Την τελευταία διετία εξαιτίας των ανατιμήσεων η κατανάλωση αρκετών κατηγοριών προϊόντων περιποίησης των μαλλιών μειώθηκε παρότι το πρόσημο της ανάπτυξής τους παρέμεινε θετικό ελέω πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν καταναλωτικές συμπεριφορές σε δύο κατευθύνσεις, συσχετισμένες με την ελαστικότητα των ίδιων των προϊόντων: Οι πωλήσεις στα σαμπουάν και τις βαφές παρέμειναν σταθερές, αλλά στις πιο εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μάσκες, τα έλαια ή οι θεραπείες μαλλιών, μειώθηκαν.

H τελευταία διετία ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη περίοδος για τον κλάδο των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Σε σχετική έκθεση της ICAP CRIF αναφέρεται ότι η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ιδιαίτερα έντονες πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους τους, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συρρικνώθηκε. Παρά τις προκλήσεις, όμως, η εγχώρια παραγωγή καλλυντικών παρουσίασε αύξηση την τριετία 2021-2023 (σε τιμές χονδρικής), καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,7%, μετά τη μείωση που υπέστη το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση των εν λόγω προϊόντων είναι οι τιμές τους, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, η διάρθρωση του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα, η εποχικότητα, η διαφημιστική προβολή τους κ.ά. Τη διετία 2024-2025 αναμένεται περαιτέρω άνοδος της εγχώριας αγοράς καλλυντικών σε αξία, αλλά με βραδύτερο ρυθμό (3%-4%) συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος καλύπτουν περίπου το 55% της συνολικής αξίας πωλήσεων των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με μερίδιο 26%, τα προϊόντα μακιγιάζ με 11,8% και τα αρωματικά προϊόντα με 7,4%. Όπως εκτιμάται, το μερίδιο των καταστημάτων ευρείας διανομής ανήλθε περίπου στο 48% της συνολικής αξίας της εγχώριας αγοράς καλλυντικών. Ακολουθούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα επιλεκτικής διανομής, τα κομμωτήρια και οι απευθείας πωλήσεις.

ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύμφωνα με το Euromonitor International, ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων εκ μέρους των καταναλωτών, πράγμα που ενίσχυσε τη διείσδυση των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, μέσω των λιανεμπόρων που δραστηριοποιούνται με ευρεία ποικιλία προϊόντων και εκπτωτική πολιτική, ιδίως των σούπερ μάρκετ και των υπεραγορών.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Καλπακίδης, Sales Manager FMCG & PL της Farcom, «την τελευταία διετία υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πέραν των σημαντικών ανατιμήσεων των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και της αύξησης του μεταφορικού κόστους, υπήρξε μεγάλη αύξηση των Lead time και Moq, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών ραφιού και σε αλλαγές τα επιχειρηματικά πλάνα και τον προγραμματισμό των προμηθειών. Εξαιτίας των ανατιμήσεων σε αρκετές κατηγορίες μειώθηκε η κατανάλωση παρά το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης, το οποίο οφείλεται στις πληθωριστικές τάσεις. Σε ό,τι αφορά τα κανάλια διανομής, συνεχίστηκε η τάση ανάπτυξης των πωλήσεων μέσω των e-shops, αλλά και των φαρμακείων, πράγμα που δείχνει από τη μια πλευρά την τάση του καταναλωτή για οικονομικές και εύκολες ηλεκτρονικές αγορές και από την άλλη, την ανάγκη να καλύπτει τις ανάγκες του με πιο εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Σημαντική αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες εμφάνισε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παρά το γεγονός ότι στην κατηγορία των προϊόντων περιποίησης των μαλλιών παραμένει συγκριτικά χαμηλό».

Σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις επηρέασαν τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων; Στελέχη της L’Oréal απαντούν ότι οι πληθωριστικές τάσεις την επηρέασαν σημαντικά, καθώς αυξήθηκαν τα κόστη παραγωγής, αλλά οι εταιρείες του κλάδου στην πλειονότητά τους προσπάθησαν να απορροφήσουν ένα μέρος του κόστους. Πάντως, οι ανατιμήσεις δημιούργησαν μεγαλύτερες και περισσότερες προωθητικές ευκαιρίες για τους καταναλωτές, αν και σε κάποιες υποκατηγορίες η ανάπτυξη την τελευταία διετία προήλθε μόνο από τις ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν καταναλωτικές συμπεριφορές σε δύο κατευθύνσεις, συσχετιζόμενες με την ελαστικότητα των ίδιων των προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των σαμπουάν και των βαφών παρά τις ανατιμήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ αντίθετα, μειώθηκαν στις πιο εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μάσκες, τα έλαια ή οι θεραπείες μαλλιών, εξηγούν τα στελέχη της L’Oréal.

Ο κ. Καλπακίδης αναφέρει σχετικά ότι «το συνολικό οικονομικοπολιτικό κλίμα, καθώς και οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών κρίσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα σαφώς οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στην κατηγορία. Η Farcom πραγματοποίησε τις μικρότερες δυνατές προσαρμογές τιμών, απορροφώντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων και περιορίζοντας τα περιθώριά της. Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων της κατηγορίας γίνεται υπό καθεστώς προσφορών, συνολικά η διαχείριση του επιπέδου των τιμών γίνεται μέσω στοχευμένων προσφορών».

Σύμφωνα με την Circana, αυξητική τάση πωλήσεων καταγράφεται στα προϊόντα του styling (ζελέ μαλλιών κτλ.), ενώ στα άλλα της ευρύτερης κατηγορίας (σαμπουάν, conditioners, μάσκες, βαφές) οι πωλήσεις σε όγκο μειώνονται εξαιτίας των ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά την αξία των πωλήσεων, τάση ανόδου διαπιστώνεται σε μάσκες, βαφές και προϊόντα styling, ενώ στα σαμπουάν και τα conditioner ο τζίρος εμφανίζει μείωση κατά 0,7% και 0,1% αντιστοίχως. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι κατηγορίες των σαμπουάν και των conditioner παρουσιάζουν μείωση της αξίας πωλήσεων, τα PL σαμπουάν αυξάνουν τον τζίρο τους κατά 17,6% και τα PL conditioner κατά 3,6%.

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Για τις εταιρείες που πασχίζουν για την πιστότητα των καταναλωτών η καινοτομία, όπως εκφράζεται με τη δημιουργία νέων προϊόντων, είναι μονόδρομος. Η σχετική συζήτηση ξεκινά συνήθως από τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), όπου αναζητείται το τι ακριβώς επιθυμούν οι καταναλωτές από τα προϊόντα και πώς θα ικανοποιηθούν. Η εμπειρία των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης. «Η πανδημία άλλαξε αρκετές από τις καταναλωτικές συνήθειες, όπως και τις συνήθειες χρήσης πολλών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών, οι οποίες ως ένα βαθμό διατηρήθηκαν μετά το τέλος της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι βαφές μαλλιών, με την αύξηση της οικιακής εφαρμογής τους, που σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε. Γενικότερα, η πανδημία οδήγησε σε αλλαγή συνηθειών στην κατηγορία περιποίησης μαλλιών, που με τη σειρά της οδήγησε τις εταιρείες στην ανάπτυξη προϊόντων που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά σε άλλα κανάλια, όπως αυτό του κομμωτηρίου».

Η κ. Βάγια Κανελλάκη, Brand Manager Hair Care & Digital Manager HCB GR &CY στη Henkel, εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις της κατηγορίας των Treatments, που περιλαμβάνει προϊόντα περιποίησης, όπως μάσκες, έλαια, serum κ.ά., αυξάνουν σε αξία. «Σε αυτό συνέβαλε η τάση του εντατικού self-care που ξεκίνησε από την περιποίηση του προσώπου, αλλά έχει περάσει πλέον και στην περιποίηση των μαλλιών. Έχουν ενταχθεί, δηλαδή, πολλά διαφορετικά στάδια στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών, με εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιούνται εύκολα και αποτελεσματικά στο σπίτι». Η πανδημία επηρέασε και την κατηγορία styling. «Είναι μία από τις κατηγορίες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα την περίοδο της πανδημίας», εξηγεί η κ. Ειρήνη Κωνσταντινίδου, Senior Brand Manager Styling HCB GR &CY της Henkel. «Όμως, τα τελευταία χρόνια η κατηγορία αυτή εμφανίζει σημαντική άνοδο (22,8% σε αξία πωλήσεων και 10,6% σε τεμάχια το 2023 έναντι το 2022, σύμφωνα με την Circana μέχρι τις 21 Απριλίου φέτος), καθώς ο καταναλωτής έχει εντάξει και πάλι δυναμικά το styling στη ζωή του. Σημαντική επίδραση στις επιλογές του καταναλωτή έχουν τα social media. Ο καταναλωτής πολύ εύκολα και γρήγορα ενημερώνεται σχετικά με τις τελευταίες τάσεις της μόδας ή και παρακολουθεί τους αγαπημένους του influencers, που χρησιμοποιούν προϊόντα styling. Μια νέα τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τα προϊόντα hybrid, δηλαδή όσα κάνουν το styling των μαλλιών συνδυαστικά με την περιποίησή τους, όπως π.χ. το Syoss Keratin Heat Protection Spray (προστασία από τη θερμότητα και ενυδάτωση) και το Syoss Curl Control Hydrating Spray (ενυδάτωση, έλεγχος φριζαρίσματος και καλοσχηματισμένες μπούκλες)».

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Καλπακίδης, «υπάρχει έντονα η τάση στην Ευρώπη, η οποία έρχεται σταδιακά και στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων προϊόντων σε κάθε κατηγορία, σε συνδυασμό με τη δημιουργία οικολογικών συσκευασιών (less plastic, sustainability κ.λπ.), ενώ, από την άλλη, υπάρχει μια έντονη –και βάσει των ευρωπαϊκών Κανονισμών– απαγόρευση της χρήσης πολλών έως τώρα ευρέως χρησιμοποιούμενων συστατικών και πρώτων υλών και στροφή σε πιο αθώα και οικολογικά συστατικά. Το καταναλωτικό κοινό στρέφεται σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, είτε για θεραπευτική χρήση είτε για ανάγκες καλλωπισμού και περιποίησης, που παραδοσιακά καλύπτονταν από ένα προϊόν γενικής χρήσης. Αυτό έχει αποτέλεσμα ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών υποκατηγοριών και προϊόντων εντός των ευρύτερων κατηγοριών, που παλιότερα κάλυπταν πιο γενικές ανάγκες και χρήσεις. Σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στο τομέα του packaging, με την εισαγωγή πιο eco friendly συσκευασιών, τούτο οδηγεί συνολικά την κατηγορία σε σημαντικές αλλαγές στη δομή και το εύρος της».

Η κ. Κανελλάκη προσθέτει ότι οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο, αποτελεσματικά και λειτουργικά προϊόντα, με έμφαση στην ποιότητα των συστατικών, που δικαιολογούν απτά την αξία τους και δεν βασίζονται σε επιφανειακούς παράγοντες. «Με όχημα την απλότητα (less is more), αναζητούν ολιστικά προϊόντα που συμβάλλουν θετικά στην ευεξία».

Σύμφωνα με τα στελέχη της L’Oréal, «η έμφαση πλέον δίνεται στην επίδραση των προϊόντων στις εσωτερικές στιβάδες της τρίχας κι όχι μόνο στο αποτέλεσμα που έχουν στην επιφάνεια των μαλλιών. Κάτι τέτοιο μάλιστα παρατηρείται σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες της περιποίησης μαλλιών. Φαίνεται ότι η τριχόπτωση, όπως επίσης κι άλλες παθήσεις του τριχωτού, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι σχετικές ανάγκες ταλανίζουν τους καταναλωτές». Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι, επίσης, η ανάπτυξη προϊόντων που εξειδικεύονται στην κάλυψη αυξημένων καταναλωτικών αναγκών. «Στη χώρα μας έχουμε εντατική χρήση τεχνικών και εργαλείων περιποίησης μαλλιών, με αποτέλεσμα η φθορά που υφίστανται τα μαλλιά να είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για ακόμα πιο εξειδικευμένες αλλά και εντατικές λύσεις».

ΝΕΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ
Ο κ. Καλπακίδης τονίζει ότι η Farcom «τρέχει» με πολύ μεγάλη επιτυχία από την προηγούμενη χρονιά την 360ο διαφημιστική καμπάνια Hair Dancing του brand προϊόντων περιποίησης μαλλιών HD στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα σόσιαλ μίντια, σε καταχωρήσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, σε διαγωνισμούς κ.λπ. «Παραδοσιακά η τηλεόραση είναι ο βασιλιάς της διαφήμισης και αποφέρει σημαντική αναγνωρισιμότητα και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η σταδιακή μείωση της επίδρασής της και η αντίστοιχη ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των σόσιαλ μίντια δημιουργούν νέα κανάλια και τρόπους διαφήμισης, καθιστώντας τις σχετικές πλατφόρμες ελκυστικές και αποτελεσματικές, ιδίως για το νεανικό κοινό. Ο έντονος ανταγωνισμός και η σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, μέσω των προωθητικών in store ενεργειών, καθιστούν τη διενέργειά τους και εκεί απαραίτητο στοιχείο της προώθησης των προϊόντων, ενέργειες οι οποίες γίνονται με μεγάλη ένταση από το σύνολο των εταιρειών».

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Τα στελέχη του κλάδου είναι αισιόδοξα για τις προοπτικές της εν λόγω αγοράς, καθώς τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης των μαλλιών καλύπτουν ανάγκες του καταναλωτή, που δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν, επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης. «Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και τις δυσμενείς συγκυρίες του οικονομικοπολιτικού περιβάλλοντος θεωρείται ότι η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς, έστω και με κάποιες πρόσκαιρες διακυμάνσεις, θα έχει ανοδική πορεία».

Οι συνομιλητές μας εκ μέρους της L’Oréal τονίζουν ότι η κατηγορία των προϊόντων περιποίησης των μαλλιών συνεχίζει να εξελίσσεται ταχέως. Μαζί της εξελίσσονται και οι καταναλωτές, λόγω της συνεχούς εκπαίδευσης που υφίστανται και της επαφής τους με καινοτόμα προϊόντα και εξειδικευμένα κανάλια πωλήσεων. «Εξέχουσας σημασίας είναι και το ότι πληροφορίες σχετικά με τις καινοτομίες είναι ευρέως διαθέσιμες, ενώ οι ευκαιρίες ν’ αναζητήσει κάποιος οτιδήποτε τον ενδιαφέρει αφθονούν. Οι νέες τάσεις δείχνουν ότι οι κατηγορίες των προϊόντων για τα μαλλιά έχουν αποκτήσει τεράστια εξειδίκευση και ότι πλέον οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους με πολύ δραστικά συστατικά. Επιπροσθέτως αυξάνεται σημαντικά η χρήση των οικογενειών προϊόντων αντί των μεμονωμένων προϊόντων, ενώ έχει επανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό η σημασία της ευχαρίστησης από την εμπειρία χρήσης τους. Δηλαδή, οι καταναλωτές δεν ψάχνουν μόνο για προϊόντα που είναι αποτελεσματικά, αλλά και για υφές, αρώματα και τεχνικές που υπόσχονται αισθητηριακές απολαύσεις».

Φαίνεται ακόμα ότι ο τουρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Όπως επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης, «η συνεχόμενη αύξηση του τουρισμού την τελευταία δεκαπενταετία εκ των πραγμάτων αυξάνει τη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες ανεξαρτήτως αν τα εκάστοτε προϊόντα έχουν εποχιακή ή μη χρήση. Η εποχική αύξηση της καμπύλη ζήτησης ωθεί όλες τις εταιρείες σε καλύτερο προγραμματισμό, όπως επίσης και στη διερεύνηση νέων καναλιών διανομής, τρόπων και μέσων».

ΝΕΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
•  Η Farcom, με αιχμή του δόρατος το Brand HD στο κανάλι της ευρείας διανομής, προχωρά στην ανάπτυξη εξειδικευμένων και καινοτόμων προϊόντων, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία της στα προϊόντα κομμωτηρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πολύ επιτυχημένο λανσάρισμα του προϊόντος HD Thermal Defence Spray Lotion 150ml, που παρουσιάστηκε στην αρχή της χρονιάς και πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από το καταναλωτικό κοινό, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Το προϊόν προστατεύει τα μαλλιά από τη χρήση θερμικών εργαλείων styling, ενώ τα θωρακίζει έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. H Farcom δημιουργεί ακόμα ένα νέο trend στις βαφές μαλλιών, το «Hair Dancing» από τα αρχικά HD, και κάνει μια διαφημιστική καμπάνια 360Ο με το σλόγκαν «Χρώμα, Κίνηση, Ελευθερία», στο πλαίσιο της οποίας η Farcom, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα της επικοινωνίας, εστιάζεται στις καθημερινές, αληθινές γυναίκες, που εκφράζονται με την κίνηση και το χρώμα το μαλλιών τους. H σειρά βαφών HD Color by Farcom κυκλοφορεί σε 27 αποχρώσεις, σε τέσσερις χρωματικές κατηγορίες –Blondes, Darks, Naturals & Reds.

• To mega brand Syoss της Henkel έχει ως local ambassador την Χριστίνα Μπόμπα, η οποία έχει βάψει τα μαλλιά της με την απόχρωση Syoss Oleo Intense Καστανό Σοκολατί 4-86. Στην περιποίηση των μαλλιών λανσαρίστηκε η Intense Plex σειρά περιποίησης για τα πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά. Βάσει της τεχνολογίας Intense Plex, που επανορθώνει εκατομμύρια σπασμένους δεσμούς τρίχας, η εν λόγω σειρά προϊόντων ενδυναμώνει τα μαλλιά από το εσωτερικό και τους δίνει έντονη λάμψη. Η επικοινωνία έγινε στην τηλεόραση στα digital και στα σόσιαλ μίντια, στο Spotify, In-store και PR (με global launch event στο Dusseldorf), local ambassador. Επίσης επαναλανσαρίστηκε η μάρκα Gliss, με ανανεωμένες φόρμουλες, νέα προϊόντα, νέες υφές, νέα αρώματα, νέες συσκευασίες για 100% πιο δυνατά μαλλιά. Η επικοινωνία της έγινε σε τηλεόραση, digital και σε σόσιαλ μίντια, στο Spotify, In-store και PR (με global launch event στο Βερολίνο), Influencer campaign. Το 2024 έγιναν τρεις διαφορετικές διαφορετικές καμπάνιες on air για τα Night Elixir, Σαμπουάν, «4 σε 1» Bond-building μάσκες. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα styling, έγινε ένα μεγάλο λανσάρισμα της Taft –της πρώτης μάρκας styling στην Ευρώπη– με σημαντική επικοινωνιακή υποστήριξη. Εκτός από το επαναλανσάρισμα στα Gels, η εταιρεία εισήγαγε δύο κατηγορίες με νέους κωδικούς προϊόντων επωνυμίας Taft, που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, τους Αφρούς και τις Λακ.