Η νέα μόδα του «επιμελώς ατημέλητου» αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων styling τα τελευταία χρόνια. Αύξηση κα-ταγράφεται κυρίως στις πωλήσεις σε αξία παρά σε όγκο, καθώς τα νέα προϊόντα που λανσάρονται κάθε χρόνο είναι περισσότερο εξειδικευμένα και πιο ακριβά.

Η νέα μόδα του «επιμελώς ατημέλητου» αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων styling τα τελευταία χρόνια. Αύξηση καταγράφεται κυρίως στις πωλήσεις σε αξία παρά σε όγκο, καθώς τα νέα προϊόντα που λανσάρονται κάθε χρόνο είναι περισσότερο εξειδικευμένα και πιο ακριβά.

Τα πιο «κλασικά» προϊόντα, όπως οι λακ (hair spray), που επί χρόνια είχαν τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές πωλήσεις, χάνουν σταδιακά έδαφος. Αντίθετα, σταθερά αυξητικές είναι οι πωλήσεις προϊόντων styling νέας γενιάς, όπως τα gel και οι κρέμες φορμαρίσματος, που προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών χτενισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Information Resources Ηellas, οι συνολικές πωλήσεις των προϊόντων styling αυξήθηκαν το 2001 κατά 4,6% σε όγκο και κατά 11,8% σε αξία έναντι του 2000 και διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. λίτρα και 52,922 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων σε όγκο κατέχουν οι λακ (hair spray) με 45% και ακολουθούν τα gel με 36% και οι αφροί (mousse) με 14%. Τα προϊόντα vapo (χωρίς προωθητικό αέριο) κατέχουν μερίδιο σε όγκο μόλις 3%.

Τα μερίδια διαφοροποιούνται όσον αφορά στις πωλήσεις σε αξία: οι λακ και τα gel κατέχουν περίπου ίσο μερίδιο πωλήσεων, με 37% και 35% αντίστοιχα, και ακολουθούν οι αφροί με μερίδιο 20% και τα vapo με 5% (στοιχεία Information Resources Ηellas, βλ. πίνακα). Τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων παρουσιάζουν τα gel. Το 2001 οι πωλήσεις gel αυξήθηκαν κατά 23,2% σε αξία και κατά 13,9% σε όγκο σε σχέση με το 2000. Αντίθετα οι πωλήσεις hair spray παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε ποσοστό 3,1% σε αξία και 6% σε όγκο το 2001 έναντι του 2000. Οι πωλήσεις mousse αυξήθηκαν κατά 10,1% σε αξία και κατά 8,8% σε όγκο το 2001, ενώ τα vapo παρουσίασαν την ίδια χρονιά αυξητικές τάσεις της τάξης του 22,7% σε αξία και 22,9% σε όγκο.

Κανάλια διανομής

Τα σούπερ μάρκετ κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων προϊόντων styling με ποσοστό περίπου 66% σε όγκο και 73% σε αξία. Τα καταστήματα καλλυντικών κατέχουν ποσοστό περίπου 24% σε όγκο και 19% σε αξία, ενώ μικρό με-ρίδιο πωλήσεων κατέχουν τα μικρά σημεία πώλησης με 9% σε όγκο και 6% σε αξία. Σύμφωνα με στοιχεία της AC Nielsen, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης, εκτός των νησιών Αιγαίου και Ιονίου) αυξήθηκαν το 2001 κατά 5,7% σε όγκο και κατά 9,5% σε αξία και διαμορφώθηκαν σε 12,5 εκατ. packs και 43,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα προϊόντα styling έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όσον αφορά την τοποθέτησή τους στο ράφι. Όπως τονίζουν στελέχη των επιχειρήσεων, η «φιλοσοφία» της τοποθέτησης στο ράφι είναι εντελώς διαφορετική σε αυτή την κατηγορία από ό,τι σε παρεμφερείς (π.χ. των σαμπουάν). Η κατηγοριοποίηση στο ράφι δε γίνεται ανά brand name, αλλά συνήθως ανά είδος (gel, mousse ή πιο εξειδικευμένα: ανά επιθυμητό αποτέλεσμα). Μεγάλη έμφαση δίνεται από τις εταιρείες και στη θέση των καινοτομικών προϊόντων στο ράφι. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της κατηγορίας είναι ότι οι leader της αγοράς του styling δεν έχουν παρουσία στις υπόλοιπες κατηγορίες περιποίησης μαλλιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της L’ORÉAL (π.χ. Studio line) που εξειδικεύεται στα προϊόντα styling.