Την είσοδό του στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ιχθυκαλλιεργειών της Ισπανίας, Profand, αποκτώντας πλειοψηφικό μερίδιο στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες στο διοικητικό συμβούλιο της κεφαλονίτικης επιχείρησης έχουν ενταχθεί ως μέλη τρία στελέχη προερχόμενα από την Profand, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ενρίκε Γκαρθία. Καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου, καθώς και προέδρου, εξακολουθεί να ασκεί η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, βάσει συμφωνητικού που προβλέπει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως CEΟ είτε για διάστημα πέντε ετών, είτε μέχρι το σύνολο των μετοχών της ελληνικής εταιρείας να αποκτηθούν από την Profand. Σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το τίμημα της συναλλαγής, ο όμιλος Profand σημειώνει πως με την κίνηση αυτή «ενισχύουμε τη θέση μας στις κατηγορίες της τσιπούρας, του λαβρακιού και του κρανιού, ελέγχοντας έτσι όλα τα στάδια της διαδικασίας».

Το προφίλ της Profand
Ο όμιλος Profand, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, πραγματοποίησε το 2020 πωλήσεις συνολικού ύψους 664 εκατ. ευρώ, έναντι 471 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ η κερδοφορία της σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 22,2 εκατ. ευρώ. Η ταχύτατη ανάπτυξη του ομίλου αποδίδεται μεταξύ άλλων στην εξαγορά της εταιρείας επεξεργασίας και διανομής θαλασσινών Caladero από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona, που της στοίχισε 87,5 εκατ. ευρώ, καθώς και στην επέκταση του ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Yoplant, για την οποία επένδυσε το 2020 κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η Profand επωφελήθηκε επίσης από τις αυξημένες πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη συνεργασία της με τη Mercadona, καθώς το 58% των πωλήσεών της το 2020 προήλθε από τη συγκεκριμένη μεγάλη ισπανική αλυσίδα, έναντι 33% το 2019. H Profand διαχειρίζεται συνολικά 12 εργοστάσια και δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ απασχολεί περίπου 3.000 υπαλλήλους. Από την πλευρά τους, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πραγματοποίησαν το 2020 κύκλο εργασιών ύψους 32,68 εκατ. ευρώ, έναντι 32,92 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ κατά το ίδιο έτος τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,34 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εισήλθε το 2021 στην αγορά της Ασίας με πωλήσεις στο Κουβέιτ και την Σαουδική Αραβία, ενώ έχει εισέλθει στην αγορά της Ελβετίας για πώληση βιολογικού ολόκληρου ψαριού, καθώς και στην αγορά της Ιταλίας για πώληση βιολογικού φιλέτου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter