O Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) προχωρά σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα, επισφραγίζοντας μια μακροχρόνια προσπάθεια.Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο FOODReporter, ο Γιώργος Παλυβός, ιδιοκτήτης του Κτήματος Παλυβού (Palivou Estate) ανέφερε ότι θεσπίζεται ένα νέο πρότυπο πιστοποίησης, με την ονομασία “Nemea Lions”, εμπνευσμένο από κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές του εξωτερικού, όπως η Τοσκάνη.
Το Πρότυπο Lions αποτελεί ένα προαιρετικό σχήμα πιστοποίησης, που απευθύνεται σε παραγωγούς και οινοποιεία της ζώνης ΠΟΠ Νεμέας. Σκοπός του είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας με προδιαγραφές πιο αυστηρές από αυτές που ισχύουν για τους οίνους ΠΟΠ Νεμέας, επιτρέποντας στα οινοποιεία να επικοινωνούν τη δέσμευσή τους για ανώτερη ποιότητα τόσο στους καταναλωτές, όσο και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι οίνοι που θα φέρουν την ένδειξη “Lions” θα διατίθενται στην αγορά σε τρία χρόνια, φέροντας αποκλειστικά το συγκεκριμένο σήμα στη φιάλη. Ο βασικός στόχος του Προτύπου είναι η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της Νεμέας και η εδραίωση των ελληνικών ποιοτικών οίνων σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα.
«Οι οίνοι με την ένδειξη Lions θα αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας», δήλωσε ο Γιώργος Παλυβός, εξηγώντας ότι οι βασικές προδιαγραφές για την παραγωγή τους θα είναι αυστηρές. Συγκεκριμένα, τα αμπέλια πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενα και ηλικίας άνω των 10 ετών, να βρίσκονται σε επικλινείς περιοχές (αποστράγγιση και ηλιοφάνεια), ενώ θα υπάρχει συνεχής έλεγχος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Μια επταμελής επιτροπή, με Πρόεδρο εξειδικευμένο sommelier, θα εποπτεύει τη διαδικασία, και οι φιάλες που θα κυκλοφορούν με το σήμα Lions θα είναι ειδικά σχεδιασμένες. Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι η πιστοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στα οινοποιεία, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και από ανεξάρτητους αμπελουργούς που συνεργάζονται με οινοποιεία ή επιθυμούν να παράξουν το δικό τους κρασί υψηλών προδιαγραφών.
Κτήμα Παλυβού: Το 35-40% της παραγωγής εξάγεται σε 17 χώρες
Το Κτήμα Παλυβού, υπό την ιδιοκτησία του Γιώργου Παλυβού, βρίσκεται στην καρδιά της Νεμέας, μιας περιοχής που φημίζεται για την παραγωγή της σημαντικότερης ελληνικής ερυθρής ποικιλίας, του Αγιωργήτικου. Το κτήμα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της ζώνης, εκτείνοντας τις καλλιέργειές του σε περισσότερα από 400 στρέμματα. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Αγιωργήτικο, ωστόσο, στους αμπελώνες καλλιεργούνται επίσης Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, κ.ά.. Ο κ. Γιώργος Παλυβός σημείωσε στο FOODReporter ότι το 35-40% της παραγωγής του οινοποιείου εξάγεται σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Αναφορικά, οι κωδικοί του Κτήματος Παλυβού περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διανομής αλκοολούχων ποτών AΜΒΥΞ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter