Στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης εντάχθηκε με κάθε επισημότητα ένα ακόμα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν. Ο λόγος για το «Μέλι Κισσούρι», του οποίου η καταχώριση στο μητρώο ΠΟΠ οριστικοποιήθηκε μετά και τη σχετική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 9 Απριλίου, και αφού δεν υπήρξαν ενστάσεις κατά της καταχώρισης του προϊόντος, ο φάκελος του οποίου είχε κατατεθεί από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου – Δημήτρης Ρήγας, με έδρα τα Πηγάδια Καρύστου, ήδη από το 2020 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι το τρίτο ελληνικό μέλι με κατοχύρωση ως προϊόν ΠΟΠ, μετά το μέλι ελάτης Μαινάλου Βανίλια και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.Πρόκειται για ένα μέλι ανθέων, και πιο συγκεκριμένα το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην Εύβοια, στην περιοχή της Καρυστίας, από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης.

Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας, ενώ ένα από τα πιο ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από έναν μέχρι τρεις μήνες.

Εν συνεχεία κρυσταλλώνεται, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης, και οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά την κατανάλωσή του. Το «μέλι Κισσούρι» από παλιά χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ως φάρμακο, και ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter