Το δημογραφικό μας πρόβλημα ως κρίση υπογεννητικότητας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει την αγορά των παιδικών προϊόντων σε χρόνια συρρίκνωση τζίρου. Εναλλακτικές λύσεις τόνωσης των πωλήσεων αναζητούνται με επιτυχία κατά περίπτωση προϊόντων, των οποίων οι χρήσεις υπερβαίνουν τα όρια της εξειδίκευσής τους, όπως τα μωρομάντηλα. Συνεπώς την εν λόγω αγορά εξακολουθούν να την κινούν σε άλλα προϊόντα οι έντονες προωθητικές ενέργειες, σε άλλα η ανελαστικότητα της ζήτησής τους και στο σύνολό τους ο ανταγωνισμός στην εμφάνιση νέων καινοτόμων λύσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (βλ. «Δημογραφικά Νέα», τεύχος 35: «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και δημογραφικές προκλήσεις»), σχεδόν το 22% των κατοίκων της χώρας σήμερα είναι άνω των 65 ετών, ενώ το ποσοστό των ηλικίας άνω των 85 ετών αγγίζει το 3,5% του πληθυσμού έναντι 0,04% το 1951. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά στη δημογραφική ιστορία της χώρας ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 υπολείπεται αυτού των 65 ετών και άνω –το 2018 τα άτομα των 65 ετών και άνω ήταν κατά 800.000 περισσότερα των 0-14 ετών…

Ένας από τους τρόπους αντίδρασης των επιχειρήσεων του κλάδου στο δομικό δημογραφικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι η δημιουργία προϊόντων που, αν και καλύπτουν εξειδικευμένα ανάγκες πρωτίστως των βρεφών και παιδιών, χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως από όλα τα άτομα του νοικοκυριού. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα μωρομάντηλα, των οποίων οι πωλήσεις αυξάνουν ταχύτατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 20,6% σε όγκο και 11,2% σε αξία, ενόσω οι πωλήσεις βρεφικής πάνας μειώθηκαν κατά 11,9% σε όγκο και 8,5% σε αξία. Πάντως, στην περίπτωση της πάνας πρέπει να ληφθεί υπόψη το μεγάλο μερίδιο των διαδικτυακών πωλήσεών της, που περιορίζει περαιτέρω τον τζίρο της από τα σούπερ μάρκετ. Όπως τονίζει η κ. Νάσια Τσουμπρή, Head of Product Marketing της ΜΕΓΑ, η κατηγορία των μωρομάντηλων παρά τη μείωση των γεννήσεων παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Ο ετήσιος τζίρος της αγγίζει τα 39,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ανάπτυξη σε αξία 9,7% και σε όγκο 13,8% (πηγή: Nielsen), η οποία οφείλεται, πρώτον, στο ότι διευρύνεται σταθερά η χρήση του προϊόντος πέραν της ατομικής υγιεινής των βρεφών (υγιεινή ενηλίκων, χρήσεις στο νοικοκυριό και το αυτοκίνητο κ.λπ.), δεύτερον, στην πληθώρα τύπων συσκευασιών του προϊόντος, που ενθαρρύνουν την ποικιλία των χρήσεών του (π.χ. συμφέρουσες πολυσυσκευασίες για το σπίτι, minipacks για τις χρήσεις του εκτός σπιτιού κ.ά.), τρίτον, στις προωθητικές ενέργειες με συνεχείς on pack προσφορές και στην ελκυστική τιμολογιακή πολιτική των περισσότερων μαρκών της κατηγορίας και, τέταρτον, στην έντονη διαφημιστική υποστήριξη των κύριων μαρκών. «Η πολιτική ανταγωνιστικών τιμών και συχνών price-off προσφορών, με αρκετά μεγάλες εκπτώσεις τα τελευταία χρόνια από τους επώνυμους «παίκτες», έχουν μειώσει σημαντικά την απόκλιση τιμών μεταξύ επωνύμων και private label μωρομάντηλων. Έτσι, περιορίστηκε το μερίδιο των private label παρά την ανάπτυξη της κατηγορίας», λέει η κ. Τσουμπρή. Πράγματι οι πωλήσεις των PL μωρομάντηλων εμφανίζουν σημαντική πτώση πωλήσεων και σε όγκο (-13,7%) και σε αξία (-17,3%).

Σαμπουάν, αφρόλουτρα και καθαριστικά
Σύμφωνα με την κ. Βάσω Μωραϊτέλη, Client Executive-Client Service της IRI, οι πωλήσεις των σαμπουάν και αφρόλουτρων για βρέφη και παιδιά από την έναρξη του έτους ως τα μέσα του Ιουνίου εξελίχθηκαν πτωτικά κατά 7,2% σε αξία και 4,4% σε όγκο, ενώ αυτές των PL της κατηγορίας αυξήθηκαν σε όγκο μετά από μείωση των τιμών, έτσι ώστε οι αξιακές πωλήσεις των ιδιωτικών της μαρκών μειώθηκαν εντέλει κατά 6,8%. Σε κάθε περίπτωση οι εισοδηματικοί περιορισμοί των νοικοκυριών έχουν ωθήσει στην αύξηση της χρήσης των κοινών σαμπουάν και αφρόλουτρων για όλη την οικογένεια σημαντικά εις βάρος των εξειδικευμένων παιδικών προϊόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο, επηρεάζεται και η αγορά των υγρών απορρυπαντικών για τα βρεφικά ρούχα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσος Λοπατατζίδης, Brand Manager της Εύρηκα Ελλάς, «η συγκεκριμένη αγορά, όντας νέα σε σχέση με άλλες, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ 2010 και 2018 αυξήθηκε κατά 19% (πηγή IRI) παρά το ότι στο εν λόγω διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότερες κατηγορίες εξελίχθηκαν πτωτικά». Ειδικότερα η ανάπτυξή της μεταξύ 2010 και 2015 ήταν της τάξεως του 5%, ενώ ως το 2018 αναπτύχθηκε επιπλέον 13%. Φέτος εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8%. Μπορεί η οικονομική κρίση να ενίσχυσε την κρίση υπογεννητικότητας, αλλά τα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των βρεφών εξακολουθούν να είναι πρώτης προτεραιότητας για τους γονείς σε αντίθεση με πολλά άλλα. Η βιομηχανία προσπαθεί με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων να τονώνει την αγορά, δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές. Ωστόσο, η ένταση των προσφορών και χαμηλών τιμών συνεχίζεται, καθώς οι προμηθευτές προσπαθούν να διατηρούν τα μερίδιά τους ακόμα και εις βάρος της κερδοφορίας τους. Επιπροσθέτως «οι καταναλωτές πλέον έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και είναι περισσότερο ενήμεροι από ποτέ. Η ανάπτυξη του e-commerce και γενικότερα του διαδικτύου τους δίνει τη δυνατότητα συγκρίσεων τιμών, προσφορών και χαρακτηριστικών κάθε προϊόντος, ώστε επιλέγουν από κάθε άποψη ό,τι τους ικανοποιεί περισσότερο», λέει ο κ. Λοπατατζίδης.


Προϊόντα διατροφής, βρεφικό-παιδικό γάλα και κρέμες
Η μείωση των γεννήσεων κατά 26% στη χώρα μεταξύ 2010 και 2018 έχει επηρεάσει την κατηγορία των προϊόντων βρεφικής διατροφής περισσότερο από κάθε άλλη για ένα πρόσθετο λόγο, εξηγεί η κ. Νίκη Μπαλφούσια, Marketing Manager της Numil Hellas ΑΕ. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε ραγδαία ο μητρικός θηλασμός. Όπως εκτιμάται, το ποσοστό των γυναικών που τρέφουν τα βρέφη τους αποκλειστικά με θηλασμό, από 38% το 2012 άγγιξε το 70% το 2018, ενώ η μέση διάρκεια του θηλασμού από 4,1 μήνες το 2012 έφτασε τους 8,3 μήνες πέρυσι. Έτσι, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βιομηχανικού βρεφικού γάλατος μεταξύ 2012 και 2018 μειώθηκε κατά 38%. Πάντως, οι τιμές των προϊόντων βρεφικής διατροφής δεν έχουν μειωθεί. Αντιθέτως η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 4% ως προς το 2012. Όπως σημειώνει η κ. Μωραϊτέλη, τα στοιχεία εξαμήνου φέτος δείχνουν πως η κατηγορία του βρεφικού και παιδικού γάλακτος εξελίσσεται πτωτικά και σε αξία και σε όγκο κατά 5,3% και 9,4% αντίστοιχα. Τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη την εν λόγω περίοδο εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 0,7% σε αξία και 6,4% σε όγκο, ενώ οι κρέμες για βρέφη σε σκόνη αντίστοιχη μείωση 7,9% και 11,8%.

Παιδικά και βρεφικά γιαούρτια
Αρκετά διαφοροποιημένη είναι η εικόνα των πωλήσεων στην κατηγορία των παιδικών και βρεφικών γιαουρτιών. Η κάμψη τους κατά 3,6% σε αξία το πρώτο εξάμηνο του έτους συνοδεύτηκε από μια μικρή άνοδο του όγκου των πωλήσεών τους κατά 1%. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια γενικότερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ζητήματα της παιδικής διατροφής. Αφενός η ενημέρωση των γονέων είναι πληρέστερη και αφετέρου οι παιδίατροι έγιναν πιο ενεργά υπέρμαχοι της ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ισορροπημένη διατροφή από τη βρεφική ηλικία είναι θεμέλιο για τη σωστή ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπου μακροπρόθεσμα. «Το γιαούρτι αποτελεί υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας για τη βρεφική διατροφή, το γιαούρτι συστήνεται από τον έκτο μήνα ζωής των βρεβών, είτε για πρωινό είτε για απογευματινό, ενώ επισημαίνεται ότι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού», επισημαίνει η κ. Νατάσα Τσινάβου, Brand Manager Γαλακτοκομικών Κρι Κρι. Σημειώνεται ότι τα Κρι Κρι Kids, με την Peppa και τον Scooby Doo, κατέχουν την πρώτη θέση σε όγκο πωλήσεων στα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού (στοιχεία Μαρτίου IRI). Εξάλλου, η κ. Τσινάβου επισημαίνει ότι «δεν παρουσιάζεται αξιοσημείωτη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις τιμές στην κατηγορία των γιαουρτιών για τα βρέφη, καθώς οι γονείς προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους, πολύ μάλλον όταν αφορά τη διατροφή τους από την ευαίσθητη ηλικία των έξι μηνών. Μόνο στα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού συναντώνται αρκετές προωθητικές ενέργειες και προσφορές, καθώς πρόκειται για μεγάλη κατηγορία με πλήθος κωδικών και έντονο ανταγωνισμό». Σημειώνει επίσης ότι οι εισοδηματικοί περιορισμοί δεν επηρεάζει τόσο την εν λόγω αγορά, όσο η κρίση υπογεννητικότητας στη χώρα μας.

Άλλα προϊόντα διατροφής για παιδιά
Οι πωλήσεις των προϊόντων διατροφής που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, μεταξύ των προϊόντων που προτιμώνται κυρίως απ’ το νεανικό κοινό όλων των ηλικιών (κι όχι μόνο από αυτό), εξελίχθηκαν θετικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Εξαίρεση αποτέλεσε η κατηγορία των δημητριακών, που εμφάνισε οριακή πτώση πωλήσεων σε όγκο (0,8%) και σε αξία (0,3%), όπως και η κατηγορία των παιδικών ροφημάτων, αλλά με σημαντική αντίστοιχη πτώση 5,5% και 8%. Αντίθετα το σοκολατούχο γάλα εμφάνισε άνοδο πωλήσεων σε όγκο 3,5% και σε αξία 5%, παρομοίως τα κρουασάν 2,7% και 0,4% αντίστοιχα, τα σνακ 5,2% και 4,5%, ενώ τα μπισκότα είχαν αξιοσημείωτη άνοδο 10,6% σε όγκο και 13,8% σε αξία. Επίσης, οι πωλήσεις σοκολάτας εμφάνισαν αύξηση 5,2% σε αξία και 5,5% σε όγκο, η μαρμελάδα αντίστοιχα 2,3% και 2,2%, ενώ στην κατηγορία των χυμών η οριακή αύξηση των πωλήσεων 0,1% σε αξία συνοδεύτηκε από μια επίσης οριακή μείωση του όγκου τους κατά 0,3%. «Η σύγχρονη τάση στην βρεφική διατροφή εκδηλώνεται ως προτίμηση των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων χωρίς προσθήκη ζάχαρης», επισημαίνει η κ. Νίκη Μπαλφούσια, Marketing Manager της Numil Hellas, σημειώνοντας επίσης την τάση αύξησης των σνακ για βρέφη (μπισκότα, κριτσίνια κ.ά.). Η ομάδα των προϊόντων βρεφικής διατροφής θεωρείται κατηγορία «κλειδί» για τη λιανική, αφού προσελκύει καταναλωτές αυξημένων και ανελαστικών αγοραστικών αναγκών, ενώ η ζήτηση των εξειδικευμένων προϊόντων για βρέφη και νήπια προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης των πωλήσεων. «Οι λιανέμποροι, αντιλαμβανόμενοι σχετικά την ευκαιρία, πρέπει να αυξήσουν το χώρο ραφιού για τα εν λόγω προϊόντα διατροφής, που βελτιώνουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους», συνιστά η κ. Μπαλφούσια.

Αισιοδοξία ανάκαμψης μόνο κατά περίπτωση
Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη φέτος συνολικά της κατηγορίας των προϊόντων βρεφικής διατροφής δεν είναι αισιόδοξες. Πάντως, ειδικά για τα επιδόρπια γιαουρτιού για βρέφη επισημαίνεται μια κάποια ανάσχεση των πτωτικών τους τάσεων τους τελευταίους μήνες, που ίσως στην προοπτική του χρόνου ν’ αλλάξει την πορεία της εν λόγω κατηγορίας. Στα υγρά απορρυπαντικά για βρεφικά ρούχα αναμένεται περεταίρω ανάπτυξη. Ο κ. Λοπατατζίδης αισιοδοξεί ότι μπαίνουν σε φάση εντονότερης ανάπτυξης από των προηγούμενων ετών. Όπως σημειώνει, «το πρώτο τετράμηνο του 2019 η αξία των πωλήσεων της κατηγορίας ήταν αυξημένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα νέα προϊόντα που λανσάρονται στην κατηγορία, όπως το Εύρηκα newborn υγρό απορρυπαντικό και το Εύρηκα newborn μαλακτικό, μαρτυρούν τη δυναμική της, που συνδέεται με τη δημιουργία νέων τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων, τα οποία συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των πωλήσεων προς αμοιβαία ωφέλεια λιανεμπόρων και βιομηχανίας. Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη των αγορών με καινοτόμα προϊόντα και η Εύρηκα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση». Και φυσικά εύλογη αισιοδοξία για την εξέλιξη της αγοράς των μωρομάντηλων εκφράζεται εκ μέρους της ΜΕΓΑ. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο όχι απλώς για την αγορά των προϊόντων για βρέφη και νήπια, αλλά για το μέλλον της χώρας, είναι η εφαρμογή πολιτικών κατά της υπογεννητικότητας, πράγμα εξαιρετικά περίπλοκο και οικονομικά απαιτητικό, ασυμβίβαστο ασφαλώς με τις πολιτικές λιτότητας.