‘Οταν τον Νοέμβριο του 2003 ο κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος αναλάμβανε τις ευθύνες του κρίσιμου αυτού πόστου, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι επρόκειτο να επακολουθήσει. Δεν ήταν λίγες οι υποθέσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της δημοσιότητας, με κυριότερη αυτή του καρτέλ στην αγορά γάλακτος, που ξεχώρισε και λόγω της εμπλοκής του τέως γενικού διευθυντή της Επιτροπής, κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλου, στο σκάνδαλο για την απόπειρα εκβιασμού της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ. Για την εν λόγω υπόθεση, η Επιτροπή επέβαλε συνολικά, για οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 75 εκατ. ευρώ.

Στην, όντως, μακρά λίστα των προστίμων της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεχώρισε, φυσικά, η «τραβηγμένη» υπόθεση με τα σούπερ μάρκετ. Το πρόστιμο-«μαμούθ» των 15 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΣΕΣΜΕ, καθώς και οι κυρώσεις μικρότερου ύψους κατά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, Αφοί Βερόπουλοι, Μασούτης, Μετρό, Σκλαβενίτης, Τροφίνο και ‘Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος δημιούργησαν βαρύ κλίμα στον κλάδο, ο οποίος έκτοτε -θύμα της επικοινωνιακής πολιτικής των κυβερνώντων- στιγματίσθηκε ως ο κύριος υπαίτιος για την ακρίβεια.

‘Αλλη, επίσης σημαντική, απόφαση της Επιτροπής ήταν αυτή που αφορούσε στην υποτροπή της Coca-Cola 3Ε, με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή της επέβαλε πρόστιμο ύψους 8,7 εκατ. ευρώ για το ζήτημα των ψυγείων. Εξίσου σημαντική ήταν και απόφαση της Επιτροπής για το franchise της Dia Hellas, για το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι η αλυσίδα ως δικαιοπάροχος καθόριζε τις τιμές λιανικής του δικτύου των δικαιοδόχων της.

Πρόσφατα, η Επιτροπή ανακοίνωσε σειρά προστίμων σε βάρος της Nestle Hellas συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ για εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, ενώ κατά τις παραμονές της έκδοσης του παρόντος τεύχους κυρώσεις αναμένονταν να ανακοινωθούν σε εταιρείες υπόλογες για παράνομες πρακτικές στην αγορά απορρυπαντικών.

Πρόστιμα για όλους

Σημειώνεται επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κλητήρες της Επιτροπής Ανταγωνισμού κοινοποίησαν πρόστιμα και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους ξένους προς τα άμεσα ενδιαφέροντά μας, όπως για παράδειγμα οι BP και Shell που τιμωρήθηκαν συνολικά με 50 εκατ. ευρώ, η Ελληνικά Πετρέλαια στην οποία επιδικάσθηκαν 7,3 εκατ. ευρώ, η Μότορ ‘Οιλ Ελλάς-Διυλιστήρια Κορίνθου, η οποία επιβαρύνθηκε με 1,6 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες σεκιούριτι Wackenhut AE και MKB υπηρεσίες Ασφαλείας Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, τα ταμεία των οποίων «απώλεσαν» 712.567 ευρώ και 288.021 ευρώ αντίστοιχα, ο ΟΛΠ στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1,280 εκατ. ευρώ, η MSC SA στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1,283 εκατ. ευρώ και η Sea Star Capital Plc, η οποία τιμωρήθηκε με 3,742 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έρευνες διενεργεί σήμερα η Επιτροπή για τις αγορές της ακτοπλοΐας και των δομικών υλικών, όπως και για τα κλειστά επαγγέλματα.

‘Επεται συνέχεια στην αγορά ειδών σούπερ μάρκετ

Πέραν των προαναφερομένων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ζησιμόπουλος, έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για μια σειρά άλλων, εξίσου σημαντικών, υποθέσεων, πολλές από τις οποίες αφορούν σε προϊόντα τα οποία διακινούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για 50 επιμέρους αγορές, εκ των οποίων προτεραιότητα έλαβαν εκείνες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο καταναλωτικό εισόδημα και στον πληθωρισμό και αφορούν σε κλάδους, όπως οι παιδικές τροφές, οι παιδικές πάνες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα άλευρα, τα φυτικά λίπη, τα ξυριστικά, τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά -για τα οποία υπάρχει και δεύτερη εισήγηση σε αναμονή για εξέταση- και η μπίρα.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος 381 (Φεβρουάριος 2009) του περιοδικού “σελφ σέρβις” (Εκδόσεις Comcenter).