Πριν από την εκπνοή του 2007 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία, που φιλοδοξεί να εξυγιάνει την εγχώρια αγορά κρέατος, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1,65 δισ. ευρώ ετησίως. Το σχετικό εγχείρημα αναλαμβάνει ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ), που μετονομάζεται πλέον σε ΕΛΟΓΑΚ, ενσωματώνοντας στις αρμοδιότητές του και τον έλεγχο στο κύκλωμα του κρέατος, έχοντας ως προτεραιότητα να βάλει «φρένο» στα κρούσματα «ελληνοποιήσεων» και παραπλάνησης του κοινού, σε σχέση με την προέλευση του κρέατος που καταναλώνει. Οπως εκτιμάται, η ενεργοποίηση των ελέγχων θα καταστεί δυνατή μετά τις ερχόμενες γιορτές.

«Η παραπλάνηση μπορεί να γίνει στη λιανική πώληση. Σήμερα, πολλά κρεοπωλεία στη χώρα διαφημίζουν τα κρέατά τους ως ντόπια, αλλά κανείς δεν μπορεί να το βεβαιώσει», αναφέρει ο κ. Π. Φάσσας, πρόεδρος του Οργανισμού, εξηγώντας ότι για να «χτυπηθεί» αυτή η πρακτική πρέπει να υπάρξει συνεργασία και εκ μέρους του Υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικό της κυριαρχίας του εισαγόμενου κρέατος στην αγορά είναι το γεγονός ότι στο βόειο κρέας η συνολική αξία της αγοράς ανέρχεται σε 600,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 382,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε εισαγωγές από την ΕΕ και 2,5 εκατ. ευρώ από τρίτες χώρες, ενώ τα ντόπια αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα 215,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2004, τα πλέον πρόσφατα της ΕΣΥΕ). Αντίστοιχα, στο χοιρινό κρέας επί συνόλου αγοράς 658,1 εκατ. ευρώ, μόλις τα 262 εκατ. ευρώ είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ τα υπόλοιπα 396 εκατ. ευρώ εισάγονται. Στο αιγοπρόβειο κρέας οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περί τα 30 εκατ. ευρώ, κυρίως για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, ενώ συνολικά η αγορά φθάνει τα 380 εκατ. ευρώ.

Ενεργοποίηση ελέγχων

«Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, καθώς έχει υπάρξει μια προεργασία από τον Οργανισμό», τονίζει ο κ. Φάσσας, εκτιμώντας ότι η ενεργοποίηση των ελέγχων θα καταστεί δυνατή μετά τις ερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, απαιτείται η πρόσληψη των περίπου 50 στελεχών -κυρίως κτηνιάτρων- που θα αναλάβουν το έργο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Οργανισμός θα εφαρμόσει το μοντέλο των «ισοζυγίων» (δοκιμάστηκε με επιτυχία στο γάλα), βάσει του οποίου τα σφαγεία και οι έμποροι θα υποχρεούνται κάθε μήνα να δίνουν ακριβή στοιχεία για τη δράση τους, ενώ τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τα έχουν διαθέσιμα, όποτε τους ζητηθούν. Από την προεργασία που έχει γίνει, έχει διαπιστωθεί πως ανά την Ελλάδα υπάρχουν 205 σφαγεία και περίπου 1.000 μεταποιητές, τυποποιητές και εισαγωγείς κρέατος. Ακολούθως, το ΥΠΕΘΟ θα πρέπει να διαθέτει και άνδρες της ΥΠΕΕ, αν χρειάζεται, αλλά και να δώσει εντολή να τροποποιηθούν οι ταμειακές μηχανές στα κρεοπωλεία, ώστε να καταστεί δυνατόν να καταγράφεται στις αποδείξεις της λιανικής η προέλευση του κρέατος (εγχώριο, ΕΕ ή τρίτης χώρας). Διαφορετικά, προειδοποιεί ο κ. Φάσσας, το τοπίο θα εξακολουθήσει να παραμένει άναρχο στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας πριν από τον καταναλωτή.