Αναβλήθηκε επ' αόριστον η εκλογή νέου ΔΣ στον ΣΕΣΜΕ, όπως επ' αόριστον αναβλήθηκε και η εξέταση της προσφυγής που υπέβαλε ο Σύνδεσμος στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, σχετικά με το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε βάρος του φορέα. Κατά την τελευταία ΓΣ του Συνδέσμου, που έγινε την άνοιξη, τα μέλη του εκδήλωσαν απροθυμία να θέσουν υποψηφιότητα στο νέο ΔΣ -όντως, ποιος θα είχε τη διάθεση να διαχειριστεί το πρόβλημα του προστίμου; Στο μεταξύ, η νέα συνδικαλιστική προσπάθεια για την ίδρυση του ΣΑΚΕ φαίνεται ότι έπεσε σε ύφαλο, λόγω της απόφασης, όπως λέγεται, της Καρφούρ Μαρινόπουλος να μην συμμετάσχει στο νέο συνδικαλιστικό σχήμα του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Αλεξάκη, μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, κατά την τελευταία γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που έγινε λίγο πριν από το περασμένο καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα μέλη του δεν επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ, λόγω του προστίμου που εκκρεμεί και του γεγονότος ότι ουδείς γνωρίζει το ποιος θα κληθεί τελικά να το καταβάλει.

«Κατά την κρίσιμη αυτή συνέλευση θέσαμε θέμα υποβολής νέων υποψηφιοτήτων, όμως δεν υπήρξε κάποιος να εκδηλώσει σχετικά ενδιαφέρον, όπως άλλωστε ενδιαφέρον δεν εκδήλωσαν και ορισμένοι από τους ισχυρούς του κλάδου, στους οποίους απευθύνθηκα και ζήτησα να επανέλθουν στο φορέα, ώστε να υπάρξει συνέχεια στη συνδικαλιστική του δράση», τόνισε στο greekretail weekly ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε στους κκ Διαμαντή Μασούτη, Νίκο Βερόπουλο και Κωνσταντίνο Μαχαίρα.

Σήμερα, λοιπόν, ο ΣΕΣΜΕ απλώς σιγεί, και όσο δεν λύνεται το ζήτημα που ανέκυψε με το πρόστιμο, κανείς δεν θα δεχθεί να αναλάβει τα ηνία του.

“Χαρίστε μας να σας χαριστούμε”

Πάντως, ο κ. Αλεξάκης, πρόσφατα συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, λόγω του ζητήματος που δημιουργήθηκε με τις ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο της συνάντησης, διεμήνυσε στον υπουργό ότι, όσο ο κλάδος παραμένει χωρίς εκπροσώπηση, δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει συντονισμένα για τη συγκράτηση των τιμών, και αυτό θα ισχύει μέχρι να κλείσει η υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κορυφαίος παράγοντας της αγοράς, και εκ των βασικών στελεχών ισχυρής αλυσίδας, ισχυρίσθηκε από την πλευρά του ότι «στα στελέχη και τους επιχειρηματίες του κλάδου υπάρχει, διάχυτη, μια γενικότερη απογοήτευση για την παρουσία του Συνδέσμου τα τελευταία χρόνια και για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον». Πρόσθεσε δε ότι «μετά την αποχώρηση των ισχυρών από το ΣΕΣΜΕ η δράση του ατόνησε, ενώ τη μετέπειτα πορεία του επηρέασαν και τα όσα διαδραματίσθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Στον ύφαλο-Carrefour προσέκρουσε ο ΣΑΚΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συνδικαλιστική προσπάθεια για την ίδρυση του ΣΑΚΕ έπεσε σε ύφαλο, λόγω της απόφασης που, όπως λέγεται, έλαβε η Καρφούρ Μαρινόπουλος να μην συμμετάσχει στο νέο συνδικαλιστικό σχήμα του κλάδου. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ανωτέρω πληροφορία, θα αποδυναμωθεί η προσπάθεια συγκρότησης του νέου φορέα, αλλά και η δυναμική του στην περίπτωση που τελικά συγκροτηθεί σε όργανο.

Μάλιστα, κύκλοι του λιανεμπορίου, αναφερόμενοι στις προοπτικές ίδρυσης του ΣΑΚΕ επεσήμαναν στο greekretail weekly ότι «η κυβέρνηση και η αγορά δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δημιουργία του ΣΑΚΕ. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία συζητείται εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, χωρίς ουσιαστική εξέλιξη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Σύνδεσμος θα έπρεπε ήδη να έχει παρουσία και να εκπροσωπεί τον κλάδο σε καίρια ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό ή το πρόσφατο θέμα των ανατιμήσεων. Το γεγονός ότι παραμένει στα χαρτιά για τόσο μεγάλο διάστημα καταδεικνύει τις προοπτικές ίδρυσής του», τονίζουν χαρακτηριστικά.