Στη δημιουργία Συνεταιριστικού Παραληπτηρίου Γάλακτος προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να διευρύνουν την διαπραγματευτική ισχύ τους ως προμηθευτών των γαλακτοβιομηχανιών. Μάλιστα, πρόσφατα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Παραληπτηρίου, εφόσον προχωρήσει η σύσταση του.

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι, όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, επιθυμούν να δημιουργηθεί σύντομα η Πανελλήνια ‘Ενωση Κτηνοτρόφων. Το καταστατικό της νέας ‘Ενωσης εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του 2008, ώστε ο νέος φορέας, ο οποίος θα εκπροσωπεί παραγωγούς από 40 νομούς, να τοποθετηθεί σταδιακά στη… γραμμή εκκίνησης από τις αρχές του 2009.

Οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν να αποκτήσουν νέο ενιαίο όργανο εκπροσώπησής τους, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από έτερους οργανωμένους φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στον οποίο μετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, 38 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μια κοινοπραξία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, μια Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, δύο Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, δύο Ενώσεις Παραγωγών και ένας ιδιώτης.

Να σημειωθεί ότι, τόσο τα σχέδια για το Συνεταιριστικό Παραληπτήριο όσο και για την Πανελλήνια ‘Ενωση Κτηνοτρόφων, αποσκοπούν στο να μπορέσει ο κλάδος να αποκτήσει ισχυρότερη εκπροσώπηση, ανάλογη της σημασίας του στην εγχώρια αγροτική παραγωγή και μεταποίηση. Το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους είναι η ελεύθερη πτώση των τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), τον Ιούλιο του 2007 η τιμή παραγωγού γάλακτος ήταν 37 λεπτά το λίτρο, τον Ιανουάριο του 2008 ανήλθε στα 46 λεπτά και τον περασμένο Μάρτιο στα 44 λεπτά. Τον περασμένο Ιούνιο η μέση τιμή παραγωγού γάλακτος κυμαινόταν από 41 ως και 43 λεπτά το λίτρο, ενώ σήμερα δύσκολα υπερβαίνει τα 30-35 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο.