Τα δύο τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά η συμπεριφορά των καταναλωτών στην ελληνική αγορά των προφυλακτικών, και αυτή η αλλαγή αφορά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. «Η αγορά προφυλακτικού στην χώρα μας είναι πλέον πιο άμεση και πραγματοποιείται με μεγαλύτερη άνεση. Ο καταναλωτής ή η καταναλώτρια γνωρίζει την χρησιμότητα των προφυλακτικών σε θέματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ενώ τα αναγνωρίζει και ως μια υγιή μέθοδο αντισύλληψης.

Οι καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί σε θέματα ποιότητας και δεν αλλάζουν εύκολα brand. Τώρα αγοράζουν με δική τους επιλογή τη μάρκα που θέλουν και δεν παίρνουν ό,τι τους προσφέρεται. ‘Eχουν απαιτήσεις. Δεν ζητάνε απλώς ένα προφυλακτικό. Θέλουν διάφορους τύπους για μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση», λέει η κα Ελισάβετ Μαρκοπούλου, υπεύθυνη διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων της Kiskot Trading SA.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Νίκος Κοντός, μιλώντας εκ μέρους της SSL International, μας επισημαίνει ότι πλέον και οι ‘Ελληνες, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, βλέπουν το προφυλακτικό και ως ένα μέσο απόλαυσης κατά τις ερωτικές τους επαφές, όχι μόνο αυστηρά ως μέσο αντισύλληψης και διασφάλισης της υγείας.

«Οι καταναλωτές, ανάλογα με την ηλικία τους, μεταπίπτουν από τον κλασικό τύπο προφυλακτικού σε άλλους τύπους, επιζητώντας κυρίως τη γνωριμία με νέα χαρακτηριστικά και τη μεγαλύτερη απόλαυση κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Παράλληλα, ο πειραματισμός και η διασκέδαση μεταξύ των συντρόφων είναι δύο χαρακτηριστικά στοιχεία, που απαντώνται στις έρευνες που διεξάγουμε τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα» είναι τα λόγια του κ. Κοντού.

Οι κινήσεις των εταιρειών

Οι παραπάνω εξελίξεις και αλλαγές, τις οποίες ήδη αναφέραμε, στην αγορά των προφυλακτικών σηματοδότησαν και τις εξελίξεις στις κινήσεις των εταιρειών. «Οι επιχειρήσεις του χώρου προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις νέες τάσεις των καταναλωτών με την παραγωγή διαφόρων τύπων προφυλακτικών (ραβδώσεις, κουκκίδες, ανάμικτο, ειδικά ανατομικά, με ευχάριστα αρώματα, γεύσεις, λιπαντικές ουσίες κλπ)», συνεχίζει η κα Μαρκοπούλου. Συμπληρώνοντας από την άλλη μεριά ο κ. Κοντός, δίνει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξέλιξης της αγοράς των προφυλακτικών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της απόλαυσης.

«Συγκεκριμένα, η Durex εισήγαγε έναν νέο τύπο προφυλακτικού, το Durex Pleasuremax με κουκίδες και ραβδώσεις, που έχοντας ως βάση την απόλυτη ασφάλεια προσφέρει επιπρόσθετα μεγαλύτερη διέγερση και απόλαυση στους συντρόφους. Παράλληλα, η εταιρεία άλλαξε την εμφάνιση των συσκευασιών, με στόχο τη βελτιωμένη επικοινωνία της μάρκας και την ακόμα καλύτερη διάκριση των τύπων των προφυλακτικών. Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξελίξεων αυτών, πέρα από τα προφυλακτικά, είναι η διάθεση στην αγορά με πολύ μεγάλη επιτυχία του Durex Play Vibrations –το γνωστό, πλέον, δαχτυλίδι της Durex– παράδειγμα που αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της τάσης για πειραματισμό και διασκέδαση των δύο συντρόφων», επισημαίνει ο κ. Κοντός.

Μεγάλο ρόλο στην στροφή των εταιρειών στη δημιουργία αυτού του είδους των προϊόντων έπαιξε και το γεγονός ότι οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία αγοράς. «Από έρευνές μας στα μικρά σημεία πώλησης διαπιστώσαμε ότι στο σύνολο του όγκου των πωλήσεων των προφυλακτικών έχει αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των καταναλωτριών. Στην αγορά του προφυλακτικού παίζει πλέον σημαντικό ρόλο και το τι ικανοποιεί τη γυναίκα, ανεξαρτήτως αν η αγορά πραγματοποιείται από τον άνδρα», τονίζει η κα Μαρκοπούλου.

Μικρά σημεία vs σούπερ μάρκετ

 «Γενικότερα, η κατηγορία των προφυλακτικών εμφανίζεται σε όγκο πωλήσεων ελαφρώς πτωτική το 2007 και οριακά πτωτική το 2008, αλλά αρκετά ανοδική σε αξία (Πηγή: Nielsen, 2008)», διαπιστώνει ο κ. Κοντός. «’Οσον αφορά στη διάθεση των προφυλακτικών, τα περίπτερα διαθέτουν περίπου το 45% των προφυλακτικών σε όγκο πωλήσεων (Nielsen, 2008), καθιστώντας τα το προτιμητέο σημείο αγοράς των καταναλωτών. Τα τελευταία 2 χρόνια παρουσιάζεται μια μεταστροφή των καταναλωτών στην προτίμηση του καναλιού αγοράς, αφού απευθύνονται όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας σε μείωση την κατανάλωση στο περίπτερο. Παρόλα αυτά, το α’ εξάμηνο του 2008 το κανάλι του περιπτέρου εμφανίζει αύξηση πωλήσεων, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία (Nielsen, 2008)», επισημαίνει.

Το σχόλιό της πάνω στην αύξηση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κάνει και η κα Μαρκοπούλου, η οποία μας λέει: «Σημαντική εξέλιξη θεωρούμε τη σταδιακή αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Το κανάλι της λιανικής, βλέποντας την αύξηση χρόνο με τον χρόνο του όγκου πωλήσεων της κατηγορίας των προφυλακτικών, θεωρεί πλέον σημαντικό να τα συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα που τοποθετεί στους χώρους πώλησης».

Θετικά και αρνητικά στη μικρή αγορά

Το μεγάλο όπλο των μικρών σημείων πώλησης έναντι των σούπερ μάρκετ στη συγκεκριμένη αγορά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις ώρες λειτουργίας τους. Από την άλλη, βέβαια, πλευρά, τα μικρά σημεία πώλησης είναι λογικό να μην μπορούν να παρέχουν την ίδια ποικιλία και τους ίδιους τύπους προφυλακτικών που μπορεί να βρει ένας καταναλωτής σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα. «Τα μικρά σημεία πώλησης, όπως δείχνουν οι έρευνες που διεξάγουμε, υπερτερούν, γιατί εκεί μπορεί ο καταναλωτής εύκολα να τα βρει όταν τα χρειάζεται, γιατί γνωρίζει ότι εκεί μπορεί να τα αναζητήσει και, τέλος, επειδή μπορεί να τα αγοράσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (ή όποτε τα χρειαστεί).

Αντίθετα, μειονεκτούν στην προβολή και την αυθόρμητη αγορά των προϊόντων, όπως, επίσης, και στη γκάμα επιλογών που διαθέτει ο καταναλωτής. Τέλος, αρκετοί καταναλωτές εκφράζουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο και το μέρος αποθήκευσης των προφυλακτικών στην μικρή αγορά», επισημαίνει ο κ. Κοντός.

Η βιτρίνα

Η σωστή γκάμα και προβολή των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει τόσο σε αύξηση των πωλήσεων όσο και στην πιστότητα των πελατών, που θα γνωρίζουν πως ακόμη και στα μικρά σημεία πώλησης μπορούν να βρουν την ποικιλία και την ευκαιρία για μια νέα δοκιμή. «Η προσθήκη ενός ακόμα προϊόντος, όπως είναι το δαχτυλίδι για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει αυτή την εικόνα στα μάτια των καταναλωτών. Από επαφές που έχουμε με τα σημεία έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων γνωρίζουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των προϊόντων σεξουαλικής ευεξίας που ζητά η πελατειακή τους βάση. Παρόλα αυτά, και εμείς προσφέρουμε την ανάλογη ενημέρωση τόσο για τη σωστή φύλαξη αλλά και για την ορθή και εποικοδομητική τοποθέτηση, προβολή και διακίνηση των προϊόντων», είναι τα λόγια του κ. Κοντού.

Η κα Μαρκοπούλου, από την άλλη πλευρά, δίνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα μικρά σημεία πώλησης για να βελτιώσουν την βιτρίνα των προφυλακτικών στα ράφια τους. «Πρώτα από όλα, να πρέπει να είναι καθαρός ο χώρος και τα προφυλακτικά να είναι τακτοποιημένα στις συσκευασίες τους (display box). Επίσης, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ευδιάκριτο σημείο, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να εντοπίσουν, αν υπάρχει, αμέσως αυτό που επιθυμούν. Κατά περιόδους η εταιρεία μας δημιουργεί ομάδες έρευνας για τα προφυλακτικά στα μικρά σημεία πώλησης για τη συλλογή διαφόρων πληροφοριών. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ενημερώνει τα μικρά σημεία για τον τρόπο που πρέπει να φυλάσσουν γενικώς τα προφυλακτικά. Σε μεγάλο ποσοστό υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις υποδείξεις μας», καταλήγει η κα Μαρκοπούλου.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος 66 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2008) του περιοδικού “Το μαγαζί μας” (εκδόσεις Comcenter).