Μπορεί το 2024 να εξελίσσεται σε «χρονιά-ρεκόρ» για το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ, η εγχώρια αγορά των private label προϊόντων κατατάσσεται σε χαμηλή θέση, συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές από άποψη όγκου και αξίας πωλήσεων. Ένας σχεδόν στους τέσσερις κωδικούς που αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές είναι private label, όταν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, τα μεγέθη των «ιδιωτικών» προϊόντων είναι περίπου τα διπλάσια.
Tα προϊόντα private label καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έχοντας παρουσία σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων. Εταιρείες ερευνών επιβεβαιώνουν τη διαρκή βελτίωση της εικόνας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή, καθώς μετατρέπονται σε ισχυρό στρατηγικό στοιχείο διαφοροποίησης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Το 83% των ερωτηθέντων έρευνας της Focus Bari με τίτλο «Οι Έλληνες και τα Private Labels», που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του πέρυσι σε δείγμα 1.002 ατόμων, δήλωσαν ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αξίζουν τα χρήματά τους έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% το 2010.
Τα επιλέγουν οι 9 στους 10 καταναλωτές
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα, στα τελευταία 23 χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν αγοράσει έστω και μια φορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει αυξηθεί στα όρια της καθολικότητας. Συγκεκριμένα, κατά το 96% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν αγοράσει έστω και μία φορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έναντι 89% το 2010 και 74% το 2000, ενώ αντίστοιχα ανεβαίνει και το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που «επιλέγουν τακτικά» προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας –το ποσοστό τους πέρυσι έφτασε το 93% έναντι 77% το 2010 και 50% το 2000. Αντίστοιχα, βελτιώνεται και ο μέσος αριθμός των διαφορετικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που έχουν δοκιμάσει οι Έλληνες καταναλωτές, αφού εκτοξεύτηκε από τα 7 είδη κατά μέσο όρο το 2000 στα 17,9 είδη πέρυσι.
Τα pl που προτιμούν οι Έλληνες
Οι ιδιωτικές ετικέτες των χαρτικών παραμένουν στην κορυφή των σχετικών προτιμήσεων, με μια αύξηση 2 μονάδων συγκριτικά με το 2010, ήτοι στο 62% πέρυσι έναντι 60% το 2010. Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το αλεύρι αγοράζονται από το 46% των καταναλωτών σήμερα, ενισχυμένα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2010. Αντίστοιχα, η καταναλωτική προτίμηση για τα κατεψυγμένα pl προϊόντα σκαρφάλωσε στο 38% πέρυσι έναντι 33% το 2010, ομοίως για το αλουμινόχαρτο και τη διαφανή μεμβράνη στο 36% έναντι 29%, για τα μπισκότα, τις φρυγανιές και τα δημητριακά στο 30% έναντι 27%, για τα αναψυκτικά και τους χυμούς στο 28% έναντι 24%, για τα καρυκεύματα στο 29% έναντι 23%, για τον καφέ στο 14% έναντι 10% κοκ.
Ως προς την ποιότητα και την αισθητική τους σήμερα τα προϊόντα private label παρουσιάζουν συνολικά βελτιωμένη εικόνα στο ελληνικό κοινό παρότι αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι χειροτερεύουν με τα χρόνια. Ειδικότερα, κατά το 60% οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι τα προϊόντα αυτά εμφανίζουν βελτίωση έναντι 35% το 2010, ενώ το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι χειροτέρεψαν έφτασε το 27% έναντι 6% το 2010. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει των πορισμάτων της έρευνας της Focus Bari, παρά την ανοδική πορεία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά πλειονότητα οι καταναλωτές (65%) δηλώνουν πως είναι «αρκετά πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να προτιμούσαν επώνυμες μάρκες, εφόσον τους προσφέρονταν σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές με των pl.
Circana: Πενταπλάσια η αύξησή τους από των brands
Την αυξανόμενη «επιρροή» της ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά καταγράφεται από την Circana. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το μερίδιο των pl πέρυσι ανήλθε στο 26,3% στο σύνολο της αγοράς του κλάδου, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2022 (25,8%). Στο πρώτο τετράμηνο φέτος η αξία πωλήσεων των pl έφτασε στο 27,1% έναντι 26,4% το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023 –η εν λόγω αύξηση προήλθε αποκλειστικά από τα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές της εταιρείας. Το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα αυξήθηκε από 26,3% στο 27,5%, όταν στις άλλες δύο υπερκατηγορίες προϊόντων καταγράφηκαν σχετικές απώλειες: στα είδη προσωπικής φροντίδας από 22,9% το 2023 στο 21,5% φέτος και στα είδη νοικοκυριού από 27,8% το πρώτο τετράμηνο πέρυσι στο 27% το αντίστοιχο φετινό τετράμηνο. Σημειωτέον ότι οι συνολικές πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο τετράμηνο εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 4,5%, δηλαδή πενταπλάσια από την αντίστοιχη αύξηση των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων (0,9%).
NielsenIQ: 340 δισ. ευρώ ο ευρωπαϊκός τζίρος των pl
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Παραγωγών Ιδιωτικής Ετικέτας (PLMA) βασιζόμενη σε αναλύσεις της Nielsen IQ, πέρυσι η ιδιωτική ετικέτα εξέφρασε το 54% της συνολικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, καθώς οι πωλήσεις των pl προϊόντων στην Ευρώπη έφτασαν τα 340 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13% συγκριτικά με το 2022, ενώ οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων εμφάνισαν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 6%. «Τα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, όπως δείχνουν τα ευρήματα της NielsenIQ, επιβεβαιώνουν ότι η ιδιωτική ετικέτα συνεχίζει να βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Στις 17 χώρες που παρακολουθούνται, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), φαίνεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα pl ως μέρος του καθημερινού τους καλαθιού αγορών, αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα και η οικονομικά συμφέρουσα πρότασή τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους», εξηγεί απαντώντας σε ερώτηση του «σελφ σέρβις» η κ. Peggy Davies, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ιδιωτικής Ετικέτας (PLMA).
Σχετικά με τις επιδόσεις των pl φέτος, το συνολικό μερίδιό τους στις 17 ερευνώμενες ευρωπαϊκές χώρες έφτασε το 38,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, εμφανίζοντας αύξηση 0,9% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η εν λόγω έρευνα πιστοποιεί την αύξηση των pl προϊόντων στις 16 από τις 17 συμμετέχουσες χώρες, με μοναδική εξαίρεση την Ελβετία, όπου παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση του θηριώδους σε αυτήν μεριδίου των pl.
Στο 24% το μερίδιο των pl στην Ελλάδα
Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη συνεχίζει να έχει η Ελλάδα από άποψη διείσδυσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο σύνολο της αγοράς των σούπερ μάρκετ, παρά τη σχετική αύξηση που καταγράφηκε το 2023 εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, που ώθησαν τους καταναλωτές στην αναζήτηση φθηνότερων προϊοντικών λύσεων, όπως προκύπτει από την έρευνα της NielsenIQ που πραγματοποίησε για λογαριασμό της PLMA. Πιο αναλυτικά, ενώ σε πολλές χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ξεπερνά το 40% (Ελβετία 52%, Ισπανία 45%, Ολλανδία 45%, Ηνωμένο Βασίλειο 44%, Πορτογαλία 44%, Γερμανία 41%) και σε κάποιες άλλες κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία και Πολωνία), η κατάσταση είναι διαφορετική στην Ελλάδα, όπου το μερίδιο των pl πέρυσι διαμορφώθηκε στο 24%. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, υψηλότερα μόνο από την Νορβηγία (22,4%) και την Τσεχία (20,7%) –μάλιστα η τελευταία μπήκε μόλις πέρυσι στο κλαμπ του «20+%»…