Εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΣΥΝ.ΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, η πρόταση της διοίκησης του συνεταιρισμού για το σχέδιο απόσχισης κλάδου και τη δημιουργία νέας εταιρίας για τη συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτη.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝ.ΚΑ, Δημήτρης Αλεξάκξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σχεδιαζόμενη σύμπραξη με τη Μασούτης, θα φέρει τον συνεταιρισμό ως μέλος ενός ομίλου με τζίρο 1,1 δις. ευρώ και θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος ο τζίρος του ΣΥΝ.ΚΑ από 142 εκατομμύρια το 2014, έφτασε στα 235 εκατομμύρια το 2021.

«Πρέπει να θωρακιστούμε»
Όπως παρατήρησε, ο Δημήτρης Αλεξάκης, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες σούπερ μάρκετ κατέχουν το 70% της αγοράς τη στιγμή που είμαστε περίπου το 2%.

“Πρέπει να θωρακιστούμε και η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει να αγοράζουμε φθηνότερα τα προϊόντα. Ο συνεταιρισμός όχι μόνο θα διατηρήσει το ποσοστό 50% επί του κεφαλαίου, αλλά θα διατηρήσει και το μάνατζμεντ ενώ η εταιρία παραμένει στα Χανιά.”

“Με τα νέα κεφάλαια που θα εισέλθουν, τα οποία θα είναι πολλαπλάσια της αξίας των μετοχών της νέας εταιρίας, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝ.ΚΑ, θα μπορούμε να εξελιχθούμε στη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Κρήτη.”

Ήδη ετοιμάζουμε ένα νέο σουπερμάρκετ στα Λιβάδια και πιθανόν ένα ακόμα κατάστημα στο Ρέθυμνο και αναμένεται να υπάρξει αύξηση θέσεων εργασίας, ενώ για τους παραγωγούς θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, καθώς θα μπορούν να πωλούν σε έναν μεγάλο όμιλο. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας απέκλεισε και το ενδεχόμενο πλήρους εξαγοράς από τον Μασούτη, χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρίας η διοίκηση επανέλαβε ότι ο ΣΥΝ.ΚΑ θα έχει την πλειοψηφία και ανέφερε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται για να είναι το μέρισμα για τους μετόχους ακόμα μεγαλύτερο, πράγμα που αναμένει να συμβεί από το επόμενο έτος.

Ικανοποίηση από την Μασούτης για την απόφαση
Η Μασούτης με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΥΝ.ΚΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

“Με μεγάλη αισιοδοξία και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διοίκηση της Μασούτης ΑΕ περιμένει την επόμενη μέρα της συνεργασίας τους που θα ενισχύσει την παρουσία και των δυο πλευρών σε νησιωτικές περιοχές. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και προϊόντων θα είναι βασικός άξονας ανάπτυξής τους”.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter