Ακατάλληλα ως προς τη χημική σύνθεση ή ως προς τη σήμανση και τις συσκευασίες τους κρίθηκαν στους περυσινούς ελέγχους περίπου το 1/3 των ελληνικών και των ξένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, με τα απορρυπαντικά να φιγουράρουν στην πρώτη θέση της σχετικής «μαύρης λίστας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι παραβάτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για ακατάλληλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων το 25% ήταν απορρυπαντικά, 25% σχολικά είδη, 15% εποχικά και είδη σπιτιού και 10% χρώματα-διαλύτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι παραβάτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για ακατάλληλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων το 25% ήταν απορρυπαντικά, 25% σχολικά είδη, 15% εποχικά και είδη σπιτιού και 10% χρώματα-διαλύτες.

Περίπου στο 1/3 των ακατάλληλων προϊόντων το πρόβλημα εντοπίστηκε στη σύνθεση (ακατάλληλες ουσίες, ακόμη και σε σχολικές γόμες), ενώ στα υπόλοιπα, σε θέματα σήμανσης και συσκευασίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν πέρυσι στα τελωνεία, σχετικά με τη χημική σύνθεση και τη συσκευασία των εισαγόμενων ειδών, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 116 ακατάλληλα προϊόντα από τις εξής, κυρίως, χώρες: Κίνα (24%), ΗΠΑ (15%), Τουρκία (15%) και Ινδία (13%).

Η ΕΕ επιδιώκει να βάλει «φρένο» στους επίδοξους παραβάτες-παραγωγούς προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, με την κοινοτική νομοθεσία REACH. Ειδικότερα, όπως αυτή ορίζει, για κάθε ουσία (αυτούσια ή συστατικό παρασκευάσματος/αντικειμένου), που παράγεται ή εισάγεται στην ΕΕ σε ποσότητα μεγαλύτερη των 1.000 κιλών, πρέπει να γίνεται καταχώριση -μέσω τεχνικού φακέλου- στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών, στο Ελσίνκι. Μη καταχώριση θα σημαίνει ότι η ουσία δεν μπορεί ούτε να παραχθεί ούτε να εισαχθεί και να χρησιμοποιηθεί.