Κοινό μυστικό είναι ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), τα οποία έχει στη διάθεσή του το FOODReporter. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται ως επί το πλείστον σε καταστήματα εστίασης και καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ), καθώς και σε πρατήρια καυσίμων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά από επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 384.750 ευρώ στο πεντάμηνο
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 τα πρόστιμα ΔΙΕΠΠΥ που βεβαιώθηκαν συνολικά έφτασαν τα 384.750 ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 309.750 ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2022, αλλά και τα 305.000 ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2021. Είχε μάλιστα προηγηθεί και ένας «δυνατός» Δεκέμβριος του 2022, όπου τα πρόστιμα είχαν φτάσει τα 100.000 ευρώ, που είναι και το υψηλότερο μηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο. Το μήνα εκείνο είχαν πραγματοποιηθεί αυξημένοι έλεγχοι λόγω των Χριστουγέννων, ενώ είχαν επιβληθεί και πολλά πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων.
Βέβαια, το ρεκόρ προστίμων παραμένει ακατάρριπτο και ανήκει στον Νοέμβριο του 2021, όταν είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 163.500 ευρώ.
Μικρά τα περισσότερα πρόστιμα
Τα περισσότερα πρόστιμα ΔΙΕΠΠΥ που επιβάλλονται είναι μικρά, της τάξεως των 500-1.000 ευρώ, και συχνά αφορούν, όταν πρόκειται για καταστήματα εστίασης, την επισήμανση κατεψυγμένων προϊόντων στους καταλόγους, και όταν πρόκειται για καταστήματα λιανικής, την ορθή σήμανση στις πινακίδες για προϊόντα κρέατος και αλιείας, καθώς και για το μέλι. Συχνά τα πρόστιμα επιβάλλονται σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά στη λίστα των παραβατών περιλαμβάνονται και μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων.
Και παρότι τα περισσότερα πρόστιμα είναι μικρά, δε λείπουν και τα μεγαλύτερα πρόστιμα: τον Μάιο επιβλήθηκαν συνολικά εννέα πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ το καθένα, τα δύο εκ των οποίων αφορούσαν σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Μελίσσια και Χαϊδάρι. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν σε ύπαρξη διαφορετικών τιμών πώλησης για το ίδιο προϊόν εντός των καταστημάτων.
Στα 6.000 ευρώ οι μεγαλύτερες «καμπάνες» της χρονιάς
Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο, της τάξεως των 6.000 ευρώ, είχε επιβληθεί στις 6 Μαρτίου σε κατάστημα άλλης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Πέραμα, όπου είχε διαπιστωθεί η μη ύπαρξη ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου τιμών (price checker ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληροφόρησης). Πρόκειται για το βαρύτερο πρόστιμο ΔΙΕΠΠΥ που έχει βεβαιωθεί φέτος, μαζί με άλλα δύο πρόστιμα αντίστοιχου ύψους που επιβλήθηκαν σε δύο καταστήματα αλυσίδας στα Μεσόγεια, για ύπαρξη διαφορετικών τιμών πώλησης για το ίδιο προϊόν εντός των καταστημάτων και για προβληματική επισήμανση μελιού.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter