Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s που δημοσίευσε το European Supermarket Magazine.

Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, ανακουφίζοντας μερικώς τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα. Επιπλέον, η Moody’s αναφέρει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνουν «σφιχτές» στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το καταναλωτικό κλίμα. Από τον Απρίλιο του 2024, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό και, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο για το υπόλοιπο του 2024.

Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να οδηγήσουν το καταναλωτικό κλίμα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμψει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, υποδηλώνοντας ότι η «χειρότερη περίοδος μπορεί να έχει περάσει» για τους καταναλωτές. Η έρευνα σημειώνει, ωστόσο, ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει χαμηλός, επειδή οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την οικονομική τους κατάσταση, με τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες να παραμένουν. Ακόμη και όταν η δαπάνη ανακάμπτει, οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί στις αγοραστικές τους συνήθειες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter