Νέο κύκλο διάλογου με τους εκπροσώπους της βιομηχανικής παραγωγής σχεδιάζει ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποσκοπώντας στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην αγορά, καθώς και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές.

Όπως δηλώνει στο σελφ σέρβις ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στέργιου, στις προθέσεις του είναι να ανοίξει τον διάλογο τόσο προς την ίδια την αγορά όσο και προς τους εργαζόμενους, προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων από κοινού με την κυβέρνηση. Ειδικότερα, τονίζει ότι στόχος του δεν είναι να αντιμετωπίσει τα ανοικτά θέματα της βιομηχανίας βάσει ενός γενικότερου πλαισίου παρεμβάσεων, αλλά σε κλαδικό επίπεδο, ώστε κάθε νομοθετική παρέμβαση να καταστεί περισσότερο στοχευμένη, άρα πιο αποτελεσματική.

Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματίσει χωριστές συναντήσεις ανά βιομηχανικό τομέα. Η επιδίωξή του είναι στο τραπέζι του διάλογου να βρεθούν από την πλευρά της κυβέρνησης, πέραν του ΥΠΑΑΝ όλα τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία –Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης. Σκοπός του είναι να προσδιοριστούν από τις πρώτες συναντήσεις οι προτεραιότητες ανά βιομηχανικό τομέα, ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν μια προς μια σε οριζόντια βάση για κάθε σχετική αγορά, ενώ όπου οι ανάγκες και οι στόχοι είναι κοινοί για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, οι δρομολογούμενες νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις να καλύψουν οριζόντια την αγορά.

Σε ερώτηση του σελφ σέρβις για ποιο λόγο ο διάλογος αυτός καθυστέρησε παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ως πρωτοβουλία, ο κ. Γιώργος Στέργιου δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 το υπουργείο είχε επικεντρωθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις του έναντι της τρόικας. Έχοντας ολοκληρώσει το δύσκολο κύκλο των σχετικών επαφών, εξασφαλίζεται επαρκής πλέον χρόνος ώστε να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος πέρα από την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχοντας και τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, μέχρι τα τέλη του 2013 κλήθηκε να αντιμετωπίζει και το ζήτημα των πλειστηριασμών, που απαίτησε πολύ χρόνο διαπραγματεύσεων.

Αρκούν οι προθέσεις;
Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του διάλογου με τη βιομηχανία, ο κ. Στεργίου τόνισε ότι ανάλογο μοντέλο υιοθετήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίστηκαν στη βάση τους πολλά από τα προβλήματα των παραγωγών, δεδομένου ότι εντοπίστηκαν και επιλύθηκαν σε κλαδικό επίπεδο. Πρόσθεσε δε ότι απώτερος στόχος είναι να βελτιωθεί το γενικότερο περιβάλλον στη βιομηχανία, ώστε να την καταστεί περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές, αλλά και να υποστηριχθεί η εξωστρεφής δραστηριότητα συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων, που τα προϊόντα τους έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν σε ξένες αγορές, ευρωπαϊκές και μη.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο γενικός γραμματέας σχεδιάζει να απευθύνει πρόσκληση προς τα σωματεία, αναζητώντας τη συναίνεσή τους στις όποιες αποφάσεις. Το πόσο προσχηματική ή πειστική θα είναι η πρόσκλησή του, δεδομένου ότι η κυβέρνηση απαξίωσε πλήρως τις αμοιβές και απορρύθμισε την αγορά εργασίας, ενώ απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα Βαλκάνια και να ελέγξει κάπως την ανεργία, η οποία καταρρίπτοντας όλα τα ιστορικά ρεκόρ στον Δυτικό κόσμο, κατέστη μη διαχειρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές και εργατολόγοι, είναι ένα άλλο ζήτημα….