Πρόστιμο ύψους 5.335 ευρώ επέβαλε στην γαλακτοβιομηχανία Lactea ο αντοπεριφερειάρχης της ΠΕ Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας στη Θάσο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της Lactea στη Θάσο έχει εγκατασταθεί χωρίς να της έχει προηγουμένως χορηγηθεί η προβλεπόμενη έγκριση εγκατάστασης και λειτουργεί χωρίς να έχει προηγουμένως υποβάλει γνωστοποίηση λειτουργίας.

Το πρόστιμο έρχεται κατόπιν αυτοψίας κλιμακίου της περιφέρειας στις 15 Μαΐου, ενώ ένα μήνα αργότερα, και έχοντας ενημερωθεί για την πρόθεση επιβολής προστίμου, η εταιρεία με επιστολή της εξέφρασε τις απόψεις της για το θέμα, όμως εν τέλει στις 3 Ιουλίου αποφασίστηκε να της επιβληθεί το προαναφερθέν πρόστιμο. Βάσει της απόφασης, η εταιρεία θα πρέπει να ζητήσει κατ’ αρχήν τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης (αφού προηγουμένως έχει καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) και κατόπιν να υποβάλει γνωστοποίηση λειτουργίας (αφού προηγουμένως έχει συγκεντρώσει σε φάκελο που τηρεί στην εγκατάσταση όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά).

Σημειώνεται ότι η Lactea, που διαθέτει επίσης παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς και στην Αλεξανδρούπολη, απέκτησε το (ήδη υπάρχον, κατασκευασμένο το 2011) εργοστάσιο της Θάσου το 2019 και ξεκίνησε εκεί την παραγωγή στις αρχές του 2020. Το εργοστάσιο εκτείνεται σε 2.200 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Λιμενάρια, ενώ η συνολική επένδυση της Lactea για την κατασκευή της μονάδας ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter