Με 13 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής έκτασης 83.500 τμ, 45.000 κωδικούς προϊόντων και περισσότερους από 6.500.000 πελάτες ετησίως, η Praktiker Hellas έκλεισε φέτος 20 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την πορεία, τα πλάνα της, αλλά και την ακύρωση των σχεδίων της για επέκταση στην αγορά της Αλβανίας.

Στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Praktiker Hellas, παρουσίασε στους δημοσιογράφους την ιστορία της επιχείρησης στην ελληνική αγορά, τη θέση που κατέχει σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, τις κρίσεις και τον προγραμματισμό της για το άμεσο μέλλον.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας, κ. Κώστας Σταματάκης, ο οποίος έκανε την παρουσίαση, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συμβολή της αλυσίδας Praktiker στην οικονομία της χώρας, μέσα από τις επενδύσεις και τη γενικότερη οικονομική αλλά και κοινωνική συνεισφορά. Ενδεικτικά ανέφερε τις επενδύσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η επιχείρηση την τελευταία διετία, αλλά και τη σχεδιαζόμενη επέκταση του δικτύου της με τη λειτουργία του 14ου καταστήματός της στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Η θετική ανάπτυξη της επιχείρησης στην Ελλάδα ήταν ένας από τους παράγοντες που την ώθησαν στην απόφαση να επεκταθεί στη γειτονική Αλβανία το 2009. Οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και η ιδιαιτερότητα της αγοράς, στην οποία απευθυνόταν η αλυσίδα, δεν λειτούργησαν ευνοϊκά για το μέλλον αυτής της απόφασης. Όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Σελαλμαζίδης, η Praktiker Hellas αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του πρώτου Praktiker στη χώρα –από τα τρία που είχε ως στόχο να λειτουργήσει συνολικά.

Εκπαιδεύοντας τους Έλληνες στο Do It Yourself
Η Praktiker ήταν η πρώτη οργανωμένη αλυσίδα Do It Yourself στην Ελλάδα. Με την έναρξη των δραστηριοτήτων της, τον Νοέμβριο του 1991, σηματοδότησε την αφετηρία για τη διάδοση της φιλοσοφίας των ιδιοκατασκευών στην Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματάκης, η εταιρεία εκπαίδευσε τους έλληνες καταναλωτές στην ανακαίνιση από τους ίδιους του χώρου τους και στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, προσφέροντας έξυπνες, πρακτικές και οικονομικές λύσεις.

«Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει η Praktiker με το κοινό», είπε ο κ. Σταματάκης, «βασίζεται στην καινοτομία, την ευελιξία και την άμεση ανταπόκριση στην αλλαγή που σημειώνεται στις καταναλωτικές συνήθειες και τις νέες τάσεις, με την προσφορά μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων. Παράλληλα με την “εκπαίδευση” του καταναλωτικού κοινού, η Praktiker Hellas συνέβαλε σημαντικά και στην ανάπτυξη της σχετικής αγοράς στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο, όπου στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν κι άλλες λιανεμπορικές αλυσίδες».

Η σχέση με τους πελάτες της εταιρείας ενισχύονται και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες loyalty. Σε ό,τι αφορά την κάρτα πιστότητας Praktiker, την PraktiCARD, αριθμεί σήμερα 350.000 κατόχους. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι επισκέπτες του site της εταιρείας ανά μήνα.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν πως η εταιρεία έχει προμηθευτές οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 80% είναι έλληνες παραγωγοί ή αντιπρόσωποι, ενώ επιλέγει για προμήθεια ή παραγωγή ειδών ιδίας χρήσης την ελληνική αγορά (διαφημιστικά υλικά, αναλώσιμα κλπ).

Εκτιμήσεις-πλάνα
Για το 2011, οι εκτιμήσεις της Praktiker Hellas αναφέρουν κύκλο εργασιών που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα, ενώ για το 2012 έχει δηλωθεί η πρόθεσή της για περαιτέρω επέκταση σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες επιλεγμένες πόλεις.