Οι Έλληνες που δεν είχαμε πάντα ιδιαίτερα καλή σχέση με τη στοματική υγιεινή, φαίνεται πως παρά την κρίση κατανοούμε τη σημασία της. Εξάλλου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ασύμφορες. Η πρόληψη, επομένως, μέσω της τήρησης των κανόνων στοματικής υγιεινής, επιδρά θετικά τόσο στη στοματική όσο και στην... οικονομική υγεία. Ίσως τούτο αποτελεί σωσίβιο της σχετικής αγοράς προϊόντων, όταν άλλοι τομείς ή κλάδοι κυριολεκτικά βυθίζονται. Ωστόσο, η χρόνια ένταση των προωθήσεων για τη διατήρηση ή την επέκταση των μεριδίων των μεγάλων brand που ανταγωνίζονται στην κατηγορία, ρίχνοντας τις τιμές, «τρυπά» θέλοντας ή μη το σωσίβιό της...

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου επενδύουν συστηματικά στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα θέματα στοματική υγιεινής. Κι όμως, οι Έλληνες κατά μέσο όρο χρησιμοποιούν σήμερα μόλις μια οδοντόβουρτσα το χρόνο, επισημαίνει ο κ. Άκης Μακριλάκης, market manager (no food grocery) της ΑΒ Βασιλόπουλος. Συνεπώς, τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς είναι μεγάλα. Το συχνότερο βούρτσισμα των δοντιών και η ανανέωση της οδοντόβουρτσας πριν αρχίσει να καταστρέφεται ωθούν στην αύξηση της κατανάλωσης.

Άλλωστε, ο έντονος ανταγωνισμός στις τιμές και στις προσφορές των προϊόντων της κατηγορίας στο λιανεμπορικό ράφι τα καθιστά ελκυστικά, συμφωνούν οι υπεύθυνοι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Έτσι, σε αντίθεση με τη γενικότερη πτωτική τάση της αγοράς οι πωλήσεις σε οδοντόκρεμες και σε οδοντόβουρτσες είχαν το προηγούμενο διάστημα ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι οδοντόκρεμες παρουσίασαν αύξηση όγκου πωλήσεων 3,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Ωστόσο, η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε από πτώση σε αξία πωλήσεων της τάξης του 4,0% αντιστοίχως, πράγμα που δείχνει πώς ο ανταγωνισμός για τη διατήρηση ή την επέκταση των μεριδίων αγοράς σε περίοδο κρίσης ρίχνει τις τιμές. Οι οδοντόβουρτσες, πάντως, εμφάνισαν την ίδια περίοδο άνοδο πωλήσεων τόσο σε όγκο κατά 7,2% όσο και σε αξία κατά 2,7%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι απλές οδοντόβουρτσες (7,3% σε όγκο, 2,6% σε αξία) και οι ηλεκτρικές (4,9% και 3,1% αντίστοιχα).

Η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της κατηγορίας αποδίδεται και στην όλο και μεγαλύτερη στροφή των χρηστών τους για τις προμήθειές τους από τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ. Ενδιαφέρον έχει, βάσει των στοιχείων της IRI, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση οδοντόκρεμας υπήρξε στην Πελοπόννησο (9,9% σε όγκο και 2% σε αξία το πρώτο τρίμηνο του έτους), ενώ αντίθετα η μόνη περιοχή που παρουσίασε πτώση στις καταναλώσεις σε όγκο, έστω οριακή, ήταν η Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις πωλήσεις οδοντόβουρτσας η μεγαλύτερη κίνηση σε τεμάχια (αύξηση 13,3%) διαπιστώθηκε στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ οι καλύτερες εισπράξεις έγιναν στην Κρήτη (αύξηση 8,1%)

Οδοντόκρεμες: Όγκος πωλήσεων (χιλ. λίτρα)
2011 2012 Πρώτο τρίμηνο 2012 Πρώτο τρίμηνο 2013 Διαφορά
Οδοντόκρεμες συνολικά 1.547,8 1.586,7 355 368,6 3,8%
Οδοντόκρεμες ιδιωτικής ετικέτας 44,2 46 10,7 10,4 -3,2%
Πηγή: IRI

Οδοντόκρεμες: Αξία πωλήσεων (χιλ. ευρώ)
2011 2012 Πρώτο τρίμηνο 2012 Πρώτο τρίμηνο 2013 Διαφορά
Οδοντόκρεμες συνολικά 46.878,7 42.002,5 9.741,6 9.352,6 -4,0%
Οδοντόκρεμες ιδιωτικής ετικέτας 674,5 659,6 163,4 135,8 -16,9%
Πηγή: IRI

PL: Ισχνό και φθίνον μερίδιο

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των private label ειδών της κατηγορίας, και πάλι σε αντίθεση με τη γενική τάση αύξησης της προτίμησης στα PL, διαπιστώνεται πτωτική τάση και μάλιστα έντονη στην περίπτωση της PL οδοντόβουρτσας. Ειδικότερα στις μεν οδοντόκρεμες η πτώση πωλήσεων σε όγκο ήταν 3,2% και σε αξία 16,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό, στις δε οδοντόβουρτσες έφτασε το 12,6% σε όγκο και το 27,8% σε αξία! Οι καταναλωτές, με άλλα λόγια, προτίμησαν τα επώνυμα προϊόντα.

Όπως σημειώνει ο κ. Βασίλης Πανούτσος, Senior Brand Manager της Henkel (Body / Oral / Styling), το μερίδιο σε αξία των εν λόγω προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι χαμηλότατο, της τάξης του 1,5%, πράγμα που αποδίδεται στο ότι οι καταναλωτές στα προϊόντα υγιεινής δεν εμπιστεύονται μη αναγνωρίσιμες μάρκες. Ο κ. Μακριλάκης σχολιάζει ότι ανέκαθεν η συμμετοχή της ιδιωτικής μάρκας στην κατηγορία ήταν μικρή, πολύ περισσότερο λόγω των εντατικών προωθήσεων των μεγάλων brand. Άλλωστε, η παρουσία των τελευταίων στο λιανεμπορικό ράφι είναι ιδιαίτερα έντονη, οπότε δεν μένει αρκετός χώρος για την ιδιωτική ετικέτα.


Τάσεις: Ειδικά και «μαζικά» προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της καταναλωτικής προτίμησης για οδοντόκρεμες που υπόσχονται, αφενός, επανόρθωση και αφετέρου, θωράκιση της ευαισθησίας των δοντιών, σημειώνει ο κ. Πανούτσος. Στην τάση αυτή επιχειρούν να ανταποκρίνονται οι εταιρείες, δίνοντας έμφαση σε καινοτόμα λανσαρίσματα, που παρουσιάζουν κάτι το διαφορετικό στον καταναλωτή.

Παραδείγματα είναι η Sensodyne, οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα της GlaxoSmithKline (GSK), που απευθύνεται σε όσους έχουν ευαίσθητα ούλα, η οδοντόκρεμα Parodontax, για ούλα που αιμορραγούν, και η Biotene, για «στεγνό στόμα». Σε πιο μαζική κατανάλωση απευθύνεται η Aquafresh. Αποτελεί γενικότερη πολιτική της βιομηχανίας του τομέα να δραστηριοποιείται συχνά στα δύο επίπεδα: των «μαζικών» και των πιο εξειδικευμένων προϊόντων.

Η Henkel δραστηριοποιείται με δύο διαφορετικές ετικέτες. Με την ευρέως γνωστή Theramed «2 σε 1», ένα προϊόν που συνδυάζει την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα –πρόκειται για μια παλιότερη καινοτομία στην κατηγορία, που εξακολουθεί να σημειώνει επιτυχία. Στη σειρά, όμως, προστέθηκε ακόμη ένα καινοτόμο προϊόν, το Express White, που υπόσχεται εντατική λεύκανση με ορατά αποτελέσματα.

Παράλληλα, κυκλοφορεί η Theramed Junior, μια σειρά από οδοντόκρεμες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών. Πάντως, η εταιρεία φέτος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του brand Vademecum Bio, μιας πιστοποιημένης σειράς οδοντοκρεμών με συστατικά βιολογικής καλλιέργειας. Περιέχουν βιολογικό τσάι και αιθέρια έλαια, ώστε να προσφέρεται φυσική, αποτελεσματική φροντίδα στο στόμα.

Στη σειρά περιλαμβάνονται η Vademecum Bio Complete Protection, για ολοκληρωμένη φυσική προστασία και η Vademecum Bio Natural Whitening, η οποία εκτός από προστασία από την τερηδόνα και καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας, προσφέρει λεύκανση των δοντιών. Νέο καινοτόμο προϊόν, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις των καταναλωτών, είναι η νέα σειρά Vademecum Phyto Expertise. Πρόκειται για ένα νέο ενεργό σύστημα για ολοκληρωμένη προστασία των δοντιών εσωτερικά και εξωτερικά, βασισμένο στην Phyto Technology™, την πρόσφατη καινοτομία από τα εργαστήρια της Vademecum που υπόσχεται άμεση ενδυνάμωση της επιφάνειας και του εσωτερικού των δοντιών.

Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί και η οδοντόκρεμα Vademecum Homeophytol, που είναι κατάλληλη για όσους κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία, καθώς δεν περιέχει μέντα. Η Unilever με την AIM έχει αναπτύξει μια μεγάλη σειρά προϊόντων, τόσο σε οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες όσο και σε στοματικά διαλύματα. Η νέα σειρά που παρουσιάζει είναι η AIM White Now, που με την καινοτόμο σύνθεσή της με Blue Foam, δημιουργεί μια επίστρωση στην επιφάνεια των δοντιών, η οποία μειώνει την εμφάνιση κίτρινων λεκέδων και χαρίζει πιο «λευκό και λαμπερό χαμόγελο». Προοδευτικά, μάλιστα, επιτυγχάνει σταδιακή λεύκανση των δοντιών.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται, «για μια «καλλυντική» λευκαντική οδοντόκρεμα, κατάλληλη για καθημερινή χρήση, που παράλληλα προσφέρει την προστασία μιας φθοριούχου οδοντόκρεμας και την έντονη αίσθηση φρεσκάδας και δροσερής αναπνοής». Φυσικά, πέρα από τα προϊόντα που βασίζονται σε εξειδικευμένες φόρμουλες μεγαλύτερης αξίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου δίνουν έμφαση στις οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις, που είναι προσαρμοζόμενες στο περιβάλλον της κρίσης.

Επενδύσεις ευθύνης στη στοματική υγιεινή

Ιστορικά οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Colgate και η Unilever (AIM), επενδύουν σημαντικά και με συνέχεια στις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνηθειών των Ελλήνων σχετικά με τη στοματική υγιεινή και την πρόληψη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η μελέτη «Αγωγή Στοματικής Υγείας με Βιωματική Μάθηση σε παιδιά 9 και 12 ετών στο σχολείο», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με τη στήριξη της Colgate.

Τα πορίσματά της, που ανακοινώθηκαν σε ειδική ημερίδα τον Απρίλιο, είναι μάλλον απογοητευτικά, καθώς σε ό,τι αφορά τους δωδεκάχρονους: 7 στους 10 (68,7%) βουρτσίζουν σποραδικά ή και καθόλου τα δόντια τους, 8 στους 10 (78,5%) έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή, 4 στους 10 (41,5%) έχουν ήδη ουλίτιδα, ενώ 6 στους 10 (62,9%) έχουν ενεργή τερηδόνα! Η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, αν και εμφανίζει βελτίωση, στην εφηβεία.

Οι δεκαπεντάχρονοι έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή σε ποσοστό 62,8% και προβλήματα ουλίτιδας σε ποσοστό 30,1%, αφού κατά το 59,6% βουρτσίζουν σποραδικά ή καθόλου τα δόντια τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά (71,1%) να έχουν ενεργή τερηδόνα! Το «Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού» υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2001 από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με τη στήριξη της Colgate.

Μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 340.000 παιδιά σε όλη τη χώρα στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Από το 2010 διδάσκεται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια η αγωγή στοματικής υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης κατά την οποία, μέσω ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, συνεργάζονται για πρώτη φορά ο εκπαιδευτικός με τον οδοντίατρο.


Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περίπου 2.000 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 39.000 μαθητές. Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής ενημερωτικής προσπάθειας είναι προφανώς μακροπρόθεσμα. Είναι λογικώς αναμενόμενο ότι θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων στοματικής υγιεινής, που ανέκαθεν ήταν περιορισμένη στη χώρα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση ένα οικονομικό επιχειρηματικό συμφέρον συμβαδίζει με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της κοινωνίας μας. Και από ό,τι φαίνεται το πρόγραμμα ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Σήμερα η AIM αναπτύσσει το πρόγραμμα «Βούρτσισμα πρωί+βράδυ», με σκοπό την προώθηση του συστηματικού βουρτσίσματος των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα. Το πρόγραμμα έχει στηρίξει χορηγικά παιδοντιατρικά συνέδρια.

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας είναι η δημιουργία της κινητής οδοντιατρικής μονάδας, η οποία στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ιατρικά κέντρα, κατασκηνώσεις, σχολεία και νηπιαγωγεία, αφήνοντας διαχρονικό ίχνος στην πρόληψη της στοματικής υγείας και την υγιεινή των δοντιών στη χώρα. Εννοείται ότι οι παρακαταθήκες της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών του τομέα αποδεικνύονται πολύτιμες συνολικά για την κατηγορία των προϊόντων στοματικής υγιεινής.

Οδοντόβουρτσες: Όγκος πωλήσεων (χιλ. τεμάχια)
2011 2012 Πρώτο τρίμηνο 2012 Πρώτο τρίμηνο 2013 Διαφορά
Οδοντόβουρτσες απλές 6.599,7 6.352,9 1.386,2 1.487,5 7,3%
Οδοντόβουρτσες ηλεκτρικές 324,9 268,4 56,.9 59,7 4,9%
Οδοντόβουρτσες συνολικά 6.924,7 6.621,3 1.443,1 1.547,2 7,2%
Ιδιωτική ετικέτα 865,6 847,2 199,7 174,5 -12,6%
Πηγή: IRI

Οδοντόβουρτσες: Αξία πωλήσεων (χιλ. ευρώ)
2011 2012 Πρώτο τρίμηνο 2012 Πρώτο τρίμηνο 2013 Διαφορά
Οδοντόβουρτσες απλές 13.891,2 11.704,6 2.649,4 2.719,2 2,6%
Οδοντόβουρτσες ηλεκτρικές 3.037 2.505,3 531,8 548,2 3,1%
Οδοντόβουρτσες συνολικά 16.928,1 14.209,9 3.181,2 3.267,4 2,7%
Ιδιωτική ετικέτα 640,3 568,9 142,65 102,9 -27,8%
Πηγή: IRI

Ποικιλία και καινοτομία promotion

«Οι ενέργειές μας ποικίλλουν ανάλογα με το brand και τη χρονική περίοδο», σημειώνει ο κ. Πανούτσος, τονίζοντας ότι «μεγάλη απήχηση έχουν οι προσφορές «1+1 δώρο». Οι ενέργειες μείωσης των τιμών διαφοροποιούνται ανάλογα με τον πελάτη και την εποχή. Η αποδοτικότητά τους εξαρτάται από το ποσοστό της έκπτωσης, αλλά και από το τι άλλες προσφορές εξελίσσονται την ίδια χρονική περίοδο στο ράφι από τον ανταγωνισμό».

Η Oral-B προχώρησε σε ένα προωθητικό project, μέσω της δημιουργίας μιας ευρείας ομάδας «πρεσβευτών» του. Πρόκειται για μια ομάδα 1.000 ατόμων, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μετά από αίτησή τους. Καθένας από αυτούς έλαβε ένα πακέτο με προϊόντα της εταιρείας, όπως και μια σειρά από 60 δείγματα της οδοντόκρεμας Oral-B Pro-Expert Πολλαπλή Προστασία (15 ml), συνοδευμένα από φύλλα έρευνας αγοράς για των κύκλο των φίλων, συγγενών και συναδέλφων του, λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σαν ερευνητής της Oral-B.

Έτσι η εταιρεία προώθησε χιλιάδες δειγμάτων του προϊόντος της, αλλά και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις τάσεις και τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αναμφίβολα τέτοιες προωθητικές πρωτοβουλίες έχουν μεγαλύτερη δραστικότητα από τις κοινές δειγματοδιανομές ή διανομές κουπονιών, ενώ «παράγουν γνώση» για τους οργανωτές τους.

Η αξία πωλήσεων σε κρίση

Ο κ. Μακριλάκης θεωρεί ότι οι πλέον επιτυχημένες προωθητικές ενέργειες είναι αυτές που προσφέρουν πιο ανταγωνιστική τιμή τον καταναλωτή. Όπως εκτιμά, φαίνεται πως οι προσφορές τύπου «1+1» έχουν αρχίσει να κουράζουν, πράγμα που ισχύει σχεδόν για όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, πολύ περισσότερο εφόσον οι καταναλωτές δεν διατίθενται πλέον να «στοκάρουν» προϊόντα.

Η αυξημένη ένταση των προωθητικών ενεργειών τύπου «1+1 δώρο» ή ποσοστιαίων εκπτώσεων από όλους τους σημαντικούς ανταγωνιστές του τομέα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της αξίας της αγοράς, τονίζει ο κ. Πανούτσος. Μάλιστα, αναμένει περαιτέρω εντατικοποίηση των προγραμμάτων προσφορών και, συνεπώς, ακόμα μεγαλύτερη πτώση της αξίας της κατηγορίας. Ο σκληρός ανταγωνισμός, με τη συνεχή μείωση των τιμών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους επιφυλάσσει επιπτώσεις αγνώστου ακόμα μεγέθους, συμφωνούν κι άλλοι παράγοντες της αγοράς.

Πάντως, ο κ. Μακριλάκης υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα η αγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση, δεδομένου ότι παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη στοματική υγεία η ζήτηση των προϊόντων της εξακολουθεί να υστερεί πολύ. Αυτό ακριβώς, όμως, ενισχύει μακροπρόθεσμα τις προσδοκίες ανάπτυξης, μέσω της συστηματικής εκπαίδευσης για την ολοκληρωμένη χρήση οδοντόκρεμας, οδοντόβουρτσας και στοματικού διαλύματος. Στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, δεν αναμένονται αξιοσημείωτες αλλαγές.