Στην κρίσιμη πενταετία που εξετάζεται στο επετειακό αφιέρωμα (που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων έκδοσης του περιοδικού σελφ σέρβις), οι εξελίξεις στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, διαμόρφωσαν το πεδίο εντός του οποίου οι προμηθευτικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους μάχη, επανασχεδιάζοντας τη στρατηγική τους, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Oι απαιτήσεις αυτές αφορούσαν πολλές πλευρές της δραστηριότητάς τους, από το διοικητικό μοντέλο, την οικονομική διαχείριση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, έως την υιοθέτηση νέων τρόπων συνεργασίας με το λιανεμπόριο και την προσφορά προϊόντων που καλύπτουν νέες απαιτήσεις ή δημιουργούν νέες τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης των πωλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε από ανώτατα στελέχη της διοίκησης σημαντικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην ελληνική αγορά να παρουσιάσουν στο αναγνωστικό μας κοινό έναν σύντομο απολογισμό της πενταετίας από το 2012 έως σήμερα, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή τους στις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις αυτής της χρονικής περιόδου, καθώς και σε μια επιγραμματική αναφορά στα στρατηγικά και επενδυτικά τους πλάνα έως το 2022. Ακολουθούν οι δηλώσεις των στελεχών, σε αλφαβητική σειρά.

Λήδα Βιτουλαδίτου, marketing manager, ΜΕΓΑ ΑΕ
Η 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη. Η ΜΕΓΑ στηρίζει την ελληνική οικονομία διατηρώντας το τρίπτυχο: Παραγωγή, Έδρα, Ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Παράγει τα προϊόντα της στην Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα σε χώρους παραγωγής και μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, προάγοντας την ελληνική καινοτομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια πάνω από 30 χωρών του εξωτερικού, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας.

Η ΜΕΓΑ, πιστεύοντας πως ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από τις επενδύσεις, συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο με επενδύσεις άνω των 55 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2010 – 2016 σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου.

Παράλληλα, θεωρώντας πάντα τους ανθρώπους ως το πολυτιμότερο κεφάλαιό της, όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε το προσωπικό της σε ποσοστό πάνω από 73% στο διάστημα 2010 – 2016.

Με δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα κατάφερε να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της (2010 – 2016), επιβεβαιώνοντας ότι η καινοτομία και η ποιότητα μπορούν να έχουν ελληνική ταυτότητα, αλλά και διεθνές διαβατήριο.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, η ΜΕΓΑ εφάρμοσε ένα ευρύ πλάνο κοινωνικών δράσεων το 2016. Μεταξύ άλλων, το 2016 η εταιρεία προσέφερε πάνω από 1,5 εκατ. προϊόντα, σε συνεργασία με πάνω από 120 κοινωνικούς φορείς και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Επιστέγασμα της παραπάνω προσπάθειας είναι η σταθερά αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών προς τα προϊόντα της εταιρείας, που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σημαντική αύξηση μεριδίων στο εξωτερικό, αλλά και σε περαιτέρω ενίσχυση της πρώτης θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά στο σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών όπου δραστηριοποιείται.

Κατερίνα Βλάχου, managing director, Mondelez Greece & Cyprus ΑΕ
Η Mondelez κατάφερε κατά την τελευταία πενταετία να επιβεβαιώσει την προτίμηση των καταναλωτών για τις μάρκες της, μέσα από ένα ισορροπημένο πλάνο. Το πλάνο αυτό συνδυάζει δυνατές διαφημιστικές καμπάνιες και νέα προϊόντα με μία τιμολογιακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών για «affordable snacks», που τους κάνουν να χαμογελούν μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

Η τιμολογιακή πολιτική περιλαμβάνει έντονο προωθητικό πλάνο μέσα στα καταστήματα, πολυ-συσκευασίες / περισσότερα γραμμάρια στις αγαπημένες μάρκες, συσκευασίες διαφορετικών μεγεθών και γραμμαρίων με συγκεκριμένα price points και κυρίως την αναθεώρηση της τιμής στην κατηγορία της τσίχλας με ΠΛΤ στο 1€ στην πλειονότητα του κωδικολογίου.

Σκοπός της Mondelez διεθνώς είναι να αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην κατηγορία των snack, σύμφωνα με τις εξής στρατηγικές: εξέλιξη των κατηγοριών snacking σύμφωνα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην προώθηση και πώληση των προϊόντων μας, συνεχή βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών και εστίαση σε στρατηγικούς στόχους, εμπνευσμένη ηγεσία, ενδυνάμωση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, προώθηση της ευεξίας για τους ανθρώπους και δέσμευση για την προστασία του πλανήτη.

Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί και η Mondelez στην Ελλάδα, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των καταναλωτών, ενισχύοντας τις συνεργασίες της στην αγορά, τηρώντας τις αξίες της και διατηρώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, που επιτρέπει στους ανθρώπους της να αναπτυχθούν.


Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms ΑΒΕΕ
Στον μυαλό του καταναλωτή θέλουμε η Creta Farms να τοποθετηθεί ως η εταιρεία που παρέχει μία σειρά από τα πιο υγιεινά προϊόντα, με λιγότερα λιπαρά και πλούσια μοναδική γεύση. Η καινοτομία και η ποιότητα είναι το DNA της CRETA FARMS και αυτό το αποδεικνύει επενδύοντας πάνω από 5 εκατ. ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη.

Για το 2017, η εταιρεία παρουσιάζει για πρώτη φορά επώνυμο χοιρινό κρέας, το Χοιρινό Εν Ελλάδι, ειδικής εκτροφής, ένα 100% ελληνικό προϊόν, παραγόμενο από χοιρινό που εκτρέφεται με καρπούς της κρητικής διατροφής.

Το 2017, επίσης, βρίσκει την εταιρεία σε μία συνολική αναζήτηση λύσεων για τα τελευταία trends στη διατροφή με επίκεντρο την ανάγκη του καταναλωτή για γρήγορο και υγιεινό φαγητό. Η Creta Frams επενδύει σε καινοτομικά επιτεύγματα με συνέπεια και συνέχεια, αλλά πάνω από όλα δείχνει πίστη, αφοσίωση και σεβασμό προς τον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Με μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή και 17 πατέντες παγκοσμίως, η εταιρεία αποτελεί όχι μόνο κομμάτι της νέας αυτής εποχής, αλλά αναδεικνύεται και οδηγός των εξελίξεων. Καταφέραμε να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, κερδίζοντας την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Η εταιρεία ωθείται σε μία δυναμικά ανοδική πορεία, η οποία ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, αλλά έχει πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το πώς θα τον κάνει να ζει και να τρέφεται καλύτερα.

Γιάννης Δράμης, διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων, Nestlé Hellas ΑΕ
Στη Nestlé στόχος μας είναι να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον. Με αξίες που βασίζονται στον σεβασμό, φροντίζουμε να έχουμε θετική επίδραση σε τρεις βασικούς πυλώνες: τον άνθρωπο και την οικογένεια, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Αν πιστεύουμε ότι κάτι έκανε τη διαφορά στην πορεία μας τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, αυτό είναι το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Κάτω από την ομπρέλα του «Nestlé Νοιάζομαι», των δράσεών μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους στην Ελλάδα, ενισχύουμε την απασχόληση των νέων με τις πρωτοβουλίες «Nestlé needs YOUth» και «Alliance for youth», φροντίζουμε για τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών με το πρόγραμμα «Παιδιά Όλο Υγεία» και στηρίζουμε τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με δωρεές τροφίμων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στο πρόγραμμα «Nestlé needs YOUth», η Ελλάδα είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο αυτή την πενταετία.

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης τον Νοέμβριο του 2013 με ταυτόχρονη μετάδοση σε όλη την Ευρώπη, με δέσμευση από την πλευρά μας να παρέχουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε 500 νέους στην Ελλάδα μέχρι το 2016, στόχος που υπερκαλύφθηκε και ανανεώθηκε για 450 επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης έως το 2020.

Και αυτή ακριβώς είναι η πιο μεγάλη και σημαντική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, να συνεχίσουμε μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον να σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερες, αλλά πάντα στοχευμένες δράσεις, γύρω από τους πυλώνες του «Nestlé Νοιάζομαι» για να συνεισφέρουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Σεραφείμ Ιωαννίδης, γενικός διευθυντής, Κώστας Α. Παπαέλληνας Ελλάς ΑΕΒΕ
Εάν και τα success stories της αγοράς τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μετρημένα στα δάχτυλα, η εταιρεία μας κατάφερε να ελιχθεί ενδο-εταιρικά, δίνοντας βάρος στα δύο κανάλια πωλήσεων που απέφεραν χρηματοοικονομικά οφέλη. Το σημαντικότερο ήταν το FMCG, που από 15% του κύκλου εργασιών μας το 2012 κατέχει πλέον το 45%.

Το στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία διαχωρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά στη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα και ο άλλος στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, κυρίως τροφίμων.

Στην ελληνική αγορά, επιδίωξή μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεών μας και η ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας μέσω συνεργασιών κυρίως με ελληνικές εταιρείες παραγωγής για την εμπορία και διανομή των προϊόντων τους, εξαγορών εισαγωγικών εταιρειών του χώρου και ανάληψη αντιπροσωπείας & διανομής στην Ελλάδα brands με ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή ή/και την παγκόσμια αγορά.

Στον τομέα των εξαγωγών, στόχος μας είναι η ανάπτυξη της σχεδόν μηδενικής μας εξαγωγικής δραστηριότητας, σε πρώτη φάση σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και σε δεύτερη φάση σε χώρες της Ασίας.

Παραμένοντας μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, συνεχίζουμε να επενδύουμε προς στρατηγικά στοχοποιημένες κατηγορίες –όπως τα τρόφιμα– παράλληλα με τις άλλες εμπορικές δραστηριότητές μας, στην αγορά του φαρμακείου και γενικότερα της υγείας, με στόχο την παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας στην αγορά.

Όραμα μας είναι να είμαστε το πρώτο όνομα που σκέφτεται οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για ένα δυναμικό και αποτελεσματικό δίκτυο πωλήσεων.


Βαγγέλης Κυπριώτης, chief commercial officer, όμιλος Σαράντη
Ο όμιλος Σαράντη είναι μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία που πραγματοποιεί το 63% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και το 37% στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την τελευταία δεκαετία ήταν η διεθνής κρίση, που έφτασε σταδιακά και στην Ελλάδα, βρίσκοντάς μας όμως οργανωμένους και συγκεντρωμένους στις βασικές και αποδοτικές δραστηριότητες μας, χωρίς σημαντικό δανεισμό. Η δεδομένη στρατηγική μας κατεύθυνση και η δυνατή οικονομική μας θέση, σε συνδυασμό με το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, μας επέτρεψε την τελευταία 5ετία να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία και να μεγαλώσουμε εκθετικά τα μερίδια και τους δείκτες σ’ όλους τους μετρήσιμους τομείς.

Η 5ετία 2018-2022 αποτελεί τον χρονικό ορίζοντα που η εταιρεία θα επιβεβαιώσει την κραταιά της θέση στις υπάρχουσες γεωγραφικές ζώνες που αναπτύσσεται και θα εντάξει νέες γεωγραφικές περιοχές στο φάσμα της δραστηριότητάς της. Στόχος είναι η δημιουργία ιδιοπαραγόμενων προϊόντων νέας γενιάς, με απόλυτη έμφαση στην ποιότητα, με ακόμα καλύτερες προτάσεις για τον καταναλωτή και τον shopper, σε ανταγωνιστικά των πολυεθνικών ή δυνατών τοπικών εταιρειών κοστολόγια. Η επένδυσή μας στην παραγωγική διαδικασία είναι αποφασισμένη και θα βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Συνεχίζουμε παράλληλα να κοιτάμε όλες τις εν δυνάμει περιπτώσεις εξαγορών που συνάδουν με τα στρατηγικά πλάνα επέκτασης σε συναφείς κατηγορίες ή σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Τέλος, η ενίσχυση και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου περιουσιακού μας στοιχείου, που είναι οι άνθρωποί μας, θα αποτελέσει το κέντρο της προσοχής μας και καταλυτικό παράγοντα υλοποίησης των μελλοντικών επιδιώξεων του ομίλου.

Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος, FrieslandCampina Hellas ΑΕ
Η FrieslandCampina Hellas είναι μια εταιρεία που αντιστέκεται στην κρίση, επενδύει στην Ελλάδα και στηρίζει αταλάντευτα την ελληνική κοινωνία, με μικρά και μεγάλα επιτεύγματα. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να ισχυροποιήσει την παρουσία της σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται, χωρίς περικοπές προσωπικού, χωρίς αναπροσαρμογές πολιτικής και με αυξημένη κοινωνική συνεισφορά.

Εάν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάτι για το οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και το οποίο θεωρούμε σημαντικό επίτευγμα, είναι ότι το 2011, σε μια περίοδο αποεπένδυσης, εμείς μεταφέραμε την παραγωγή του γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Family από τη Γερμανία στην Ελλάδα! Με την επένδυση στη νέα υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα στην Πάτρα, δημιουργήσαμε 140 θέσεις εργασίας και επεξεργαζόμαστε πλέον το 12% της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής.

Με τη δυναμική μας παρουσία, δίνουμε ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής της, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε καταναλωτές, παραγωγούς και όλους τους φορείς της αγοράς με τις ίδιες αρχές επαγγελματικής συνέπειας και επιχειρηματικής ηθικής που έχουμε καλλιεργήσει διαχρονικά και με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας και ειδικότερα των παιδιών.

Η πενταετία που έρχεται θεωρούμε ότι θα συνεχίσει να έχει μεγάλες προκλήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα. Εμείς αισιοδοξούμε. Πιστεύουμε ότι η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και θα πορευθούμε με βάση τις αρχές μας και τις αξίες μας για να υποστηρίξουμε την παραγωγή ελληνικού γάλακτος και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στην Ελλάδα και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εφαρμόζοντας στην πράξη το motto μας «invest for growth».

Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος & επικεφαλής μάρκετινγκ και εξαγωγών, Λουξ ΑΒΕΕ
Η τελευταία πενταετία έχει δει σαρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαρμοστούν απότομα για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους στις νέες συνθήκες.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις για υποβιβασμό της ποιότητας, ώστε να συγκρατηθούν τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη και να μειωθούν οι τιμές, η Λουξ επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο. Η ποιότητα για εμάς παρέμεινε αδιαπραγμάτευτη αξία και η επιλογή μας επιβεβαιώθηκε. Η Λουξ διατήρησε πορεία ανάπτυξης, αυξάνοντας σταθερά τα μερίδια στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών, αλλά και τις εξαγωγές της.

Σε αυτό το διάστημα, με όχημα τις αυθεντικές γεύσεις και τις ποιοτικές πρώτες ύλες, η Λουξ παρουσίασε νέα καινοτόμα προϊόντα, τη νέα γενιά προϊόντων λουξ plus ’light μόνο με φυσικά γλυκαντικά, με 0% ζάχαρη και 60% λιγότερες θερμίδες. Πρόκειται για τα πρώτα και τα μοναδικά αναψυκτικά στην ελληνική αγορά που περιέχουν μόνο φυσικά γλυκαντικά, χωρίς καμία αλλαγή στη γνώριμη και απαράμιλλη γεύση που χαρακτηρίζει το σύνολο των προϊόντων λουξ, με τα οποία η εταιρεία εισήγαγε μια νέα κατηγορία, που έφερε μια ουσιαστική ανατροπή στην αγορά των light προϊόντων.

Ανταποκρινόμενη στις νέες ανάγκες-τάσεις των καταναλωτών για ποιοτική απόλαυση προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, με τον πλέον φυσικό τρόπο, η Λουξ σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω την καινοτόμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σειρά με νέα προϊόντα, συνεχίζοντας να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής αξίας.


Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος ΔΣ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ
Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία «ακούμε» συνεχώς τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και απαντάμε σε αυτές εισάγοντας στην αγορά νέα και καινοτόμα προϊόντα. Την τελευταία πενταετία, έχουμε εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό μας με 12 καινούρια προϊόντα, έναν αριθμό ρεκόρ για την αγορά μας, τα οποία με πρωταγωνιστές την ποιότητα και τη γεύση, έρχονται να καλύψουν τις διαφορετικές προτιμήσεις: Από προτάσεις με λιγότερο αλκοόλ, λιγότερες θερμίδες, μέχρι εναλλακτικές γεύσεις, καθώς και τοπικές μάρκες με έντονο ελληνικό στοιχείο.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την ελληνική οικονομία, τόσο με την προμήθεια κριθαριού από τοπικούς παραγωγούς, όσο και υλικών συσκευασίας για τα προϊόντα μας, όπως καπάκια και ετικέτες, από ελληνικές επιχειρήσεις.

Η έμφαση που δείχνουμε στην καινοτομία είναι αλληλένδετη με την προσπάθεια της εταιρείας να αναπτύξει την κουλτούρα μπίρας στη χώρα μας. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα, παλαιότερα, ο μοναδικός τύπος μπίρας που ήταν διαδεδομένος ήταν η lager, αλλά ακόμα υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Πέρα από τα ίδια μας τα προϊόντα, κεντρικό ρόλο σε αυτή μας την προσπάθεια διαδραματίζει το ΑΘΗΝΕΟ: το πρότυπο μικροζυθοποιείο που δημιουργήσαμε και το οποίο είναι ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ενώ αποτελεί πυρήνα καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι μέχρι το 2022, θα είμαστε στη χαρούμενη θέση να έχουμε επιτύχει τον στόχο μας, έχοντας προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην ανάπτυξη της κουλτούρας μπίρας στην Ελλάδα.

Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Ε. Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ
Η ανάπτυξη μιας σύγχρονης ελληνικής εταιρείας υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό επίτευγμα –ειδικά για εταιρείες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη χώρα μας και έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Εμείς προχωρήσαμε όμως ακόμα περισσότερο. Μπήκαμε σε νέες αγορές, δημιουργήσαμε νέα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως οι μπάρες δημητριακών, οι γνωστές σε όλους μας πλέον Digestive Bars.

Παράλληλα λανσάραμε 3 κατηγορίες συσκευασμένου ψωμιού σε φέτες, βάζοντας τη Γεύση2, το Χωριανό και την Αρχαία Σπορά στην καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού.

Η διατροφική αξία και η ποιότητα όλης της σειράς των ψωμιών Παπαδοπούλου με έμφαση στην απλότητα και την αγνότητα των συστατικών, σε συνδυασμό με την εξαιρετική τους γεύση, είναι αυτά που τους έχουν δώσει μια ξεχωριστή θέση στην αγορά.

Το 2022 η εταιρεία μας συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά πλέον και σε περισσότερες από 40 χώρες του εξωτερικού. Με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξή της, την ποιότητα των προϊόντων της και τον διαρκή εκσυγχρονισμό της, η εταιρεία μας θα παραμείνει ηγέτης στο χώρο της διατροφής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τα σχέδιά μας. Το μόνο που μπορώ όμως να σας υποσχεθώ είναι ότι θα σας εκπλήξουμε.

Μάριος Παπαθανασίου, Εμπορικός Διευθυντής, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ
Στα 87 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στον ελληνικό χώρο, η ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ διακρίνεται για το εύρος και την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, σε συνδυασμό με τις πολύ ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και για τις καινοτόμες πρακτικές της στις παραγωγικές διαδικασίες και τα συστήματα ποιότητας.

Η πορεία της εταιρείας χαράσσεται επί ενός σταθερού στρατηγικού προγράμματος επενδύσεων, με κύριους πυλώνες την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με βάση φυσικές πρώτες ύλες, την επέκταση σε νέες αγορές, καθώς και την επέκταση και βελτιστοποίηση των παραγωγικών της μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2014 η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση απόκτησης νέας αποθήκης στην Μάνδρα Αττικής, συνολικής έκτασης 9.000τμ και δυναμικότητας 5.500 παλετοθέσεων.

Το 2015 η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ ολοκλήρωσε τη νέα της παραγωγική μονάδα στο Αγρίνιο, συνολικής έκτασης 10.000τμ, αυξάνοντας την παραγωγική της δυναμικότητα.

Τέλος, το 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του «Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας – Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων», που προσφέρει υψηλής ποιότητας αναλυτικές, μικροβιολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στη βιομηχανία τροφίμων. Σκοπός του είναι η εκπόνηση υψηλού επιπέδου έρευνας στο πεδίο της ασφάλειας τροφίμων και η προστασία της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή σε σχέση με τα τρόφιμα.

Παράλληλα, η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ έχει το βλέμμα στραμμένο και σε στρατηγικές συνεργασίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με πιθανές εξαγορές άλλων εταιρειών, καθώς και στην είσοδο σε νέες αγορές που αφορούν σε καινοτόμα προϊόντα.


Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Αντιπρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ
Την τελευταία πενταετία αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε επενδυτικό σχέδιο, που αφορούσε τη μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μονάδας της, του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητος, των αποθηκών και των γραφείων τής Αττική-Πίττας από το Περιστέρι στο Κρυονέρι Αττικής. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μια υπερσύγχρονη μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας μελιού, η οποία πληροί τις απαιτήσεις όλων των διεθνών προτύπων διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων, της ισχύουσας νομοθεσίας και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποτελεί πρότυπο για τις μονάδες του κλάδου.

Μιας και η τάση των καταναλωτών σε διεθνές επίπεδο είναι η αγορά προϊόντων πολύ υψηλής ποιότητας, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της εταιρείας και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, ώστε να καλυφθούν στο έπακρο οι απαιτήσεις των καταναλωτών.

Επιπρόσθετα, με τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητος, βελτιώσαμε την ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων και δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία για διεξαγωγή ακόμη περισσότερων και καλύτερων ερευνών, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η επένδυση της εταιρείας Αττική-Πίττας στις νέες εγκαταστάσεις συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη ενός επώνυμου προϊόντος και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παράγει προϊόντα ακόμη υψηλότερης ποιότητας, τα οποία θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, διευκολύνει και την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων.

Οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, συνεπώς το πρωταρχικό σχέδιο μας για την επόμενη 5ετία είναι η αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών των προϊόντων μας.

Δημοσθένης Ραμαντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ELBISCO
Παρά τις συνθήκες ύφεσης, μεταξύ του 2008 και του 2016 πετύχαμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας, αλλά και τα μερίδια αγοράς στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Παράλληλα, επενδύουμε στον τομέα της εξωστρέφειας και συνεχίζουμε συστηματικά την αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων ευκαιριών ανάπτυξης στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι ήδη τα προϊόντα μας εξάγονται σήμερα σε 25 χώρες.

Στις αρχές του 2018 ολοκληρώνεται το τελευταίο σκέλος ενός τριετούς πλάνου επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ στα δύο εργοστάσιά μας. Το σκέλος αυτό αφορά στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής φρυγανιάς στο εργοστάσιο της Χαλκίδας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία έχει στόχο την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας κατά 40%, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας στην ευρωπαϊκή αγορά, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες λιανεμπορίου.

Παράλληλα, η ELBISCO βρίσκεται σε φάση τελικής διαμόρφωσης μιας νέας, επώνυμης προϊοντικής πρότασης, με στόχο να απευθυνθεί στις νέες διατροφικές τάσεις και να διευρύνει τις προοπτικές για μια πιο βιώσιμης σχέση με το εξωτερικό.

Γεώργιος Σαρασίδης, Πρόεδρος Farcom AE
Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στην ομάδα του περιοδικού σελφ σέρβις για τα 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας σας στον ελληνικό κλαδικό τύπο.

Η Farcom, συνεχίζοντας την πολυετή επιτυχημένη πορεία της από 1970 στη βιομηχανία καλλυντικών, με αφορμή την έκδοση του επετειακού σας τεύχους κάνει τον δικό της απολογισμό. Είναι μία 100% ελληνική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με εξαγωγές σε 38 χώρες, με 140 άτομα προσωπικό, με σταθερά αυξανόμενο κύκλο εργασιών, που στηρίζει τη λειτουργία της και την ανάπτυξή της σε διεθνή πρότυπα και φορείς πιστοποίησης και στην παραγωγή προϊόντων εναρμονισμένων πάντοτε με τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιείται και η επέκταση σε πιο φυσικές σειρές.

Η εταιρεία, επιδιώκοντας την επέκτασή της σε νέες αγορές, βρίσκεται στην τελική ευθεία δημιουργίας της δεύτερης παραγωγικής της μονάδας, έκτασης 10.000τμ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Σε ένα ασταθές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ένα διαρκώς διευρυνόμενο ενεργό πελατολόγιο. Πυλώνας για τα επιτεύγματά της θεωρούνται και οι εργαζόμενοί της, των οποίων τον αριθμό όχι μόνο διατήρησε, αλλά αύξησε περαιτέρω, χωρίς καμία μείωση αποδοχών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διατυπώσω τη μεγάλη μου ευχή και αγωνία για το μέλλον και την αντιστροφή της σημερινής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, ευχόμενος σύντομη ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.


Πόπη Σκαγιά, Marketing Manager, Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ
Η Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, γνωστή σαν SKAG, αμιγώς ελληνική εταιρεία, αποτελεί μία από τις πλέον εξελιγμένες βιομηχανίες, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει την παραγωγική της βάση, αλλά να παρέχει πλέον ψηφιακά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία, ενσωματώνοντας γνώση και καινοτομία.

Έτσι η SKAG, από τις αρχές του 2013 άλλαξε τη στρατηγική της και ενσωμάτωσε στην παραγωγική της διαδικασία την ψηφιακή τεχνολογία. Το επόμενο βήμα ήταν να ενσωματώσει στα ψηφιακά της προϊόντα καινοτόμο τεχνολογία. Με χρήση mobile application και τη λεγόμενη «επαυξημένη πραγματικότητα» (AR-Augmented Reality), τα τετράδια «ζωντανεύουν» με κίνηση και ήχο. Η εφαρμογή SKAG AR είναι διαθέσιμη στο YouTube για να κατέβει δωρεάν.

Το AR συνδέει τον καταναλωτή με τον ψηφιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας την ελκυστικότητα ενός έξυπνου, χρήσιμου, απλού και διασκεδαστικού περιεχομένου.

Όμως, το ταξίδι μας συνεχίζεται. Ερχόμενοι στο τώρα και στα μελλοντικά της σχέδια, η SKAG θα προσφέρει μία καινοτόμο πρόταση αδιαμφισβήτητης προστιθέμενης αξίας, σχεδιάζοντας και εκτυπώνοντας προσωποποιημένα προϊόντα, με εκτυπώσεις υψηλής ευκρίνειας με μοναδικά εφέ και ανάγλυφο UV. Τα νέα συστήματα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, καθώς η SKAG είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, πιστοποιημένη κατά ISO 14001 Περιβαλλοντικών Όρων, εκτός των ΟHSΑS 18001 και ISO 9001.

Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Barilla Hellas ΑΕ
Την τελευταία πενταετία η Barilla Hellas κατάφερε να εδραιωθεί ως σημαντικός παραγωγικός κόμβος όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και για τον όμιλο Barilla συνολικά. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας σε συνδυασμό με τις διαρκείς επενδύσεις που έφτασαν σχεδόν στα 10 εκατομμύρια ευρώ από το 2012 ως σήμερα, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η χώρα μας να αποτελεί πόλο παραγωγής, διαχείρισης και διάθεσης των προϊόντων του ομίλου Barilla σε ξένες αγορές.

Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν καθώς, μέσα σε πέντε χρόνια, 88.000 τόνοι προϊόντων που παράγονται εδώ ταξίδεψαν εκτός των ελληνικών συνόρων, φτάνοντας μέχρι την Κίνα. Παράλληλα, την τελευταία πενταετία συνεχίσαμε τη μακρά παράδοση της εταιρείας στην καινοτομία, απαντώντας στις νέες διατροφικές τάσεις των σύγχρονων καταναλωτών με την ανάπτυξη προϊόντων από μονοπικοιλιακό σιτάρι, που συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της κατηγορίας των ζυμαρικών στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο της καινοτομίας και της ενισχυμένης εξωστρέφειας θα κινηθούμε και στο μέλλον. Για την επόμενη πενταετία θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας τόσο σε νέα, πρωτοποριακά προϊόντα για την ελληνική αγορά, όσο και στην περαιτέρω διεύρυνση της εξαγωγικής παρουσίας της εταιρείας μας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το προβάδισμα και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Barilla Hellas, τόσο σε επίπεδο υπεροχής υποδομών όσο και σε επίπεδο βιώσιμης λειτουργίας, προκειμένου να μπορεί να ενισχύει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια παρουσία της με κέντρο την Ελλάδα, αλλά και να ανταποκρίνεται στις ευθύνες που απορρέουν από την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά.