Στην τελική ευθεία προς το σχέδιο εξυγίανσης της Μπουτάρης οδηγεί η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Premia Properties και των εταιρειών οινοποιΐας Ι. Μπουτάρης και Υιός ΑΕ και της εισηγμένης Ι.Μπουτάρης και Υιός Συμμετοχών και Επενδύσεων καθώς και των πιστωτών των εταιρειών.

Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες μετά την κατάθεση σχετικών αιτημάτων στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Βέροιας που ασχολείται με την υπόθεση, από πλευράς των ενδιαφερομένων εταιρειών και συγκεκριμένα της εισηγμένης Premia Properties ΑΕΕΑΠ και της Ελληνικά Οινοποιεία η οποία είναι συμφερόντων της σουηδικής Sterner Stenhus, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Premia.

Η πρώτη εταιρεία ενδιαφέρεται για τα ακίνητα ενώ η δεύτερη για την οινοποιητική δραστηριότητα της Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός.

Η απόφαση τελεί ακόμη υπό την αίρεση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο Βέροιας.

Χρέη 74 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Μπουτάρης, της οποίας η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τον Οκτώβριο του 2018, παραμένει προβληματική, με χρέη τα οποία ανέρχονται σε 74 εκατ. ευρώ , περίπου, από τα οποία τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τράπεζες , τα 20 εκατ. ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα οφειλές προς εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ.

Μετά και το «πράσινο φως» από την γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου και την τελική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Μπουτάρης που έγινε τρείς ημέρες αργότερα άνοιξε ο δρόμος για την δημιουργία μιας νέας εταιρείας από ένα κονσόρτσιουμ με ελληνικά και σουηδικά funds, στην οποία θα περάσει ο τομέας της οινοποιητικής δραστηριότητας.

Η πρόταση εξυγίανσης
Όπως αναφέρει η συμφωνία αλλά και τα σχετικά τα αιτήματα, η πρότασή της Premia Properties και των Ελληνικών Οινοποιείων προβλέπει «κούρεμα» των συνολικών απαιτήσεων κατά 70%.
Οι δύο εταιρείες προτείνουν να καταβάλουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας πλήρως τις απομειωμένες απαιτήσεις τραπεζών και δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα όλους τους εργαζομένους.

Το όλο εγχείρημα είναι μια προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρείας Μπουτάρης, καθώς προβλέπεται συγκεκεριμένο πρόγραμμα επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα.

Παράλληλα, η Premia Properties με βάση την πρόταση που κατατέθηκε θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, η οποία κατέχει 600 στρέμματα αμπελώνων, σε Σαντορίνη και Κρήτη, κτίρια γραφείων σε Πικέρμι, Θεσσαλονίκη και αλλού, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., καθώς και 5 οινοποιεία. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ορισμένα από τα ακίνητα αυτά, η Premia Properties σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει και τουριστικά.

Σημειώνεται ότι μια παρόμοια προσπάθεια εξυγίανσης του δανεισμού της εταιρείας είχε επιχειρηθεί και το 2017, σε συμφωνία με τις παραπάνω πιστώτριες τράπεζες. Τελικά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε, καθώς δεν τηρήθηκαν ορισμένοι όροι της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα, η πώληση της θυγατρικής και του οινοποιείου με ιδιόκτητο αμπελώνα που διατηρεί ο όμιλος Μπουτάρη στη Νότια Γαλλία. Βέβαια, το σχέδιο που απέτυχε δεν προέβλεπε ούτε «κούρεμα» των δανειακών οφειλών ούτε άλλες διευκολύνσεις, παρά μόνο μια περίοδο χάριτος ενός έτους, όπου η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει μόνο τόκους και φυσικά τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Εκτός από την προσπάθεια αυτή υπήρξαν και άλλες συζητήσεις στο διάστημα από το 2017 και μετά, με άλλα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που όμως ούτε αυτές ευοδώθηκαν, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter