Σημαντικά είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της κατηγορίας των προϊόντων στοματικής υγιεινής, καθώς η συχνότητα χρήσης τους μπορεί να αυξηθεί, με την κατάλληλη εκπαίδευση των καταναλωτών.

Σημαντικά είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της κατηγορίας των προϊόντων στοματικής υγιεινής, καθώς η συχνότητα χρήσης τους μπορεί να αυξηθεί, με την κατάλληλη εκπαίδευση των καταναλωτών.

Παρά τo ενδιαφέρον που δείχνει η πλειονότητα των καταναλωτών για τη στοματική υγιεινή, διαπιστώνεται ελλιπής εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους αφού πρώτα καταστραφεί σχεδόν τελείως (περίπου κάθε 1,5 χρόνο και όχι ανά τρεις μήνες, όπως επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής), θεωρώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται. Στην κατηγορία της οδοντόκρεμας η μέση χρήση ανά οικογένεια είναι δύο σωληνάρια των 75 ml τον μήνα. Μικρή είναι και η διείσδυση στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό των στοματικών διαλυμάτων και νημάτων. Τα περιθώρια ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες αυξάνονται περαιτέρω, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν ότι σπανίως σε έρευνα ένας καταναλωτής που δεν φροντίζει τη στοματική του υγιεινή θα το παραδεχτεί.

Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, ώστε να φροντίζουν σωστά τη στοματική τους υγιεινή, βουρτσίζοντας τα δόντια τους με οδοντόβουρτσες που δεν έχουν υποστεί φθορά, περισσότερες φορές την ημέρα. Η εκπαίδευση γίνεται κυρίως με φυλλάδια που διανέμονται στους οδοντιάτρους. Στα ίδια φυλλάδια γίνεται προσπάθεια να περάσει το μήνυμα μέσω των γονέων και στα μικρά παιδιά, ώστε να εκπαιδευτούν από νωρίς στη σωστή υγιεινή.

Οι πωλήσεις οδοντόκρεμας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2002, ενώ στην κατηγορία της οδοντόβουρτσας παρατηρήθηκε αύξηση σε αξία, κυρίως λόγω των υψηλών πωλήσεων που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Καταναλωτικό προφίλ

Γυναίκες είναι κατά κύριο λόγο οι αγοράστριες της κατηγορίας προϊόντων στοματικής υγιεινής, καθώς αυτές κάνουν συνήθως τα ψώνια της οικογένειας. Η κατηγορία έχει αρκετά υψηλή πιστότητα στις μάρκες (brand loyalty), καθώς οι καταναλωτές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα επώνυμα προϊόντα. Η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στην υποκατηγορία της οδοντόκρεμας.

 

Σούπερ μάρκετ

Τα προϊόντα της κατηγορίας τοποθετούνται συνήθως στα ράφια ανά υποκατηγορία (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κτλ.) και σε οριζόντια διάταξη. Μικρό είναι το μερίδιο των private labels, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Για την ακρίβεια, στην κατηγορία διατίθενται επώνυμα προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλή τιμή από πολλές αλυσίδες και καταστήματα discount.

ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ

Οι καταναλωτές επιλέγουν την οδοντόκρεμα με βάση δύο κριτήρια: τη δροσερή αναπνοή και τη λευκότητα των δοντιών. Η γεύση παίζει σημαντικό ρόλο στην κατηγορία, ενώ η επιλογή οδοντόκρεμας με (καλλυντική) λευκαντική δράση είναι μία ενισχυμένη τάση των τελευταίων ετών. Οι οδοντόκρεμες που κάνουν πιο λευκά τα δόντια έχουν κατακτήσει ένα μερίδιο άνω του 25% των συνολικών πωλήσεων, το οποίο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, συνεχώς διευρύνεται.

Τα κριτήρια διαφοροποιούνται και ανάλογα με την ηλικία: σύμφωνα με έρευνα της UNILEVER HELLAS, η ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών επιλέγει συνήθως οδοντόκρεμες με έντονη γεύση ή τζελ, ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (34-55 ετών) είναι περισσότερο συντηρητικά και επιλέγουν προϊόντα που τους προσφέρουν ασφάλεια και προστασία.

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ

Η κατηγορία αναπτύσσεται λόγω της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, που συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς το 2002. Η υποκατηγορία είναι νέα, καθώς «άνοιξε» το 2000 και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται ότι σύντομα η ανάπτυξή της θα επιβραδυνθεί. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι ένα προϊόν σημαντικά ακριβότερο από την απλή και κατά συνέπεια απευθύνεται σε καταναλωτές που ανήκουν σε εισοδηματική κατηγορία μέση ή ανώτερη.

Ο καταναλωτής δίνει επίσης βαρύτητα στη σύνθετη δράση της οδοντόβουρτσας, δηλαδή απαιτεί να περιποιείται εκτός από τα δόντια και τα ούλα. Η τάση αυτή κυριαρχεί και στην υποκατηγορία της απλής οδοντόβουρτσας.

Τα τέσσερα κύρια κριτήρια επιλογής της οδοντόβουρτσας από τον καταναλωτή, όπως έχουν προκύψει από σχετική έρευνα, είναι τα εξής: να καθαρίζει σωστά, να έχει προληπτική δράση, να είναι ασφαλής και να προάγει την υγιεινή του στόματος.

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ – ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

Οι δύο κατηγορίες παρουσιάζουν χαμηλές πωλήσεις έως σήμερα, αλλά αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς, όσο οι καταναλωτές εκπαιδεύονται στη στοματική υγιεινή. Ιδιαίτερα η υποκατηγορία του οδοντικού νήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση των καταναλωτών, καθώς διαπιστώνεται ότι η χρήση του αυξάνεται όσο εξοικειώνεται ο καταναλωτής με την αναγκαιότητα αλλαγής της οδοντόβουρτσάς του κάθε τρεις μήνες.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

UNILEVER HELLAS AEBE

Η UNILEVER διαθέτει στην αγορά τη σειρά προϊόντων στοματικής υγιεινής με την επωνυμία Aim, η οποία περιλαμβάνει οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες (ηλεκτρικές και απλές) και τσίκλες. Στις αρχές του 2003 λάνσαρε την οδοντόκρεμα Aim Integral White, για γερά και λευκά δόντια. Πρόσθεσε επίσης δύο νέα προϊόντα στη σειρά Aim Experience: την οδοντόκρεμα σε δύο έντονες γεύσεις και την οδοντόβουρτσα σε δύο τύπους (medium και hard) με πρωτοποριακό σχήμα. Τα προϊόντα της σειράς Aim Experience απευθύνονται σε νέους ηλικιακά καταναλωτές (15-25 ετών), καθώς είναι ιδιαίτερα μοντέρνα. Τέλος, η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα την οδοντόκρεμα Αim Herbal, με φυτικά εκχυλίσματα.

ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ EΠΕ

Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά τις οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες Crest. Στην κατηγορία της οδοντόκρεμας, λανσαρίστηκε το 2003 η Crest Complete Extra Whitening, που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία και καλλυντική δράση μαζί. Στην ίδια κατηγορία διατίθενται τα εξής προϊόντα: Crest for Kids, Crest Complete (σε δύο γεύσεις), Decay Prevention (σε δύο γεύσεις), Tartar Control, Advanced Cleaning και Sensitive Care. Στην κατηγορία της οδοντόβουρτσας η εταιρεία διαθέτει τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες Crest Spinbrush και Spinbrush Kids, καθώς και τις απλές, Crest U- Flex, Kid’s και Massager.

JOHNSON & JOHNSON HELLAS ΑΕΒΕ

H εταιρεία έχει ολοκληρωμένη παρουσία στις κατηγορίες των οδοντοβουρτσών, στοματικών διαλυμάτων και οδοντικών νημάτων.

Ειδικότερα, διαθέτει τις οδοντόβουρτσες Reach (που φτάνουν στα δύσκολα σημεία) στους εξής τύπους: Control (απλή), Interdental (με ειδικό design κεφαλής, για καλύτερο καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια), Access (με ειδικό design κεφαλής για καλύτερο καθαρισμό των πίσω δοντιών), Squeeze (με εργονομική λαβή που

λυγίζει 50% περισσότερο, για να φτάσει δύο φορές πιο πίσω από άλλες οδοντόβουρτσες) και τη Wondergrip (παιδική). Πρόσφατα λάνσαρε τη Reach Dual Effect, που διαθέτει καινοτομική «bristle pattern» κεφαλή, με 16 δάκτυλους για μασάζ στα ούλα και καλό καθαρισμό στα δόντια.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης το οδοντικό νήμα Reach σε τρεις τύπους: Waxed Floss 50M, Waxed Mint Tartar Control 20M και το νέο Floss Whitening 50M, για ακόμη πιο λευκά δόντια. Τέλος, διαθέτει το στοματικό διάλυμα Act σε τρεις γεύσεις: κανέλα, μέντα και τσιχλόφουσκα.

ΜΑΡΒΟ ΑΕΒΕ

Η ΜΑΡΒΟ διαθέτει τα προϊόντα Oral B, με παρουσία σε όλες τις υποκατηγορίες των προϊόντων στοματικής υγιεινής: οδοντόβουρτσες (ηλεκτρικές με μπαταρίες, ηλεκτρικές με μπαταρίες επαναφορτιζόμενες και απλές), οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, οδοντικά νήματα (σε τέσσερις τύπους: κηρωμένο, ultra, μαλακό και flossaid) και προϊόντα για μεσοδόντιο καθαρισμό. Εντός του 2002 λανσαρίστηκε η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με μπαταρία Braun Oral B σε δύο τύπους (για ενήλικες και παιδιά), καθώς και οι ανταλλακτικές κεφαλές.

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα Pearl Drops και ειδικότερα: τις οδοντόκρεμες Pearl Drops (σε τρεις κωδικούς και δύο κωδικούς smokers για καπνιστές), καθώς και το στοματικό διάλυμα Pearl Drops smokers 3 σε 1 (για καπνιστές). Τον Ιούνιο η ΣΑΡΑΝΤΗΣ θα επαναλανσάρει το Pearl Drops Icemint σε νέα συσκευασία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΛΕΠΕ ΤΕΥΧΟΣ "σελφ-σέρβις" Νο. 322 σελ. 78-81