Σε 45.008 υπολογίζονται από την έρευνα Project Café Europe 2024 του World Coffee Portal τα συνολικά επώνυμα καταστήματα αλυσίδων που προσφέρουν καφέ στο σύνολο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ Μαρτίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, τα συνολικά σημεία κατέγραψαν αύξηση κατά 3,3%. Από αυτά, τα 26.941 φέρονται να αποτελούν σημεία με κύρια δραστηριότητα την καφεστίαση και τα υπόλοιπα 18.067 αφορούν μεν ταχυεστίαση και σερβίρουν καφέ σε τραπεζοκαθίσματα (ή σε take away ή delivery), αλλά έχουν ως κύριο μέρος του μενού τους το φαγητό και όχι τον καφέ.

Η αλυσίδα McCafé κατέχει τα περισσότερα υποκαταστήματα εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου
Η αλυσίδα καφεστίασης με τα περισσότερα υποκαταστήματα εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι μία που στην Ελλάδα εμφανίζεται μόνο συμπληρωματικά, εντός των καταστημάτων του επίσημου διαχειριστή καταστημάτων McDonald’s στη χώρα, Premier Capital Ελλάς: Πρόκειται για την αλυσίδα McCafé, η οποία διατηρεί 3.326 υποκαταστήματα στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά κανένα στη χώρα μας. Ακολουθεί η Starbucks με 3.321 καταστήματα και έπεται, στην τρίτη θέση, η Costa Coffee, που επίσης δεν έχει ενεργή παρουσία στην ελληνική καφεστίαση, με 3.102 καταστήματα.

Σε επίπεδο χώρας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» των υποκαταστημάτων που προσφέρουν καφέ: 10.199 υποκαταστήματα, ήτοι το 22,7% του συνόλου της Ευρώπης.

Ακολουθεί η Γερμανία με 6.533 υποκαταστήματα και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία, με 4.837 υποκαταστήματα, κάτι που δείχνει και το έδαφος που υπάρχει για ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στην αχανή χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Ο αριθμός υποκαταστημάτων της Ρωσίας έχει, ωστόσο, επηρεαστεί από τις αποχωρήσεις αλυσίδων του δυτικού κόσμου ως αντίποινα για την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τέλος ο φθηνός καφές στην Πορτογαλία, περαιτέρω αυξήσεις στον ήδη ακριβό καπουτσίνο στη Γαλλία
Τέλος, η έρευνα Project Café Europe 2024 του World Coffee Portal κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον καφέ καπουτσίνο των 350ml έως 360ml: Η μέση τιμή του συγκεκριμένου καφέ στις επώνυμες αλυσίδες καφεστίασης διαμορφώνεται στα €2,90 στην Πορτογαλία, με αύξηση που ήταν η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη, κατά 34,9%. Αυτό δείχνει πόσο χαμηλότερη ήταν η αξία του καφέ στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Ακολουθεί η Γαλλία με αύξηση κατά 23,9%. Από υψηλότερη απόλυτη τιμή εκκίνησης τον περσινό Μάρτιο, ο καπουτσίνο εντός Γαλλίας πωλείται κατά μέσο όρο στα €4,51. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με αύξηση στην τιμή του καφέ καπουτσίνο κατά 21,7% μέσα σε δώδεκα μήνες, που διαμόρφωσε τη μέση τιμή στα €2,60.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter