Φρένο στο μονοπώλιο της διακίνησης Τύπου επιχειρεί να βάλει το Σωματείο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα». Μετά από καταγγελίες περιπτερούχων τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη χώρα για προβλήματα στη διανομή Τύπου, ο κ. Νίκος Παλιογιάννης κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ευελπιστώντας στην έκδοση σχετικής απόφασης που θα τους δώσει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του προμηθευτή τους.

Φρένο στο μονοπώλιο της διακίνησης Τύπου επιχειρεί να βάλει το Σωματείο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα». Μετά από καταγγελίες περιπτερούχων τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη χώρα για προβλήματα στη διανομή Τύπου, ο κ. Νίκος Παλιογιάννης κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ευελπιστώντας στην έκδοση σχετικής απόφασης που θα τους δώσει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του προμηθευτή τους.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά από σχετική αίτηση περιπτερούχου της Κρήτης για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά των εταιρειών: α) «ΕΝΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΕ Υποπρακτορείο Διανομής Τύπου, β) «ΕΠΙΧ. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΕ», γ) ΑΡΓΟΣ ΑΕ Πρακτορείο Διακίνησης Ελληνικού Τύπου και δ) ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ Πρακτορείο Διανομής Ελληνικού Τύπου, τις οποίες κατήγγειλε για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 και 2 του Ν. 703/77, εξέδωσε την 181/2001 απόφασή της και υποχρέωσε προσωρινά τις παραπάνω εταιρείες, μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της καταγγελίας, να την προμηθεύουν με τα διακινούμενα από αυτές έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά).

Επιπλέον καθόρισε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με την απόφαση, η χρηματική ποινή για κάθε εταιρεία θα ανέρχεται στα 586,94 ευρώ ημερησίως. Όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο ισχυρισμός της αιτούσας ήταν ότι «από την έναρξη λειτουργίας του περιπτέρου της κύριο αντικείμενο της δραστηριότητάς της ήταν η μεταπώληση εφημερίδων και περιοδικών που προμηθευόταν από τους εκάστοτε διανομείς Τύπου και ειδικότερα από τους αντιπροσώπους των κεντρικών πρακτορείων που καλύπτουν την περιοχή του Ρεθύμνου.

Κατά την τελευταία διετία η διανομή των εφημερίδων γίνεται αποκλειστικά μέσω των δύο εταιρειών διανομής Τύπου (ΑΡΓΟΣ ΑΕ και ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ), οι οποίες ξαφνικά έπαυσαν αναίτια να της χορηγούν εφημερίδες και περιοδικά». Να σημειωθεί ότι, όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων η αιτούσα, η αιφνίδια διακοπή των εμπορικών τους σχέσεων δεν οφειλόταν σε οποιαδήποτε παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων απέναντί τους, ενώ η διακοπή της προμήθειας των διακινουμένων εντύπων μείωσε δραστικά την ανταγωνιστική της ικανότητα και θέση στην αγορά. Αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των πελατών της, οι οποίοι μετά την αδυναμία της να καλύψει τις ανάγκες τους στο συγκεκριμένο προϊόν στράφηκαν –για την αγορά όχι μόνο εφημερίδων και περιοδικών αλλά και άλλων προϊόντων που διέθετε η επιχείρησή της– σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Η θέση του σωματείου «Ενότητα»

 «Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σηματοδότησε μία κινητοποίηση των συναδέλφων περιπτερούχων της Κρήτης που αντιμετώπιζαν αντίστοιχο πρόβλημα με το συγκεκριμένο υποπρακτορείο, το οποίο, όπως κατήγγειλαν, με δεδομένο το μονοπώλιο απαιτούσε μέσα από πενταετές συμβόλαιο να αγοράζουν από αυτό και τα υπόλοιπα ψιλικά είδη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα σταματούσε την προμήθεια των περιπτέρων με Τύπο. Συγχρόνως υπάρχουν και άλλες καταγγελίες από την περιφέρεια σχετικά με το θέμα της διανομής Τύπου, ενώ στην Αθήνα παρατηρείται το ίδιο πρωτοφανές φαινόμενο με τους εφημεριδοπώλες, ο καθένας από τους οποίους έχει στην αποκλειστικότητά του ένα γεωγραφικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα εμείς ως επαγγελματίες να μην έχουμε το δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή μας!

Εξάλλου το ότι ο περιπτερούχος-λιανοπωλητής αποκομίζει από τον Τύπο μικρότερο ποσοστό κέρδους σε σχέση με τον χονδρέμπορο-εφημεριδοπώλη, είναι ένα ακόμη παράδοξο φαινόμενο, αφού σε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα που εμπορευόμαστε δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Τέλος οι καθημερινές προστριβές των περιπτερούχων της πόλης μας με τους εφημεριδοπώλες, που παρατηρούνται εξαιτίας του ότι η παράδοση του Τύπου δεν γίνεται μαζί με δελτίο αποστολής, είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα που έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Όλες αυτές οι καταγγελίες κατατέθηκαν από την «Ενότητα» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Εμπορίου και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, με την οποία «ευελπιστούμε αφενός ότι θα σταματήσει το μονοπώλιο στη διακίνηση του Τύπου αφετέρου ότι ο κάθε περιπτερούχος θα έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του προμηθευτή του», τονίζει ο πρόεδρος της «Ενότητας» κ. Νίκος Παλιογιάννης.