Σταθερές σε όγκο και ανοδικές σε αξία είναι οι πωλήσεις των απορρυπαντικών πλυντηρίου. Η άνοδος σε αξία αποδίδεται στην αύξηση του μεριδίου των υγρών απορρυπαντικών, τα οποία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά και είναι ακριβότερης τιμής σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα σε σκόνη. Η υποκατηγορία χαρακτηρίζεται από το συνεχές λανσάρισμα εξειδικευμένων προϊόντων. Αξιοσημείωτη υποδοχή από στους καταναλωτές έχουν τα απορρυπαντικά με σαπούνι Μασσαλίας.rnΠτωτικές τάσεις παρουσιάζει η κατηγορία των ενισχυτικών πλυσίματος, η διείσδυση της οποίας ξεπερνά το 70%.

Αυξημένη ευαισθησία στην καθαριότητα και την περιποίηση των ρούχων τους δείχνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Έτσι η γενική κατηγορία των προϊόντων καθαρισμού και φροντίδας των ρούχων εμφανίζει υψηλή διείσδυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των πωλήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένες υποκατηγορίες προϊόντων.

Οι καταναλωτές θεωρούν το απορρυπαντικό ως είδος πρώτης ανάγκης, ενώ εκτός της καθαριότητας δίνουν προσοχή στο άρωμα και στο σωστό σιδέρωμα των ρούχων. Κι όμως οι έρευνες αγοράς δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην εκπαίδευσή τους σχετικά με τη σωστή χρήση των προϊόντων για τα ρούχα και το πλυντήριο.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

Σταθερές σε όγκο και ανοδικές σε αξία είναι οι πωλήσεις των απορρυπαντικών πλυντηρίου. Η άνοδος σε αξία αποδίδεται στην αύξηση του μεριδίου των υγρών απορρυπαντικών, τα οποία εμφανίζουν τη σημαντικότερη δυναμική στην αγορά και είναι ακριβότερης τιμής σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα σε σκόνη. Η υποκατηγορία χαρακτηρίζεται από το συνεχές λανσάρισμα εξειδικευμένων προϊόντων (όπως εκείνα για τα μαύρα ρούχα), καθώς και απορρυπαντικών σε διάφορες μορφές (ταμπλέτες, κάψουλες κλπ), ενώ σημαντική ανταπόκριση στους καταναλωτές βρήκε το λανσάρισμα των απορρυπαντικών Μασσαλίας.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κατανάλωσης απορρυπαντικών πλυντηρίου είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την κατανάλωσή τους από τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό δεν σημαίνει έλλειψη καθαριότητας στην Ελλάδα, αλλά λανθασμένο τρόπο χρήσης του πλυντηρίου ρούχων. Ειδικότερα εκτιμάται ότι οι Ελληνίδες νοικοκυρές σε αντίθεση με τις Ευρωπαίες δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές του πλυντηρίου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τον κάδο στα όριά του ή και περισσότερο. Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν τα συμπεράσματα της έρευνας ως δείκτη ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των πωλήσεων της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά, με κύριους άξονες την υιοθέτηση νέων καταναλωτικών συνηθειών και την εκπαίδευση του καταναλωτή στον σωστό τρόπο χρήσης του πλυντηρίου. Ωστόσο η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, καθώς η αγορά ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι ακόμη και αν οι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν το πλυντήριο σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, χρησιμοποιούν περισσότερο απορρυπαντικό από ό,τι θα έπρεπε.

Τα συμπεράσματα των καταναλωτικών ερευνών συγκλίνουν στο ότι υπάρχει έλλειμμα στη σωστή εκπαίδευση του καταναλωτή αναφορικά με τη σωστή χρήση του πλυντηρίου και του απορρυπαντικού. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η Ελληνίδα νοικοκυρά συνηθίζει να χρησιμοποιεί περισσότερο απορρυπαντικό από ό,τι συνιστούν οι οδηγίες χρήσης του προϊόντος, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με τον τρόπο αυτό τα ρούχα καθαρίζουν καλύτερα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα υγρά απορρυπαντικά φαίνονται πιο ακριβά: πέραν της αρχικής διαφοράς τιμής σε σχέση με τις σκόνες, ο υπολογισμός της δόσης «με το μάτι» και όχι σύμφωνα με τη δοσολογία έχει ως αποτέλεσμα το υγρό προϊόν να καταναλώνεται γρηγορότερα.

Απορρυπαντικά με σαπούνι Μασσαλίας

Η συγκεκριμένη υποκατηγορία είναι σχετικά καινούργια και εκτιμάται ότι έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της υποκατηγορίας, σύμφωνα με στοιχεία της AC Nielsen, οκταπλασιάστηκαν σε αξία μέσα σε μια τετραετία και κατείχαν το 2003 μερίδιο ύψους 3,2% στο σύνολο των πωλήσεων των απορρυπαντικών, έναντι 0,4% το 1999. Η επιτυχία της υποκατηγορίας βασίστηκε στο γεγονός ότι προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση πλυσίματος, για πλύσιμο των ρούχων με πιο φυσικό τρόπο, καθώς το προϊόν συνδέεται με την αγνότητα και τη φυσικότητα. Άλλωστε ο αρχικός αντίπαλος των απορρυπαντικών Μασσαλίας ήταν τα απορρυπαντικά για τα ευαίσθητα και τα μάλλινα ρούχα, υποκατηγορία από την οποία τα απορρυπαντικά Μασσαλίας απέσπασαν σημαντικό μερίδιο. Στη συνέχεια όμως το προϊόν άρχισε να παίρνει μερίδιο και από τις υπόλοιπες υποκατηγορίες, καθώς είναι κατάλληλο για το πλύσιμο όλων των ρούχων (λευκών, χρωματιστών ή ευαίσθητων).

Στην υποκατηγορία δεν εκδηλώνεται υψηλή πιστότητα καταναλωτή στις μάρκες (brand loyalty). Ο ανταγωνισμός των προμηθευτριών εταιρειών για την εξασφάλιση μεριδίων είναι έντονος και εστιάζεται στην αποτελεσματικότητα του προϊόντος, της εικόνας του και της μάρκας. Σε περιόδους νέων λανσαρισμάτων οι εταιρείες προχωρούν σε προσφορές γνωριμίας, είτε εκπτωτικές είτε προϊοντικές.

Το προφίλ του καταναλωτή

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, το 74% των καταναλωτών θεωρούν τη λευκότητα των ρούχων συνώνυμο της καθαριότητας και της υγιεινής. Οι καταναλωτές αναζητούν από το απορρυπαντικό απόδοση (λευκότητα, αποτελεσματική αφαίρεση λεκέδων), άρωμα και φροντίδα για τα ρούχα.

Το άρωμα παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στα υγρά απορρυπαντικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα κριτήρια επιλογής απορρυπαντικού μπροστά στο ράφι είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής: α) η μάρκα του προϊόντος, β) η μορφή του (αν είναι σε σκόνη ή υγρό), γ) το είδος της πλύσης και δ) η συσκευασία. Στην τελική επιλογή του προϊόντος όμως συνυπολογίζονται και κάποιοι άλλοι κρίσιμοι παράγοντες, όπως η επιλογή απορρυπαντικού που επιτρέπει την προ-επεξεργασία (pre-treatment) των δύσκολων λεκέδων, δηλαδή πριν από την πλύση στο πλυντήριο. Την επιλογή προϊόντος επηρεάζει επίσης η επιθυμία για απορρυπαντικά που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες: καθάρισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, άρωμα φρεσκάδας ή δυνατότητα χρήσης τόσο στο χέρι όσο και στο πλυντήριο. Τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο καταναλωτής επιλέγει τη μορφή του απορρυπαντικού ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα και όχι με το είδος της πλύσης.

Παρά το γεγονός ότι η κατηγορία διακρίνεται από τον υψηλό βαθμό πιστότητας του καταναλωτή στη μάρκα (brand loyalty), η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο. Στελέχη των προμηθευτριών εταιρειών τονίζουν ότι η καταναλώτρια αγοράζει πιο εύκολα το προϊόν που προβάλλεται (promotion) και διατίθεται είτε με εκπτωτικό κουπόνι είτε με επιπλέον ποσότητα δώρο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μετατόπιση προς τις μεγαλύτερες συσκευασίες, τάση που οι εταιρείες ενθαρρύνουν με προσφορές, διότι η προτίμηση των μεγαλύτερων συσκευασιών «χτίζει» την πιστότητα στη μάρκα αλλά και στο κατάστημα.

Private label

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στερούνται –επί του παρόντος τουλάχιστον– καινοτομιών και τεχνολογικών βελτιώσεων σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα και την καθαριστική δράση. Το μοναδικό τους πλεονέκτημα, αυτό της φθηνής τιμής, δεν είναι αρκετό για να ωθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει ένα private label εις βάρος ενός επώνυμου προϊόντος. Επιπλέον, ένα βασικό πλεονέκτημα των επώνυμων είναι ότι έχουν την έγκριση επίσημων φορέων σχετικά με την ποιότητα και τη σύνθεσή τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το μερίδιο των private label απορρυπαντικών εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 4% έως 5% επί των συνολικών πωλήσεων σε όγκο.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν οι πωλήσεις των απορρυπαντικών για πλύσιμο στο χέρι. Η κατηγορία περιλαμβάνει προϊόντα σε σκόνη και σε υγρή μορφή, που κατέχουν μερίδια περίπου 85% και 15% αντίστοιχα. Χωρίζεται σε επιμέρους υποκατηγορίες, όπως για μαύρα ρούχα, για μωρουδιακά κλπ. Εκτιμάται ότι και οι δύο βασικές υποκατηγορίες φθίνουν με αντίστοιχο τρόπο, καθώς οι καταναλωτές, έχοντας πολύ λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους, πλένουν όλο και λιγότερα ρούχα στο χέρι.

Η μάρκα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο για την επιλογή του προϊόντος. Η τιμή αντίθετα παίζει τον μικρότερο ρόλο και πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλή για να επηρεαστεί ο καταναλωτής. Για τον λόγο αυτό τα μερίδια των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι χαμηλά –εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου το 5% των συνολικών πωλήσεων της γενικής κατηγορίας των απορρυπαντικών σε όγκο.

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η κατηγορία των ενισχυτικών πλυσίματος. Η διείσδυση της κατηγορίας είναι πολύ υψηλή, αφού όπως υπολογίζεται, ξεπερνά το 70%. Ως εκ τούτου τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των πωλήσεων της κατηγορίας εκτιμάται ότι δεν είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημαντική μερίδα των καταναλωτών καταφεύγουν στη χρήση ενισχυτικών όχι σε κάθε πλύση, αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα (π.χ. επίμονοι λεκέδες). Σύμφωνα με σχετικές έρευνες αγοράς, το ενισχυτικό πλυσίματος χρησιμοποιείται μόνο στο 50% των πλύσεων. Από αυτές, το 80% αφορά το ενισχυτικό για τα λευκά ρούχα.

Οι καταναλωτές της κατηγορίας χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

  • Στις «παραδοσιακές» νοικοκυρές –ηλικίας συνήθως άνω των 45 ετών– και στις νοικοκυρές «χωρίς ταυτότητα», δηλαδή σε αυτές που απλώς υιοθετούν τις συνήθειες των πιο έμπειρων στις οικιακές εργασίες γυναικών (π.χ. της μητέρας), χωρίς να έχουν προσωπική άποψη επί του θέματος. Οι καταναλώτριες αυτής της ομάδας είναι πιο προσηλωμένες στη μάρκα –σπανίως επιλέγουν άλλη μάρκα από εκείνη της αρεσκείας τους– ενώ χρησιμοποιούν ενισχυτικό σε κάθε πλύση.
  • Στις «πρακτικές» νοικοκυρές, που είναι συνήθως νεότερες σε ηλικία και εργαζόμενες και αναζητούν κατά κύριο λόγο την ευκολία και την αποτελεσματικότητα. Οι καταναλώτριες αυτής της ομάδας παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τη μάρκα. Αλλάζουν σχετικά εύκολα μάρκα, αν κάποια τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά δεν χρησιμοποιούν το ενισχυτικό συστηματικά.

Η πιστότητα του καταναλωτή στη μάρκα (brand loyalty) είναι υψηλή στην κατηγορία και ως εκ τούτου, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, δεν διαφαίνονται σημαντικά περιθώρια ανακατανομής μεριδίων μεταξύ των μαρκών. Τα κριτήρια επιλογής προϊόντος της κατηγορίας στο σούπερ μάρκετ είναι τα εξής κατά σειρά προτεραιότητας: α) αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε συνάρτηση με τη μάρκα, β) ευκολία χρήσης, γ) τιμή. Οι προσφορές των εταιρειών εστιάζονται στις εκπτωτικές προσφορές ή στα προωθητικά πακέτα.

ΜΑΛΑΚΤΙΚΑ ΡΟΥΧΩΝ

Ελαφρά αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι πωλήσεις της κατηγορίας των μαλακτικών για τα ρούχα. Το ποσοστό διείσδυσής τους στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό και ανέρχεται στο 85%, είναι δηλαδή ψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά περίπου 10%. Η υψηλή διείσδυση της κατηγορίας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες φροντίζουν ιδιαίτερα τα ρούχα τους και τους ενδιαφέρει να έχουν ωραίο άρωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνες αγοράς, σιδερώνουν το 90% των ρούχων τους, ενώ οι Βρετανοί μόλις το 35%.

Η κατηγορία διακρίνεται για την αρκετά υψηλή πιστότητα του καταναλωτή στη μάρκα. Τα κριτήρια επιλογής του προϊόντος, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, είναι τα εξής: η μάρκα του, το άρωμα, το τι έχει δοκιμάσει ο καταναλωτής και η τιμή. Οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλη πιστότητα στο άρωμα του προϊόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι επιλέγουν μόνο ένα, καθώς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες προτάσεις αρωμάτων. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση προς τα πιο ανοιχτά χρώματα του προϊόντος που παραπέμπουν σε περισσότερη απαλότητα.

Χαρακτηριστικό της κατηγορίας είναι επίσης η μετατόπιση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος προς τις μεγαλύτερες συσκευασίες.

Σύμφωνα με τις νέες τάσεις της αγοράς, η φρεσκάδα που προσφέρει το μαλακτικό ρούχων επεκτείνεται πλέον και εκτός πλύσης, με την εισαγωγή στην αγορά νέων ειδών, όπως τα υγρά σιδερώματος και τα αρωματικά φακελάκια, των οποίων η χρήση αποσκοπεί στο να διατηρείται η φρεσκάδα των ρούχων περισσότερο.

Οι προμηθεύτριες εταιρείες επικεντρώνονται στη δωρεάν προσφορά επιπλέον ποσότητας προϊόντος στους καταναλωτές.

Τα μαλακτικά ιδιωτικής ετικέτας εκτιμάται ότι κατέχουν σήμερα μερίδιο ύψους περίπου 10-11% επί των συνολικών πωλήσεων σε όγκο.

CATEGORY MANAGEMENT – PROCTER & GAMΒLE

Η PROCTER & GAMBLE έχει μεγάλη συμμετοχή σε projects category management στην κατηγορία των απορρυπαντικών για τα ρούχα. Η εταιρεία προωθεί το category management ως απαραίτητο για την αύξηση της παρεχόμενης αξίας στον καταναλωτή και τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησής του. Σε μια κατηγορία με πάρα πολλούς κωδικούς, όπως αυτή των απορρυπαντικών ρούχων, είναι απαραίτητο για κάθε μεγάλο προμηθευτή να έχει ξεκάθαρη στρατηγική στην ταξινόμηση των προϊόντων στο ράφι.

Βέβαια το category management δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλώς ένα στατικό πλανόγραμμα. Πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία στη σχέση λιανεμπορίου-προμηθευτών. Ειδικά στην κατηγορία των απορρυπαντικών για τα ρούχα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν συνέχεια, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους hard discounters που προωθούν στρατηγικά τη χαμηλή τιμή και το σημαντικότερο: ότι αλλάζουν δραστικά τα κριτήρια επιλογής απορρυπαντικού για τα ρούχα εκ μέρους του καταναλωτή. Με βάση τα τελευταία το ράφι πρέπει να οργανώνεται με τρόπο που να αντανακλά τη διαδικασία της αγοράς (shopping experience). Η πρόταση της PROCTER & GAMBLE εδώ και χρόνια είναι το κάθετο μπλοκ ανά brand στην κατηγορία, ώστε ο καταναλωτής να διευκολύνεται στη σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών brands.

Η αλματώδης άνοδος των πωλήσεων των υγρών απορρυπαντικών έχει ωθήσει πολλούς λιανεμπόρους να διαχωρίσουν στο ράφι τις δύο κύριες μορφές του προϊόντος: σκόνες και υγρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη νότια Ευρώπη η υποκατηγορία των υγρών κατέχει το 40% της αγοράς των απορρυπαντικών για τα ρούχα, είναι λογικό ότι η υποκατηγορία μπορεί να «σταθεί» μόνη της στο ράφι δίπλα στις σκόνες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αναλυθούν κι άλλες παράμετροι, όπως ο τζίρος της υποκατηγορίας, το καθαρό κέρδος και η μείωση της διαχείρισης του κόστους.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

UNILEVER HELLAS ΑΕΒΕ

Η εταιρεία έχει παρουσία στις κατηγορίες των απορρυπαντικών πλυντηρίου με τα προϊόντα Skip και Surf, των απορρυπαντικών για το χέρι με το Omo, των μαλακτικών με το Cajoline και των ενισχυτικών πλυσίματος με το Klinex και το Klinex Αdvance.

Η σειρά Skip εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ένα νέο απορρυπαντικού σε αναβράζουσα μορφή, σε σκόνη και ταμπλέτες. Παράλληλα λανσαρίστηκε το Skip με aloe vera, υποαλλεργικό απορρυπαντικό σε σκόνη και υγρό.

Στη σειρά Cajoline λανσαρίστηκε το νέο μαλακτικό Cajoline Lilly and Rice Flower. Στη νέα υποκατηγορία των αρωματικών υγρών σιδερώματος λανσαρίστηκαν δύο νέοι κωδικοί προϊόντων Cajoline.

PROCTER & GAMBLE HELLAS ΕΠΕ

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατηγορία απορρυπαντικών για το χέρι με το Tide και στην κατηγορία των απορρυπαντικών για το πλυντήριο με τα προϊόντα Bold και Ariel. Επίσης στην κατηγορία των ενισχυτικών πλυσίματος διαθέτει το Ace.

Στη σειρά Ariel λανσαρίστηκαν δύο νέα προϊόντα το 2003: το Ariel Maxi Clean (δύο κωδικοί) και το Ariel με φυσικό σαπούνι Μασσαλίας, που αποτελεί την πρόταση του brand στην ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά των υγρών απορρυπαντικών με σαπούνι Μασσαλίας. Το νέο Ariel Μασσαλίας προσφέρει τη δύναμη καθαριότητας του Ariel με τη φροντίδα του σαπουνιού Μασσαλίας. Στη σειρά Tide διατίθενται τα Tide ΖΚ και Alpine, καθώς και το Tide Μασσαλίας για πλύσιμο στο χέρι και στο πλυντήριο. Στη σειρά Ace διατίθενται τα: Ace Gentile, Ace Noir (το μοναδικό ενισχυτικό πλυσίματος για μαύρα ρούχα) και το Ace Dry (φακελάκι 150 γρμ σε σκόνη).

RECKITT BENCKISER

H εταιρεία διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα Dosia, μία ολοκληρωμένη σειρά με παρουσία στα απορρυπαντικά πλυντηρίου, τα μαλακτικα ρούχων, τις σκόνες χεριού και τα υγρά πιάτων.

Στα απορρυπαντικά πλυντηρίου το Dosia προσφέρεται σε μορφή σκόνης, υγρού και ταμπλέτας. Η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη την τάση για σαπούνι Μασσαλίας, εισάγει στη συγκεκριμένη κατηγορία απορρυπαντικά Μασσαλίας Dosia σε υγρή μορφή, αλλά και την πρώτη σκόνη με νιφάδες πραγματικού σαπουνιού Μασσαλίας.

Η RECKITT BENCKISER λάνσαρε πρόσφατα και το καθαριστικό λεκέδων Vanish Oxi Action, με ενεργό οξυγόνο, που χρησιμοποιείται μαζί με το απορρυπαντικό ως ενισχυτικό, πριν την πλύση για μούλιασμα των ρούχων και για τοπικούς λεκέδες.

Στην κατηγορία των μαλακτικών, διαθέτει το προϊόν Quanto. Η νέα πρόταση του Quanto είναι το άρωμα Ice & Flowers (με φυσικά εκχυλίσματα λουλουδιών από την Ισλανδία). To 2002 η εταιρεία εισήγαγε στην αγορά πρωτοποριακά προϊόντα Quanto, που προσφέρουν περισσότερη φρεσκάδα στα ρούχα. Το Aqua Natura είναι ένα διαφανές μαλακτικό ρούχων με φυσικά εκχυλίσματα φυτών και λουλουδιών και ειδική σύνθεση για βαθιά αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί. Κυκλοφορεί σε δύο αρώματα: Countryside Rain και Marine Freshness. Παράλληλα το Deo, εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές, όπως του καπνού και των φαγητών, εξασφαλίζοντας στα ρούχα φρεσκάδα όλη την ημέρα.

Στα υγρά σιδερώματος Quanto λανσαρίστηκε το Iron Fresh, ένα υγρό κατάλληλο για όλα τα σίδερα ατμού (σε δύο αρώματα).

ROLCO ΒΙΑΝΙΛ AE

Η ROLCO ΒΙΑΝΙΛ έχει παρουσία τόσο στην αγορά των απορρυπαντικών όσο και στις κατηγορίες των ενισχυτικών πλυσίματος και των μαλακτικών.

Στην κατηγορία των απορρυπαντικών λάνσαρε ένα νέο πρωτοποριακό προϊόν, το Rol Πράσινο Σαπούνι, με κύριο συστατικό το σαπούνι ελαιολάδου. Είναι ιδανικό για πλύσιμο στο πλυντήριο, αλλά και στο χέρι, ενώ προσφέρει αξεπέραστη καθαριότητα και φροντίδα ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα ρούχα.

Στην κατηγορία των απορρυπαντικών χαμηλού αφρισμού (πλυντηρίου) διαθέτει τα Rol Program, Rol Program Hydro Power, Essex Advance Power και Mirage.

Στην κατηγορία των ενισχυτικών πλυσίματος, διαθέτει το Rol Υπερλευκαντικό, κατάλληλο για χρήση τόσο στο πλυντήριο όσο και στο χέρι, για λευκά και χρωματιστά.

Στην κατηγορία των μαλακτικών διαθέτει το Rif, στα εξής αρώματα: Soft Line Blue, Savanna, Levanda, Tropic, Orient και Spring Flowers.

ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Η εταιρεία έχει παρουσία στα ενισχυτικά πλυσίματος και στα απορρυπαντικά με το brand name Εύρηκα. Ειδικότερα στην κατηγορία των ενισχυτικών πλυσίματος διαθέτει το λευκαντικό Εύρηκα, το υγρό Εύρηκα Senso, το Εύρηκα λευκαντικό σε ταμπλέτες και το ενισχυτικό σε σκόνη Εύρηκα Bright. Παράλληλα διαθέτει το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Μασσαλίας, με σαπούνι Μασσαλίας.

Αναλυτικούς πίνακες βλέπε τεύχος Νο. 321 σελ.70-77