «βούλα» του κρατικού προϋπολογισμού- θα είναι το 2011 για την ελληνική οικονομία, με κύριο χαρακτηριστικό την εκτόξευση της ανεργίας στο 14,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 725.000 ανέργους. Το 2012 η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 15% και οι άνεργοι τους 800.000, ενώ το 2013 θα καταγραφεί κάποια βελτίωση: η ανεργία θα μειωθεί στο... 14,6%.

H ανεργία, λοιπόν, αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που κυριολεκτικά απειλεί με διάλυση τον κοινωνικό ιστό και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην κοινωνία. Ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι άνεργοι θα είναι ιδιαίτερα μακρύς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Ένα προσχέδιο από το οποίο απουσιάζει εντελώς η λέξη «ανάπτυξη», ενώ αντίθετα περισσεύουν οι αναφορές σε φόρους, έκτακτες εισφορές, περικοπές των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, επιδρομές στα ακίνητα κλπ. Στο προσκήνιο και πάλι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την… κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη περί του αντιθέτου.

Βέβαια, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει καμμία αξία, αν προηγουμένως δεν εγκριθεί όχι από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά από τους επιτηρητές της Τρόικας. Και το πιθανότερο είναι ότι θα εγκριθεί τροποποιημένο προς το χειρότερο, μετά μάλιστα και την απόφαση της Eurostat να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το έλλειμμα του 2009, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσει τελικά το 15%.

 Πίνακας: Βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας  (% ετήσιες μεταβολές, σταθερές τιμές)

   2009  2010  2011  2012  2013
 ΑΕΠ  -2,0  -4,0  -2,6  1,1  2,1
 Ιδιωτική κατανάλωση  -1,8  -3,5  -4,5  1,0  1,1
 Δημόσια κατανάλωση  9,6  -9,0  -8,0  -6,0  -1,0
 Επενδύσεις  -13,1  -7,3  -7,0  -2,6  1,1
 Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  -18,1  1,3  6,1  5,7  7,3
 Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  -14,1  -10,3  -6,6  -1,5  1,5
 Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  1,3  4,6  2,2  -0,5  0,7
 Αποπληθωριστής ΑΕΠ  1,0  3,5  1,3  0,4  0,7
 Απασχόληση  -1,2  -2,6  -3,0  -0,4  0,8
 Ποσοστό ανεργίας  9,5  11,6  14,5  15,0  14,6

 Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών

Η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό της που έθεσε υπό την έγκριση της Τρόικας, στοχεύει στην άντληση επιπλέον εσόδων της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα αντληθούν, σύμφωνα με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ και ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών του (1 δισ. ευρώ), από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις (1 δισ. ευρώ), από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (270 εκ. ευρώ), από την απόδοση των τεκμηρίων διαβίωσης (700 εκατ. ευρώ), από τα δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών (200 εκατ. ευρώ), από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους (600 εκατ. ευρώ) κλπ. Επίσης, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των ΕΦΚ το 2010 θα αποφέρουν το 2011 πρόσθετα έσοδα της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, 100 εκατ. ευρώ από την αναστολή χορήγησης αυξήσεων στις συντάξεις, 300 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στους μισθούς κλπ.

Στην τραμπάλα του ΦΠΑ
Ο ΦΠΑ, ο πιο καθολικός και ως εκ τούτου ο πλέον άδικος έμμεσος φόρος, θα αποτελέσει για άλλη μια φορά την «εύκολη λύση» για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Τα κυβερνητικά σχέδια, που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν μετά τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, περιλαμβάνουν:

• Τη μετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (ψωμί, γάλα, άλευρα, ζυμαρικά κλπ) από το 11% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 5,5%. Το μέτρο για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% ή στο 13%, που αμέσως θα σημάνει και την αύξηση του χαμηλού από το 5,5% στο 6% ή στο 6,5%. Στον συντελεστή αυτόν θα παραμείνουν μεταξύ άλλων τα περισσότερα τρόφιμα, ενώ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνουν το σερβιριζόμενο φαγητό, τα ξενοδοχεία και οι καταναλώσεις ηλεκτρικού και νερού.

• Μετάταξη ειδών πολυτελείας από το 11% στο 23%. Ως παράδειγμα τέτοιου προϊόντος πολυτελείας αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου οικονομικών το χαβιάρι.

Μάλλον, όμως, αποκλείεται να γίνεται τόσος θόρυβος για το χαβιάρι, για το οποίο η μέση μηνιαία οικογενειακή δαπάνη ανέρχεται σε 14 λεπτά του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό και των δαπανών για ταραμάδες, αυγοτάραχα, μπρικ, προϊόντα απομίμησης θαλασσινών (surimi κλπ) κά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ. Για όλα αυτά τα είδη, που η ΕΛΣΤΑΤ τα περιλαμβάνει στην κατηγορία «Παρασκευάσματα ψαριών και θαλασσινών», αντιστοιχούν μέση δαπάνη της τάξης του 1,68 ευρώ σε ετήσια βάση…

Εν αναμονή, λοιπόν, να δούμε ποια άλλα από τα τρόφιμα θεωρεί η κυβέρνηση ως «πολυτελείας» και θα τα μετατάξει στον συντελεστή 23%, προκαλώντας μία αύξηση στην τιμή τους 11%.


Φοροεπιδρομή στα ακίνητα
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντλήσει έσοδα, επιχειρεί τη μεγάλη ανατροπή στο καθεστώς των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καταφέρνοντας ακόμη ένα καίριο πλήγμα στον σκληρά δοκιμαζόμενο κλάδο της οικοδομής. Σύμφωνα με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων από το νέο έτος θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα, το οποίο θα ακολουθεί την πορεία των αγοραίων τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα.

Δηλαδή, κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αγορές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι αντικειμενικές τιμές. Όπως υπολογίζεται, κάθε 2-3 μήνες θα έχουμε αναπροσαρμογές τιμών.

Η μετάβαση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013, με στόχο να εισπραχθούν μέχρι τότε 570 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση της αύξησης των τιμών ζώνης μεσοσταθμικά θα κυμανθεί γύρω στο 20%-30% και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011, με προσδοκώμενα έσοδα για το νέο έτος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες στις θεωρούμενες ως «φθηνές» περιοχές.

Επιπλέον, στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα ενταχθούν όλες οι περιοχές και οι οικισμοί της χώρας, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από το νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οδυνηρός ο Δεκέμβριος για τη λιανική
Η αγορά, για πολλοστή φορά μέσα στο 2010, προσπαθεί να «χωνέψει» τα «κακά μαντάτα» για το 2011, που μάλλον είναι χειρότερα από αυτό που φαντάζονταν οι περισσότεροι έμποροι, να επιπλεύσει στον «ωκεανό» της νέας φοροεπιδρομής σε εισοδήματα, κέρδη, ακίνητα και γενικώς σε οτιδήποτε μπορεί να μεταφραστεί σε αξία, να αντιμετωπίσει την αγοραστική απραξία των καταναλωτών. Σαρκάζει στις μεγαλόστομες διακηρύξεις για το ρίξιμο δισεκατομμυρίων στην αγορά, τη στιγμή που η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει εντελώς και η ρευστότητα έχει αναγορευτεί σε υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μικρών.

Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να πληρώσουν τους αμέσως επόμενους μήνες τις επιπτώσεις των σημερινών εξαγγελιών για τη νέα φορολογική επιδρομή το 2011, ενώ γνωρίζουν καλά πλέον ότι δεν θα πρέπει να ελπίζουν «σε κάτι καλύτερο» στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μιας και για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα υπάρχει 13ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και 13η σύνταξη για να ενισχύσουν την κατανάλωση των εορτών. Αλλά και οι «τυχεροί» του ιδιωτικού τομέα, που μάλλον θα πάρουν φέτος 13ο μισθό, από τη μία θα έχουν πολλές άλλες «τρύπες» να κλείσουν, ενώ και η αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον θα περιορίσει δραστικά τις δαπάνες.

Οι επιπτώσεις της απώλειας του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, όπως και της εργασιακής αβεβαιότητας στον ιδιωτικό τομέα, με την έκρηξη της ανεργίας, θα είναι εξαιρετικά οδυνηρές, μιας και το Δεκέμβριο πραγματοποιούταν τα προηγούμενα χρόνια το 25% του ετήσιου τζίρου στην αγορά, με ορισμένους κλάδους να φθάνει ακόμη και το 60%. Μία καταβαράθρωση, λοιπόν, του δεκεμβριανού τζίρου θα συνοδευτεί αναπόφευκτα από «κύμα λουκέτων» επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας.

Τις συνέπειες του μνημονίου, που όχι μόνο περιέκοψε τις αποδοχές και τις συντάξεις, αλλά κυριολεκτικά άφησε γυμνούς τους εργαζόμενους από κάθε δικαίωμα, το λιανεμπόριο -και κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία- άρχισε να τις νιώθει καλά στο πετσί του από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Ενδεικτικά, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 9,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009, με τη μείωση στην κατηγορία των «λοιπών -πλην διατροφής- καταστημάτων» να ξεπερνά το 14%.

Όμως, ακόμη και στον κλάδο της διατροφής, που θεωρείται εξαιρετικά ανελαστικός, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατ’ όγκο 5,1%. Στα σούπερ μάρκετ η πτώση έφτασε το 4% και στα μικρότερα καταστήματα το 6,8%. Στον περισσότερο ελαστικό κλάδο της ένδυσης και υπόδησης η μείωση έφτασε το 17,5%.


Σταθερά δυσοίωνες προσδοκίες
Ενδεικτικά της ψυχολογίας που επικρατεί στην αγορά είναι τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή του μνημονίου, σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από το 20% των επιχειρηματιών θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους κατά τους προσεχείς μήνες, ενώ σε ανάλογο ποσοστό δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.

Τα δάνεια στο «κόκκινο» έχουν ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ και θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα φτάσουν τα 28 δισ. ευρώ, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο οκτάμηνο τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ειδικότερα για το λιανικό εμπόριο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες «παραμένουν σταθερά δυσοίωνες», σημειώνει το ΙΟΒΕ. «Ο τομέας του λιανικού εμπορίου», επισημαίνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου, «είναι αυτός που κυρίως αντανακλά την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και τον φόβο των νοικοκυριών για περαιτέρω εξασθένηση της αγοραστικής τους δύναμης. Το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί στον τομέα, προκαλεί κλυδωνισμούς στους περισσότερους κλάδους, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην υποτονική δραστηριότητα».

Από την πλευρά τους, οι έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι ευρωπαίοι πολίτες για έβδομο μήνα, με πλησιέστερους γείτονες στην απαισιοδοξία τους τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους. «Η έντονη απαισιοδοξία και οι φόβοι τους για επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης και εξασθένηση της αγοραστικής τους δύναμης», επισημαίνει το ΙΟΒΕ, «δεν έχουν αμβλυνθεί. Ταυτόχρονα, τα μέτρα λιτότητας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγούν σε πιο συντηρητική καταναλωτική συμπεριφορά και προσπάθεια για ενίσχυση της αποταμίευσης, αποτέλεσμα που οδηγεί άλλωστε και σε υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Το 49% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους θα επιδεινωθεί αισθητά το προσεχές δωδεκάμηνο, ενώ κατά το 65% αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας (και οι δύο επιδόσεις αποτελούν νέα αρνητικά ρεκόρ). Επίσης, κατά το 94% αναμένουν αύξηση της ανεργίας τους προσεχείς μήνες, ενώ στο 79% φέρονται αποφασισμένοι να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες για σημαντικές αγορές.

Σημειώνουμε ότι ανάλογες έρευνες στις χώρες της ΕΕ έδειξαν ότι το οικονομικό κλίμα τόσο στην ΕΕ-27 όσο και στην Ευρωζώνη παρουσίασε αισθητή βελτίωση τον Σεπτέμβριο, ενώ σε επτά χώρες (Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία) οι αισιόδοξοι πολίτες υπερτερούν των απαισιόδοξων.